Kies op maat

Login Menu

Bedrijfskunde voor HR

Wil jij de business goed kennen en begrijpen?

In het kort

Als HR-manager van nu mag de organisatie waarin je werkt geen geheimen kennen! Je kent de organisatiedoelstellingen, snapt wat er gebeurt op de verschillende afdelingen, je denkt mee over het aantal en kwaliteiten van in te zetten medewerkers en je begrijpt welke invloed beslissingen van het management hebben op mensen. Als jij die HR-professional van nu wilt zijn, dan is deze minor een goede keuze. Daarmee word jij een aantrekkelijke business partner, die inzicht heeft in de bedrijfsstrategie en de operatie en dat kan vertalen naar effectief personeelsmanagement.

Leerdoelen

Wat leer je? 

Via deze minor leer je signalen uit de business te herkennen en samenhang te zien tussen verschillende disciplines en afdelingen in de organisatie. Je kunt (HR-)uitdagingen benaderen vanuit een breder perspectief, maar ook ontwikkelingen in de markt, de productie(technologie) en/of de omgeving vertalen naar passend HRM-beleid. Als je de rol van business partner effectief wilt invullen, dan is het noodzakelijk de ’business’ goed te kennen en te begrijpen. In deze minor ga je uitgebreid in op aspecten als bedrijfsprocessen, informatievoorziening, logistiek, investeringen, kosten & baten, marketing en projectmatig werken.

Persoonlijke effectiviteit
Daarnaast besteed je veel aandacht aan ‘persoonlijke effectiviteit’: het gaat niet alleen om het maken van plannen en voorstellen, het doet er ook toe hoe je ze presenteert en gedaan krijgt. Je leert hoe je je gesprekspartner of opdrachtgever mee laat gaan in je voorstellen. Doordat je gaat werken voor een opdrachtgever en je dus theorie en praktijk direct met elkaar verbindt, is er geen sprake van een schoolse aanpak. Naast de aangeboden literatuur wordt je ook geacht een managementboek  en een ‘out of the box boek’ te kiezen. Je wordt uitgedaagd deze keuzeliteratuur op een creatieve manier te delen met de andere deelnemers: een mooie manier om jezelf uit te dagen en kennis met elkaar te delen. Je krijgt veel verantwoordelijkheid bij de invulling van het programma.

Aanvullende informatie

Opzet 

Naast drie lesdagen per week, bestudeer je de lesstof en werk je een dag per week in een projectgroep aan een bedrijfskundige uitdaging. De projectgroep adviseert een externe opdrachtgever. Een van de drie lesdagen is bedoeld om als projectgroep met elkaar en/of de opdrachtgever af te spreken. Tijdens de lessen krijg je theorie aangereikt, bespreek je de voortgang, deel je ervaringen, bespreek je mijlpalen en presenteer je de resultaten.

 • Projectmanagement
  Je stelt een projectplan op, voert dit projectmatig uit en rapporteert mijlpalen.
 • Marketing
  Je bestudeert de theorie en beschrijft marketingbeleid en –activiteiten.
 • Bedrijfseconomie
  Je bestudeert de theorie, analyseert en presenteert het jaarverslag van de opdrachtgever.
 • Logistiek & bedrijfsprocessen
  Naast literatuur is er een bedrijfsbezoek en lezing van een gastdocent.
 • Informatiemanagement en management control
  Welke informatie is nodig, hoe wordt die verzameld en gebruikt binnen een organisatie? Je verwerkt de theorie in een opdracht.
 • Persoonlijke effectiviteit
  Je leert analytische en probleemoplossende technieken en presentatievaardigheden. Je krijgt inzicht in je persoonlijke effectiviteit door reflectie, intervisie, presentaties en de opdracht.
 • Diverse bedrijfsbezoeken
  Er zijn vier bedrijfsbezoeken.


Hoe meld ik mij aan?

!! Let op: dit is het aanmeldproces voor NIET-Saxion studenten !!

Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?

Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.

Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in

Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord

Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!

Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met de Saxion Cursistenregistratie, telefoonnummer: 088 – 019 1808.

Ingangseisen

Doelgroep 

Deze minor is in eerste instantie bedoeld voor studenten van een HRM-opleiding. Andere studenten met brede belangstelling voor 'de business' zijn na een intake eventueel ook toelaatbaar (en welkom). 
Studenten van de opleiding Bedrijfskunde MER van Saxion zijn niet toelaatbaar.

De lesdagen zijn in principe op dinsdag, woensdag en donderdag.

Aanmelding niet Saxion-student

 • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op via saxion-minoren.ama@saxion.nl en vraag of er nog plek is.
 • Neem contact op met de contactpersoon voor nadere informatie en een (telefonische) intake.
 • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Toetsing

Toetsing

Je opgedane kennis en vaardigheden worden getoetst via schriftelijke toetsen, opdrachten, presentaties en assessments. Bij de afronding word je tijdens een gesprek en een presentatie beoordeeld op je persoonlijke effectiviteit.

Literatuur

Relevante literatuur

Je bestudeert literatuur die je wordt aangereikt. Daarnaast kies je een drietal titels als keuzeliteratuur. Voor de bedrijfsopdracht zoek je verdiepende literatuur die aansluit bij de opdracht. De ‘Managementklassieker’ kies je uit een lijst die beschikbaar wordt gesteld. Het ‘out of the box’-boek kan vrij worden gekozen.