Kies op maat

Inloggen Menu

Premaster Management / Methoden en technieken van onderzoek

De Premaster Management bestaat uit één cursus getiteld “Methoden en technieken van onderzoek”, en is in principe bedoeld als Premasterprogramma voor kandidaten met een afgeronde hbo-bachelor (240 EC), die willen opteren voor de wetenschappelijke masteropleiding Management, de wetenschappelijke masteropleiding Business Process Management and IT of de wetenschappelijke masteropleiding Gezondheidswetenschappen van de Open Universiteit (OU). 

De Premaster Management slaat een brug tussen hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo). Het biedt een effectief programma voor studenten die op het niveau van de Master of Science willen instromen. In een compacte opzet word je begeleid en uitgedaagd bij het aanleren en versterken van vaardigheden op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Idealiter rond je de Premaster af in een half jaar.

Inhoudelijk komen aan bod: het ontwikkelen van onderzoeksvragen en –problemen, ontwerp van onderzoek, betrouwbaarheid en geldigheid; literatuuronderzoek, onderzoeksartikelen lezen en bundelen, kwantitatief onderzoek, kwalitatief onderzoek (vooral in de vorm van case study), rapportage over en reflectie op onderzoeksresultaten.

Verder zijn er bijeenkomsten waar toelichting en diepgang op de stof wordt geboden en aanvullende oefeningen worden gedaan. Ook werk je samen in een studiegroep aan een groepsopdracht (onderzoeksvoorstel), waar je tijdens de bijeenkomsten feedback op krijgt.

Leerdoelen

De blokken van de cursus corresponderen met de hoofdstukindeling van de scriptie.
1. Wetenschappelijk onderzoek
2. Literatuuronderzoek
3. Kwalitatief onderzoek
4. Kwantitatief onderzoek
5. Reflectie en rapportage

Ingangseisen

Voor enkele opleidingen is er een afspraak tussen de OU en de hbo-instelling, dat studenten de Premaster als minor mogen opnemen in hun hbo-opleiding. Voor deze studenten geldt geen andere ingangseis dan de formele toestemming van hun thuisinstelling. Informeer hiervoor bij je thuisinstelling.

Je studiesucces wordt bevorderd door:
- je vermogen om in korte tijd veel (Engelstalige) literatuur door te nemen en samen te vatten;
- je bereidheid om elke week circa 10-13 uur aan de Premaster te besteden, liefst in volledige dagdelen;
- geen overdreven angst voor wiskunde, statistiek of methodologie.

Literatuur

Deze cursus maakt gebruik van een cursusreader met artikelen en het tekstboek van M. Saunders, Ph. Lewis en A. Thornhill, Research Methods for Business Students (8th edition 2019). Ook maken studenten gebruik van de digitale leeromgeving (Brightspace).

Rooster

De Premaster start twee keer per jaar, in september en in februari en duurt 22 weken.

De Premaster kent 5 verplichte (4 fysieke en 1 online) bijeenkomsten.
De bijeenkomsten worden, afhankelijk van de aanmeldingen, op verschillende plaatsen gehouden. Bij voldoende deelnemers zal de Premaster starten in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Heerlen/Parkstad, Zwolle en Antwerpen.

Zie voor actuele informatie: www.ou.nl/studieaanbod/MB0116. Data en locaties worden ongeveer 3 maanden voor de start bekendgemaakt.

I.v.m. de voorbereiding dient het inschrijfformulier uiterlijk 15 december bij ons binnen te zijn voor de februari start en op 15 juni voor de september start.

Toetsing

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen en een groepsopdracht.

De cursus als geheel wordt afgesloten met één cijfer.