Kies op maat

Inloggen Menu

Revalidatie

Werken aan competenties voor ontwikkeling tot een meer T-shaped professional in een interprofessionele minor en daar waar mogelijk in het werkveld.

Een praktische minor met als uitgangspunt interprofessionele revalidatie bij diverse doelgroepen in verschillende modules: Hart-vaatrevalidatie, Longrevalidatie, Orthopedische revalidatie, Neurorevalidatie, Interdisciplinaire samenwerking en Coaching.

Wat houdt deze minor in?

Als zorgverlener word je in verschillende settingen in toenemende mate geconfronteerd met patiënten met complexe aandoeningen. Nederlanders worden immers ouder, blijven langer in de thuissituatie en “verzamelen” onderweg meer aandoeningen. Daar moeten ze zelfstandiger mee omgaan. Een paar voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn : Hartfalen, Chronische vaataandoeningen, CVA, Parkinson, COPD en Artrose, waarbij ook gedacht moet worden aan gewrichtsvervangende operaties om als patiënt beter te kunnen functioneren. Om als professionals optimaal te kunnen handelen moet je voor het behandelen van deze patiënten gerichte competenties bezitten. Hierbij staan kennis en vaardigheden binnen jouw eigen discipline centraal, maar afstemming met andere disciplines is hierbij niet meer weg te denken.

De patiënt centraal stellen met als doel: zelfredzaamheid en maatschappelijk functioneren van deze patiënt verbeteren.

Wil je je als student goed voorbereiden op deze belangrijke doelgroepen, dan doe je er verstandig aan de minor Revalidatie te kiezen.

Ingangseisen

Doelgroep/toelatingseisen

Voor deze minor zoeken we paramedische- en verpleegkunde studenten die affiniteit hebben met “revalidatie” en met “interprofessioneel samenwerken”. Ben je een teamplayer, wil je over de muren van jouw eigen professie kijken en zie je in dat complexe intramurale, specialistische revalidatie vereist dat je moet samenwerken met andere deskundigen, dan ben je geschikt voor deze minor. Kun je je voorstellen dat je voldoening haalt uit het input leveren aan de patiënt die na een hart- of herseninfarct weer zijn eerste passen buiten zijn bed zet, dan is dit zeker een minor voor jou. Bewegen, trainen, transfers, lopen zijn steeds weer terugkerende thema’s.

Ben je enthousiast en bereid om je vol in te zetten om een T-shaped professional te worden, dan zien we je graag in deze minor. Ben je bereid en in staat om 15- 20 contacturen aanwezig te zijn en evenveel zelfstudie-uren per week te besteden ? Kom dan voor deze boeiende minor naar Saxion in Enschede.

Deze minor is toegankelijk voor studenten van (paramedische) opleidingen die een rol spelen in de revalidatie van orthopedische-, neurologische-  en hart-en longaandoeningen:

 • Fysiotherapie
 • Oefentherapie Mensendieck
 • Verpleegkunde
 • Verpleegkundig specialist
 • Gezondheid en Technologie
 • Ergotherapie
 • Podotherapie

Uitsluitingen
Opleidingen buiten de gezondheidszorg (anders dan hierboven)

Literatuur

Ervaringen

De minor revalidatie is voortdurend in ontwikkeling, een kernteam van docenten fysiotherapie streven naar input van alle disciplines. Dit is op dit moment nog niet altijd zichtbaar voor studenten van andere opleidingen. Studenten zijn vooral positief over de inhoud van de minor, vooral clinics en gastdocenten/ experts uit het werkveld worden zeer gewaardeerd.

Rooster

Opzet van de minor

De minor Revalidatie duurt een half jaar (twee kwartielen) voltijd. Je volgt zes modules, drie per kwartiel. Er zijn vier inhoudelijke modules: Hart-/vaatrevalidatie, Longrevalidatie,Orthopedische revalidatie en Neurorevalidatie, waarbij de opbouw i.h.a. is: anatomie/ fysiologie; pathologie; interprofessionele revalidatie (o.a. op basis van CBO-richtlijnen); clinics met echte patiënten; reflectie op deze clinics.

Verder volg je twee algemene modules: Interprofessionele samenwerking en Coaching. Deze twee modules lopen parallel aan de inhoudelijke modules. In de module interprofessioneel samenwerken wordt er gewerkt aan de competenties van een T-shaped professional. In de module Coaching leer je “goed communiceren”, begeleiden, voorlichten, adviseren binnen de revalidatie, vaak ten behoeve van een gezondere leefstijl en/of zelfmanagement.

Toetsing

Toetsing

Elke module wordt afgesloten met een toets van 5 ETCS, na 6 modules heb je 30 ETCS. Toetsing vindt steeds plaats in de laatste twee weken van het kwartiel. In totaal dus i.p. binnen 4 toetsweken. Eind kwartiel 1 worden de eerste 3 modules getoetst, eind kwartiel 2 de volgende drie modules. Er is sprake van een toetsmethodemix.

 • De module hart/vaatrevalidatie: kennistoets.
 • De module longrevalidatie: performance assessment klinisch redeneren.    
 • De module Interprofessioneel Samenwerken: reflectieverslag.
 • De module orthopedisch revalidatie: casestudy/patiëntenverslag.                                  
 • De module neurorevalidatie: innovatie opdracht.
 • De module coaching: reflectieverslag

Aanvullende informatie

Geen Saxion-student

 • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op met de minorcontactpersonen: Sylvia Galgenbeld (s.a.m.galgenbeld@saxion.nl ) of Louis Hollander (l.f.h.hollander@saxion.nl) om na te gaan of er nog plekken vrij zijn.
 • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

 • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
 • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
 • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
 • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld. Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je thuisinstelling. Verdere informatie hierover volgt nog.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint, 088 – 019 3000.