Kies op maat

Inloggen Menu

Premaster Programmeertechnieken 1

In de Premaster programmeertechnieken 1 maak je kennis met de basisprincipes van relationele databases (met SQL) en objectgeoriënteerd programmeren (in Java). Deze premaster is onderdeel van het premasterprogramma voor de masteropleidingen Computer Science en Software Engineering aan de Open Universiteit. In deze premaster wordt je kennis op een niveau gebracht dat noodzakelijk is voor toelating tot deze masteropleidingen. Als je een hbo-student bent, kun je deze premaster als onderdeel van je hbo-opleiding volgen in de vorm van een minor, in overleg met je onderwijsinstelling.

Leerdoelen

In het onderdeel ‘Relationele databases’ leer je een aantal belangrijke concepten op het gebied van relationele databases kennen en gebruiken. Na afronding van dit onderdeel

- ben je bekend met het relationele model waarin vastgelegd wordt welke tabellen met welke kolommen er zijn, welke sleutels er zijn (primaire sleutel, alternatieve sleutel en verwijssleutel), en hoe je daarmee werkt

- kun je een bestaande database bevragen, kun je de inhoud ervan wijzigen met SQL (DML), en kun je een database creëren met SQL (DDL).

 

In het onderdeel ‘Objectgeoriënteerd programmeren’ maak je kennis met de basisprincipes van objectgeoriënteerd programmeren in Java. Na afronding van dit onderdeel

- kun je een Integrated Development Environment (IDE) gebruiken om programma’s mee te ontwikkelen en te testen

- kun je een eenvoudig objectgeoriënteerd programma ontwerpen, implementeren (gebruikmakend van de meeste elementen van de taal Java), testen en documenteren.

Ingangseisen

Als je een hbo-opleiding volgt die verwant is aan informatica, kun je deze premaster volgen als onderdeel van je hbo-opleiding in de vorm van een minor. Informeer naar de mogelijkheid hiertoe bij je hbo-onderwijsinstelling. Daarnaast toetst de Open Universiteit of je voorkennis afdoende is. De premaster is bedoeld voor studenten die van plan zijn om de masteropleiding Software Engineering of de masteropleiding Computer Science te gaan volgen.

 

Om deze premaster succesvol te kunnen afronden is het nodig dat je al enige kennis en vaardigheden bezit op het gebied van programmeren. Zo moet je al vertrouwd zijn met sequentie, keuze- en herhalingsstructuur. De programmeertaal waarin je hebt gewerkt, is niet van belang

 

Voor vragen over toelating tot deze premaster kun je contact opnemen met de studieadviseur aan de Open Universiteit via studieadvies.informatica@ou.nl.

Literatuur

Het onderwijsmateriaal bestaat uit onderdelen van de bachelorcursussen 'Relationele databases' en 'Objectgeoriënteerd programmeren' van de Open Universiteit. Daarnaast is er een studeerwijzer. Meer informatie over deze premaster vind je op www.ou.nl/studieaanbod/IB0203.

Rooster

Deze premaster kan worden gevolgd in de periode september-november. De premaster bestaat uit zelfstudie, met wekelijkse online bijeenkomsten (19.30 -21.00 uur). Zie de website voor actuele informatie.

Toetsing

De premaster wordt getoetst met een aantal opdrachten en met twee digitale tentamens met open vragen.