Kies op maat

Inloggen Menu

Prestatiepsychologie

Wat heb je nodig om een topprestatie te leveren?

Presteren is veelomvattend. Bij het leveren van een topprestatie spelen mentale aspecten een grote rol, maar ook je talent en wat je aangeleerd krijgt. Daarnaast zijn cognitieve-, fysiologische-, groeps- en persoonlijke aspecten bepalend.
Tijdens deze minor krijg je een interessant inkijkje in de psychologie van presteren op het gebied van sport, gezondheid en werk. Je leert hoe jij bij jezelf je prestaties positief kunt beïnvloeden maar ook bij anderen op welk gebied dan ook.

Wat houdt deze minor in?

Om inzicht te krijgen in de complexiteit van presteren, gaan we in op verschillende prestatiepsychologische thema’s op het gebied van sport, gezondheid en werk.
Je krijgt kennis en leert technieken en methoden om de prestaties van jezelf en anderen te kunnen beïnvloeden, ook binnen je eigen werkveld.
Zo staan we stil bij thema’s als: presteren onder druk, motivatie en leefstijl, focus, talentontwikkeling, teamperformance, leiderschap tijdens samenwerking, vitaliteit, (on)gewenst gedrag langs de lijn, duurzame inzetbaarheid en sport en het brein. Hierdoor krijg je een brede professionele view over alle gebieden die de mentale kant van presteren beïnvloed, wat bijdraagt aan het worden van een ‘prestatie-expert’ of ‘prestatiedeskundige’ binnen jouw werkveld.

We maken daarvoor gebruik van de meeste recente inzichten uit de wetenschap, gecombineerd met ervaringen uit de praktijk. De minor wordt verzorgd door geaccrediteerd sport- en prestatiepsychologen, experts uit het werkveld en andere professionals.
De minor biedt de mogelijkheid om veel van de thema’s te kunnen toepassen op je eigen interessegebied (hetzij sport, gezondheid of werk).

Aanvullende informatie

Geen Saxion-student?

 • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op via saxion-minoren.ama@saxion.nl en vraag of er nog plek is.
 • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

 • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
 • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
 • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
 • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld. Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je thuisinstelling. Verdere informatie hierover volgt nog.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint: 088 – 019 3000.

Ingangseisen

Doelgroep

Je kunt deze minor volgen als je je propedeuse hebt gehaald.

Deeltijdstudenten mogen ook deelnemen, maar moeten er rekening mee houden dat de lessen en samenwerkingsactiviteiten overdag en op meerdere dagen plaatsvinden.

Toetsing

Toetsing

Je behaalt de minor door elke sprint je opdracht met een voldoende af te ronden.
Deze opdrachten variëren van (korte) verslagen, pitches, presentaties, observaties, producten, assessments etc.
De opdrachten bij de sprints bepalen gezamenlijk je eindcijfer voor dat project. Je hebt geen tentamen.

Literatuur

Relevante literatuur

Je bestudeert literatuur die je tijdens de lessen wordt aangereikt.

Ervaringen

'Ik vond het erg leerzaam om dingen te leren op het gebied van presteren. Ook voor je persoonlijke ontwikkeling is het erg leerzaam om allerlei dingen hierover te leren.'

'Ik vond de kennis die we hebben opgedaan erg interessant. Je leert dingen die je duidelijk kan plaatsen in je eigen leven.'

'Leuke minor, die ook goed te volgen is voor studenten van buiten af (zonder voorkennis over psychologie).'

'De dingen die ik geleerd heb vond ik erg leuk en interessant, vooral ook leuk dat ik zelf de koppeling kon maken van presteren binnen sport naar HR. Ik kan ook zeker dingen die ik heb geleerd gaan toepassen in mijn verdere verloop van de studie.'

'Docenten stralen passie en enthousiasme uit.'

Rooster

Opzet van de minor

De minor is opgebouwd uit 3 grote projecten:

 • Presteren en sport (15 ec ).
 • Presteren en gezondheid (8 ec ).
 • Presteren en werk (7 ec ).               

Binnen een project werk je steeds in sprints van 2 weken aan één thema. In die sprint werk je individueel of samen aan een opdracht. 

Voorbeelden van sprints:
Presteren en sport

 • Presteren onder druk
 • Focus
 • Sport en het brein
 • Talentontwikkeling in de sport
 • Teamperformance
 • Jeugdsport

Presteren en gezondheid

 • Vitaliteit en leefstijl
 • Stress en coping
 • Blessures en herstel

Presteren en werk

 • Leiderschap tijdens samenwerking
 • ‘Fit’ op je werk

In totaal zijn er 18 sprints. Een sprintperiode start met een korte ‘voorbeschouwing’ om je goed voor te bereiden op de outline, opdrachten en inhoud voor die periode. Tijdens de sprints zijn er hoorcolleges, werkcolleges, practica en dergelijke, om je te voorzien van de kennis en toepassing die je nodig hebt om je opdrachten te kunnen maken. Elke sprint rond je dírect af met bijvoorbeeld een opdracht, pitch, verslag, filmpje of presentatie. Er zijn geen tentamens of ‘eindopdrachten’. Halverwege is er een week ‘rust’ als ook op het eind. 

We houden zoveel mogelijk dezelfde dagen en structuur aan in het rooster, zodat je weet waar je aan toe bent.