Kies op maat

Inloggen Menu

Innovatieve verslavingszorg

Hoe help je mensen met verslavingsproblemen, met verschillende technologievormen?

Verslaving is een veelvoorkomend probleem. Toekomstige hulpverleners krijgen in hun werk te maken met verslavingsproblemen van hun cliënten, ook buiten de verslavingszorg om. Vroegtijdige signalering van verslaving is belangrijk om tijdig hulp te kunnen verlenen. Technologie heeft een prominente plek gekregen in de behandeling en begeleiding aan mensen met verslavingsproblemen. Vormen van technologie zijn o.a. online behandeling, mobiele apps en virtual reality. 

Wat houdt deze minor in?

In de minor Innovatieve verslavingstechnologie leer je methodisch te handelen bij mensen met verslavingsproblemen. Hierbij gaat het onder andere om het vroegtijdig signaleren van middelengebruik en de behandeling en begeleiding aan cliënten. Welke houding heb je als hulpverlener nodig? Over welke competenties moet je beschikken? De implementatie van technologie staat centraal.

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor is geschikt voor voltijd en deeltijdstudenten van zorg- en welzijnsopleidingen. Om deel te kunnen nemen ben je in het bezit van je propedeuse en heb je minimaal 45 ects in de postpropedeuse behaald. Daarnaast is deelname voor professionals uit het zorg- en welzijnsdomein mogelijk. Neem hiervoor contact op met kennisnetwerk.amm@saxion.nl

Ben je geïnteresseerd in verslavingsproblematiek en innovatie en heb je de behoefte om je verder te verdiepen en te bekwamen op dit vlak? Dan is deze minor iets voor jou!

Rooster

Opzet van de minor

Samen met deskundigen en gastdocenten uit het werkveld geven we het onderwijs vorm. De lesdag van de minor is donderdag.

In de minor komen de volgende onderwerpen aan bod: 

  • Verslavingskunde: je leert veel over de verschillende verslavende middelen, gedragsverslavingen en (digitale) behandel- en begeleidingsmethodieken.  
  • Blended methodisch werken: je leert fysiek en online methodische gespreksvoering toe te passen bij mensen met verslavingsproblemen.
  • Ontwerp blended leefstijlinterventie, gericht op verslavingsproblematiek voor een specifieke verslavingszorgcontext.
  • Innovatieve technologieën in de verslavingszorg.
  • Visie en ethische reflectie op het gebruik van technologie in de verslavingszorg.

Toetsing

We hanteren een mix van toetsvormen (kennistoets en producttoetsen) waarin we zowel jouw kennis als vaardigheden en houding toetsen.

Toets: Verslavingskunde

Vorm: Kennistoets met open vragen (Testvision)

EC's: 5

 

Toets: Blended Methodisch Werken

Vorm: Individuele procestoets

EC's: 10

 

Toets: Ontwerp Blended Leefstijlinterventie

Vorm: Groeps-assessment in de vorm van een presentatie

EC's: 5

 

Toets: Innovatie en Ethiek

Vorm: Individuele producttoets

EC's: 10

Aanvullende informatie

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2025-2026 (vanaf juni beschikbaar). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met Servicepoint, 088 – 019 3000.