Kies op maat

Inloggen Menu

Recht

De minor is vol. Aanmelden voor de minor is niet meer mogelijk.

De minor Recht is bedoeld voor de nieuwsgierige hbo-student die wil ontdekken hoe ons rechtssysteem werkt én hoe het onze samenleving beïnvloedt. Dat klinkt misschien abstract, maar bedenk je dat je als hbo-professional zowel in je beroep als in het dagelijks leven vaak met het recht te maken hebt. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van een arbeidsovereenkomst of het uitbrengen van je stem bij een verkiezing, maar ook aan alledaagse dingen zoals het kopen van een kop koffie tijdens je pauze. Van het in het huwelijk treden tot het uitlenen van je fiets: het recht regelt het. Ga jij ontdekken hoe?

Wat houdt deze minor in?

Na een algemene introductie in het recht en de juridische kernbegrippen maak je kennis met de verschillende rechtsgebieden. Zo passeren onder meer het staatsrecht, bestuursrecht, strafrecht, privaatrecht, arbeidsrecht, personen- en familierecht en het sociaal zekerheidsrecht binnen de minor Recht de revue.

Maar het draait binnen de minor nadrukkelijk niet om het verwerven van kennis alleen. Je leert namelijk ook hoe je juridische informatie kunt vinden, beoordelen én hoe je deze kunt gebruiken bij het analyseren en oplossen van praktijkgerichte vraagstukken. En niet onbelangrijk: hoe je de gevonden oplossing stevig kunt onderbouwen en presenteren.

Binnen de minor Recht verzamel je dus niet alleen de nodige kennis van het Nederlandse recht, maar ga je ook aan de slag met vaardigheden als analyseren, argumenteren en adviseren. We leggen daarbij nadruk op de beheersing van de Nederlandse taal, zowel schriftelijk (door te lezen en te schrijven) als mondeling (door te luisteren en te spreken), zodat je leert om je boodschap nauwkeurig af te stemmen op je doelgroep.

Aanvullende informatie

Aanmelden niet-Saxion student:

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is. 

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Esther Lankamp (e.lankamp@saxion.nl) om na te gaan of er plaatsen vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld. Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je thuisinstelling. Verdere informatie hierover volgt nog.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.

Ingangseisen

Doelgroep: 

De minor Recht is toegankelijk voor (bijna) iedere hbo-student die in het bezit is van het propedeusegetuigschrift.*

Wil jij een juridische basis leggen zodat je in je latere beroepspraktijk in multidisciplinair verband kunt samenwerken binnen een bedrijf of (overheids)organisatie? Heb jij zin om je te verdiepen in eenvoudige juridische vraagstukken en op zoek te gaan naar een stevig onderbouwd antwoord? Wil jij leren hoe je kunt uitzoeken wie er bij een conflict eigenlijk in zijn recht staat? Of ben je eenvoudigweg benieuwd naar wat jouw eigen rechten en plichten ten opzichte van andere burgers en de overheid zijn?

Volg je een opleiding binnen een totaal andere tak van sport, bijvoorbeeld binnen de gezondheidszorg of het technische domein? En zie je een toekomst voor je als zelfstandig ondernemer binnen jouw sector en wil je meer weten over het sluiten van contracten? Of ben jij die student die een ruimtelijke opleiding volgt en nieuwsgierig is naar de werkzaamheden van de bestuursjuristen met wie je straks zult samenwerken?

Wat je toekomstplannen ook zijn en wat je achtergrond ook is: we nemen je in de minor Recht vanuit de basis mee in de wereld van het recht. Zin om mee te gaan op deze ontdekkingsreis? Dan ben je bij de minor Recht aan het juiste adres!

* De minor Recht is niet toegankelijk voor studenten van juridische opleidingen, bijvoorbeeld Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten, en niet toegankelijk voor studenten van de opleidingen Human Resource Management en Vastgoed en Makelaardij.

Toetsing

Toetsing:

Een deel van de modulen sluit je af met een schriftelijk tentamen. Het andere deel sluit je af met een werkstuk (vaak een beroepsproduct), een assessment of een combinatie van deze twee.

Rooster

Opzet:

In de minor Recht zoeken we aansluiting bij jouw belevingswereld door tijdens de lessen vraagstukken uit je toekomstige beroepspraktijk en je dagelijks leven te behandelen. Je volgt kennisvakken en je neemt deel aan vaardigheidstrainingen, zodat je uiteindelijk eenvoudige beroepsproducten kunt beoordelen, opstellen en presenteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het beoordelen van en het adviseren over een arbeidscontract of het schrijven van een bezwaarschrift.

De minor Recht wordt gegeven door een team docenten dat deels actief is in de juridische beroepspraktijk. Dit maakt dat er in de lessen veel aandacht is voor praktijkvoorbeelden en dat je werkt aan echte beroepsproducten. Je krijgt de kans om bij projecten vragen uit je eigen beroepscontext of uit je persoonlijke leven in te brengen. Op deze manier kun je de minor laten aansluiten bij je interesses. De docenten dagen je uit om je een semester ‘onder te dompelen’ in de wereld van het recht, een prachtig uitstapje met waarde voor de toekomst!