Kies op maat

Inloggen Menu

Minor Rechtswinkel

Wil jij samen met andere studenten en professionele medewerkers burgers met een sociaaljuridische vraag op een laagdrempelige manier helpen en bijstaan? Met de minor Rechtswinkel breng je jouw opgedane kennis in de praktijk en draag jij een steentje bij aan de maatschappij door op te komen voor de belangen van kwetsbare burgers. De opbouw van de minor is als volgt:

Deel 1: toegang tot het recht

De minor begint met een academisch theoretisch deel. Hierin maak je kennis met de doelstellingen, de taken en de doelgroep van de Rechtswinkel Heerlen tegen de achtergrond van regelgeving en jurisprudentie over de toegang tot het recht in Nederland. Je kunt het verschijnsel rechtswinkel plaatsen binnen de in Nederland bestaande organisatie van de rechtshulpverlening. Daarnaast raak je als student vertrouwd met de juridische en maatschappelijke discussie over de toegang tot het recht.

Deel 2: mondelinge en schriftelijke vaardigheden en rechtsgebieden

Aansluitend begint de theoretische en praktische voorbereiding op het fysiek meedraaien in de Rechtswinkel Heerlen, zoals het je eigen maken van diverse mondelinge en schriftelijke vaardigheden die van cruciaal belang zijn voor het werken in de Rechtswinkel Heerlen. Qua mondelinge vaardigheden betreft dit het voeren van intakegesprekken, adviesgesprekken en onderhandelingen. Schriftelijke vaardigheden bestaan uit het opstellen van e-mails, juridische adviesbrieven, processtukken en andere schriftelijke stukken. Ook raak je op hoofdlijnen bekend met de juridische inhoud van de rechtsgebieden die noodzakelijk zijn om als rechtshulpverlener aan de slag te gaan in de Rechtswinkel Heerlen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het geven, ontvangen en verwerken van feedback op basis van beoordelingsformulieren en het opmaken van diverse reflectieverslagen naar aanleiding van de oefening in mondelinge vaardigheden.

Deel 3: praktijk in de Rechtswinkel Heerlen

Tijdens deel 3 wordt alle opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk gebracht door rechtzoekenden in de Rechtswinkel Heerlen bij te staan met juridische problemen en geschillen op het vlak van het socialezekerheidsrecht, het consumentenrecht, het huurrecht en civiele vorderingen tot schadevergoeding van benadeelde partijen (slachtoffers) in strafzaken. De werkzaamheden in de Rechtswinkel Heerlen worden verricht in een frontoffice, waarin tijdens fysieke inloopspreekspreekuren of afsprakenspreekuren bijvoorbeeld intake- en adviesgesprekken gevoerd worden met cliënten, en een (digitaal) backoffice, waar zaken juridisch inhoudelijk uitgezocht worden en bijvoorbeeld schriftelijke adviezen opgesteld worden. Als student word je doorlopend bijgestaan, gecoacht en uiteindelijk ook beoordeeld door de teamleiders en de coördinator.

Er wordt verwacht dat je ongeveer 7-10 werkdagen fysiek aanwezig bent  in de Rechtswinkel Heerlen. De rest van de uren besteed je aan het werken in het backoffice. Vanzelfsprekend mag je meer dagen meedraaien in de Rechtswinkel Heerlen en dat  is zeer welkom, maar dus niet verplicht.

Leerdoelen

Tijdens de cursus doe je kennis op van de verschillende rechtsstaatdefinities en kun je beargumenteren in hoeverre toegang tot de rechter of toegang tot het recht vereist is in een rechtsstaat. Daarnaast krijg je (meer) inzicht in de problematiek van toegang tot het recht in Nederland, waarbij aandacht wordt besteed aan de betekenis, de ontwikkeling en de juridische inbedding van toegang tot het recht. Hierdoor ben je in staat om te reflecteren op maatschappelijke en juridische ontwikkelingen, zoals de stelselherziening rechtsbijstand. Ook krijg je inzicht in de doelgroepen van een rechtswinkel en leer je hoe je ethisch te werk gaat.

Je doet theoretische kennis op van het voeren van een intake-, een advies-, een slechtnieuwsgesprek en een onderhandeling. Verder ben je in staat om in een onderwijssetting een intake-, advies-, slechtnieuwsgesprek en een onderhandeling te voeren. Ook ben je in staat om een medestudent van mondelinge en schriftelijke peerfeedback te voorzien. Als laatste kun je, in een reflectieverslag, schriftelijk reflecteren op je eigen mondelinge vaardigheden.

