Kies op maat

Inloggen Menu

Unlocking tomorrow: hoe technologie werk verandert

Speel in op de kansen van AI en andere new tech in jouw vakgebied.

We staan aan de vooravond van een nieuwe golf innovaties. AI zet de werkvloer op z’n kop. En dit is nog maar het begin. Net als de inzet van robots, 3D-printing, sensortechnologie, blockchain en VR. Ons werk zal veranderen. Wat we doen maar ook hóe we het doen. Met impact op organisaties en individuen. Na deze minor weet jij waar in jouw vakgebied de kansen liggen. Loop jij straks voorop of overkomt het je?

Wat houdt deze minor in?

In deze minor duik je in recente technologische ontwikkelingen die je vakgebied enorm zullen veranderen. Zodat je daar zelf op in kan spelen. Bijvoorbeeld bij de keuze voor een veelbelovende innoverende werkgever. Of bij de keuze voor een training op een onderwerp waarvan jij weet dat het hot gaat worden. Of bij strategisch advies aan je werkgever bij een belangrijke investering. Hoe dan ook: na deze minor kijk je voor altijd anders naar innovaties en nieuwe ontwikkelingen, hoe klein die in het begin ook zullen lijken. Het gaat daarbij niet om technische aspecten maar op de manier waarop je het kan gebruiken. Bijvoorbeeld het gebruik van allerlei vormen van AI in je toekomstige werk.

Thema’s
In de minor gaan we diep in op tech trends zoals artificial intelligence, VR (metaverse), blockchain, sensortechnologie, 3D-printing enzovoort. Er ontstaan op dit moment interessante nieuwe businessmodellen. Welke gevolgen zullen die hebben voor jouw vakgebied? Welke kansen zijn er? Welke organisaties zijn hier al mee bezig en lopen voorop?

Het is een bijzondere minor waarbij fysieke lessen, gastcolleges van experts, bedrijfsbezoeken en een praktijkopdracht gecombineerd worden met een digitaal platform. Via dit platform doorloop je een programma met korte teksten, video's, podcasts en opdrachten die je inzicht geven in de vele ontwikkelingen die spelen. Geen boeken of doorwrochte wetenschappelijke artikelen. Blended learning dus.

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor daagt studenten uit van alle opleidingen om over belangrijke technologische na te denken en de consequenties hiervan voor hun vakgebied en loopbaan. Het is geen technische minor; we gaan op onderzoek uit  naar de mogelijkheden die nieuwe technologie te bieden heeft voor beroepen. Er zijn dus geen opleidingen uitgesloten. Nieuwsgierigheid is de belangrijkste voorwaarde voor deelname. Omdat de minor open staat voor alle opleidingen, is er een leuke wisselwerking tussen de studenten van verschillende vakgebieden.

Literatuur

Ervaringen

Studenten zeggen over deze minor:

  • “De opdrachten en colleges waren uitdagend (op een leuke en interactieve manier).”
  • “Ik vond de nieuwe technische ontwikkelingen super interessant.”
  • “Wat ik bijzonder vond, is dat ik het meteen buiten school kon toepassen. Ik heb over nieuwe ontwikkelingen gepraat op mijn werk en ik merkte dat collega’s heel nieuwsgierig werden. Ze wisten heel veel nog niet.”

Rooster

Opzet van de minor

De minor bestaat uit vier modules:

Technologische trends: welke trends zien we, welke toepassingen zijn er nu mogelijk, wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Wat betekent dit voor organisaties? Deze vragen beantwoorden we aan de hand van gastsprekers en actueel (beeld)materiaal. Je werkt o.a. in een groep aan een serious game die anderen helpt om de impact van nieuwe technologie op hun werk te onderzoeken (groot succes bij eerdere editie van de minor).

Aansluitend hierop is er een module die ingaat op ethische vraagstukken die de toepassing van nieuwe technologie oproept. Er is veel mogelijk maar willen we dat ook? Laten we robots of computers al het werk straks doen? Wat wel en wat niet? Wat moet nog echt mensenwerk blijven? Hoe zorgen we ervoor dat er niet overal data wordt opgeslagen of verkeerd wordt gebruikt? Dit soort vragen dus.

De derde module betreft Innovatie en verandermanagement. Je krijgt hier voorbeelden van razend interessante organisaties die nieuwe technologie succesvol inzetten. Bij één daarvan ga je praten met directie en medewerkers om erachter te komen wat hen nou succesvol maakt. Waarom gaat het ene bedrijf failliet terwijl de concurrent een complete nieuwe markt aanboort? Samen met een medestudent breng je dit in beeld via een infographic.

Tot slot is er de module Tech trends en jouw loopbaan: Hierbij zoom je in op de mogelijkheden die er voor jouzelf zijn. Je verwerkt dit in een werkstuk naar keuze (video, blog, podcast, presentatie…).

In deze minor zijn de lessen vooral werkcolleges met een hoog interactief karakter (verwacht geen hoorcolleges). Daarnaast staan er bedrijfsbezoeken en gastlessen van experts op het programma evenals een onderzoek in een organisatie (d.m.v. interviews).

Toetsing

Toetsing

De toetsing bestaat uit :

  • een serious game om de impact van tech trends voor een bepaalde sector of beroep in kaart te onderzoeken (groepsopdracht);
  • een lesopzet over een technologische ontwikkeling aan de hand van een film, serie of documentaire (groot succes in de eerste editie van de minor) (duo opdracht);
  • Een toets met open vragen over de toepassingen van technologie op werk en één over techniekfilosofie
  • een onderzoeksopzet en infographic over de succesfactoren van een innovatieve organisatie (duo opdracht);
  • Een individuele vrije opdracht met daarin jouw visie op je vakgebied, die je naar eigen inzicht mag vormgeven. Prachtige input voor LinkedIn, om je in the picture te spelen als aanstormend professional.

Aanvullende informatie

Geen Saxion-student?

  • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op via saxion-minoren.ama@saxion.nl en vraag of er nog plek is.
  • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Hoe meld ik mij aan?

Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. 
    Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2025-2026 (vanaf juni beschikbaar). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint, 088 – 019 3000.