Kies op maat

Inloggen Menu

Technologie in beweging

Dé voorbereiding op de technologische toekomst van de beweegzorg.

Breng jij straks vernieuwing in het werkveld door innovatieve technologie toe te passen in de praktijk? Hightech ontwikkelingen zijn aan de orde van de dag. Ook voor de paramedische professional is het een uitdaging om nieuwe technieken efficiënt in te zetten om de zorg te verbeteren. Heb jij een bijzondere interesse in technologie? Dan is dit jouw minor!

In het kort

Tijdens deze minor wordt je als paramedicus klaar gestoomd voor de toekomst, met betrekking tot technologie in de beweegzorg. Je komt in aanraking met veel technologische (meet)instrumenten en leert in deze minor om er met een kritische blik naar te kijken.
Er wordt een breed palet van technologische toepassingen in de paramedische beroepspraktijk aangeboden. Je doet ervaring op met het gebruik van een groot aantal (ambulante) technologische meetinstrumenten, kan de belangrijkste uitkomsten analyseren en  interpreteren en weet hoe deze gebruikt kunnen worden. Je wordt bekend met de huidige ontwikkelingen van bestaande technologieën en innovaties die er aan komen. Je ontwikkelt een kritische houding ten opzichte van nieuwe meetinstrumenten en kan goede afwegingen maken voor het gebruik en de toepassing van technologie. Een belangrijk onderdeel dat door alle modules heen loopt is het omgaan met de ethische vraagstukken die een rol spelen bij het gebruik van technologie.
Na het volgen van deze minor is een verdiepingsslag gemaakt op het gebied van kwaliteit en functionaliteit met betrekking tot de inzet van de verschillende technologische instrumenten in de paramedische beroepspraktijk.

Leerdoelen

Ervaringen

Dumiana, studente Podotherapie: “Ik heb me aangemeld voor de minor Technologie in beweging omdat het me erg interessant en leerzaam lijkt. Ik wil graag meer weten over bewegingsanalyse en over het gebruik van innovatieve apparatuur. Echt handig en bruikbaar voor later!”

Charlotte, student Fysiotherapie: “Ik heb voor de minor Technologie in beweging gekozen omdat ik veel interesse heb in innovaties en techniek. Ik denk dat hier de toekomst ligt voor ons als aanstaande fysiotherapeuten.”

Aanvullende informatie

Aanmelden voor niet-Saxion student:

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

 • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
 • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
 • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
 • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld. Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je thuisinstelling. Verdere informatie hierover volgt nog.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.

Ingangseisen

Doelgroep

Studenten van paramedische beroepen met een bijzondere interesse in technologie en innovatie.

Om te kunnen deelnemen aan deze minor is het van belang basiskennis te hebben van natuurkunde en anatomie. Deze minor is geschikt voor studenten van opleidingen fysiotherapie, podotherapie, gezondheid & technologie oefentherapie en ergotherapie.

Toetsing

De verschillende modules zullen elk afgerond worden met 1 toets van 5 EC.

 • Bewegingsanalyse
  Een product (poster/infografic/beslisboom) die inzicht geeft in de inzet van de mogelijkheden voor bewegingsanalyse in de zelfgekozen casus.
 • Elektromyografie
  Een presentatie over de uitvoering van een EMG toepassing en reflectie op de meerwaarde voor de praktijk.
 • Echografie
  Een portfolio en een vraadigheidstoets waarin een van de gewrichten van de onderste of bovenste extremiteit wordt gescand.
 • Ademgasanalyse
  Kennistoets over voorbereiding, uitvoering en interpretatie van ademgasanalyse voor inspanningstesten, energieconsumptie en rustmetabolisme.
 • Sensoring, monitoring en coaching (eHealth)
  Een video van gesprekken met cliënt/patient (rollenspel) over monitoring en coaching op afstand op basis van data die verkregen is met een ambulante sensor.
 • Serious gaming en Virtual Reality
  Een verslag van de implementatie van serious gaming in het diagnose behandelplan uit de praktijk. 

Rooster

De minor bestaat uit 6 modules van 5 ects:

 • Bewegingsanalyse
  Workshops waarin vele mogelijke systemen voor bewegingsanalyse aan bod komen. Het ontwikkelen van een beslisboom voor de inzet van bewegingsanalyse in een zelfgekozen praktijkcasus.
 • Elektromyografie
  Het uitvoeren van een EMG onderzoek naar keuze. Reflectie en analyse van de meerwaarde van EMG voor de praktijk.
 • Echografie
  Het uitvoeren van echografisch onderzoek van de onderste of bovenste extremiteit volgens protocol.
 • Ademgasanalyse
  Kennis en inzicht in de toepassing van ademgasanalyse voor inspanningstesten, energieconsumptie en rustmetabolisme.
 • Sensoring, monitoring en coaching (eHealth)
  Het gebruik van een ambulante sensor voor monitoring en coaching op afstand in een casus naar keuze.
 • Serious gaming en Virtual Reality
  Het implementeren van een toepassing van serious gaming (eventueel met gebruik van VR) in het diagnose behandelplan van een echte praktijksituatie.