Verder doe je theoretische en praktische kennis op van het opmaken van schriftelijke stukken zoals e-mails, verslagen van intakegesprekken en exitgesprekken, adviesbrieven, processtukken, reflectieverslagen en andere voorkomende schriftelijke stukken. Daarbij wordt aandacht besteed aan de opmaak en inhoud van de diverse schriftelijke stukken en het formuleren en beantwoorden van de rechtsvraag.

Ook ben je, gedurende je werkzaamheden in de fysieke Rechtswinkel, in staat om rechtzoekenden op een effectieve en professionele wijze bij te staan onder begeleiding van een ervaren beroepskracht.

Ingangseisen

HBO-rechten: Derde of vierdejaars studenten met minimaal 120 behaalde studiepunten op het moment van inleveren van de leerovereenkomst. Je staat gemiddeld een 7 .Een cijferlijst dient bij de leerovereenkomst toegevoegd te worden.

WO-bacheloropleiding Rechtswetenschappen (niet OU): Studenten  kunnen zich inschrijven voor deze minor wanneer tenminste 95 studiepunten zijn behaald. Dit betreft de propedeuse (60 EC) en de cursussen Overeenkomstenrecht, Europees recht, Constitutioneel recht, Formeel strafrecht, Materieel strafrecht en Burgerlijk procesrecht. Daarnaast minimaal één van de volgende cursussen: Aansprakelijkheidsrecht, Bestuursrecht I, Goederenrecht of Schrijven over grondrechten.

Een motivatiebrief met cv en een sollicitatiegesprek zijn ook onderdeel van de ingangsvoorwaarden. De reden van dit laatste is dat je in de Rechtswinkel Heerlen ook echt hulp gaat bieden aan rechtzoekenden en dat zijn vaak (erg) kwetsbare mensen. Dat werk ligt niet iedereen. De examinator vindt het daarom van belang om studenten eerst persoonlijk te spreken over hun motivatie.

Literatuur

Bij deze cursus wordt het volgende studiemateriaal gebruikt:

  • 3 readers
  • Kennisclips, (gast)colleges en begeleidende teksten op de cursussite in onze digitale leeromgeving

De readers worden na inschrijving voor de minor op jouw thuisadres geleverd. Je dient zelf in het bezit te zijn van een van de volgende wettenbundels:

  • ‘Collegebundel wetteksten’ van uitgeverij Kluwer
  • ‘Verzameling Nederlandse Wetgeving’ – ook wel ‘Blauwe VNW’ genaamd – van uitgeverij Sdu.

Rooster

De minor Rechtswinkel heeft een omvang van 15 studiepunten en een totale doorlooptijd van 12 maanden. De studiepunten krijg je pas na afronding van de gehele minor.

Tijdens de cursus worden er diverse begeleidingsbijeenkomsten aangeboden, die online of fysiek zijn. De data van deze bijeenkomsten worden gepubliceerd op de online leeromgeving.

Toetsing

De tentaminering van de minor Rechtswinkel vindt plaats door middel van:

  • een digitaal groepstentamen (DGT) dat betrekking heeft op de behandelde theorie (deel 1). Het tentamen leg je af in een door jou gekozen studiecentrum of thuis via proctoring.
  • bijzondere verplichting 1, te weten het opleveren van schriftelijke stukken uit het vaardighedengedeelte (deel 2);
  • bijzondere verplichting 2, te weten het opleveren van de door jouw vervaardigde schriftelijke stukken tijdens het meedraaien in de Rechtswinkel Heerlen;
  • bijzondere verplichting 3, te weten een reflectieverslag van maximaal 2000 woorden waarmee je deze minor afsluit.

De data van het digitaal groepstentamen worden gecommuniceerd op de website https://www.ou.nl/studieaanbod/rb0116 onder het tabje tentamen.

Aanvullende informatie

De onderwijsperiode loopt van 1 september 2025 tot en met 31 augustus 2026.

De minor heeft een omvang van 15 EC. De verdeling van de uren per onderdeel komen neer op ongeveer:

  • Deel 1: toegang tot het recht (leereenheid 0 t/m 7): 127,5 uur
  • Deel 2: vaardigheden en rechtsgebieden (leereenheid 8 t/m 15): 130 uur
  • Deel 3: praktijk Rechtswinkel Heerlen: ten minste 140 uur