Kies op maat

Inloggen Menu

Recht

Heb jij het wel bij het rechte eind? Ontdek het in deze minor! 

De minor Recht is bedoeld voor de nieuwsgierige hbo-student die wil ontdekken hoe ons rechtssysteem werkt én hoe het onze samenleving beïnvloedt. Dat klinkt misschien abstract, maar bedenk je dat je als hbo-professional zowel in je beroep als in het dagelijks leven vaak met het recht te maken hebt. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van een arbeidsovereenkomst of het uitbrengen van je stem bij een verkiezing, maar ook aan alledaagse dingen zoals het kopen van een kop koffie tijdens je pauze. Van het in het huwelijk treden tot het uitlenen van je fiets: het recht regelt het. Ga jij ontdekken hoe?

Wat houdt deze minor in?

Binnen de minor Recht ga je uiteraard het Nederlandse rechtssysteem verkennen. Je leert over de totstandkoming van wetgeving, maar ook over de praktijk en de inhoud van het recht. Je maakt kennis met verschillende rechtsgebieden, zoals het staatsrecht, bestuursrecht, strafrecht, privaatrecht en arbeidsrecht.

Het draait binnen de minor nadrukkelijk niet om het verwerven van kennis alleen. Je leert namelijk ook hoe je juridische informatie kunt vinden, beoordelen én gebruiken bij het analyseren en oplossen van vraagstukken uit de praktijk. En niet onbelangrijk: hoe je je gevonden oplossing stevig kunt onderbouwen en goed kunt verwoorden, terwijl je de zwakke plekken in het betoog van de ander kunt traceren.

Binnen de minor Recht doe je dus juridische kennis op én ga je aan de slag met juridische vaardigheden als analyseren, argumenteren en presenteren. Bovendien zul je samen met je nieuwe minorklasgenoten een praktijkvraagstuk met méér dan alleen een juridische kant onder de loep gaan nemen. Je zult zien dat je daarvoor soms je spiksplinternieuwe juridische bril zal moeten afzetten.

Ingangseisen

Doelgroep

De minor Recht is toegankelijk voor (bijna) iedere hbo-student die in het bezit is van het propedeusegetuigschrift.*

Het maakt in principe niet uit welke opleiding je nu doet: je hebt hoe dan ook met het recht te maken. Dus volg je een opleiding binnen een totaal andere tak van sport, bijvoorbeeld binnen de gezondheidszorg of het technische domein, en wil je meer weten over de juridische kant van je toekomstige werk? Of zie je een toekomst voor je als zelfstandig ondernemer binnen jouw sector en wil je meer weten over het sluiten van contracten? Of ben jij die student die straks (ook) met juristen gaat samenwerken en daarom nieuwsgierig is naar de juridische kant van een klus? 

Wat je toekomstplannen ook zijn en wat je achtergrond ook is, als jíj een gezonde dosis nieuwsgierigheid meebrengt, dan nemen wíj je binnen deze minor vanuit de basis mee in de wereld van het recht. Dat doen we deels via werkvormen waarbij de bal bij jou ligt, dus laat je verrassen!

Kortom: zin om de handen uit de mouwen te steken en mee te gaan op een ontdekkingsreis? Dan ben je bij de minor Recht aan het juiste adres!  

* De minor Recht is niet toegankelijk voor studenten van juridische  opleidingen, zoals HBO-Rechten, Hogere Juridische Opleiding en Sociaal Juridische Dienstverlening. De minor Recht is bovendien niet toegankelijk voor studenten van de opleiding Vastgoed en Makelaardij (Vastgoedkunde) van Saxion. 

Literatuur

Ervaringen

Studenten over deze minor:

  • “Een leuke en leerzame minor! Ook de uitjes naar de rechtbank en de gevangenis vond ik erg toepasselijk en leuk.”
  • “Ontzettend leuke docenten die met plezier de lesstof brengen en begaan zijn met de studenten.”
  • “Goede combinatie van allerlei soorten recht.”
  • “De bezoeken waren erg afwisselend en leerzaam. Door ook in gesprek te gaan met experts krijg je veel nieuwe inzichten.”

Rooster

Opzet van de minor

In deze minor krijg je allereerst natuurlijk de basis van het Nederlandse recht onder de knie. Met je neus in de boeken en wettenbundels dus. Maar we laten je de theorie ook toepassen en zoeken daarbij waar mogelijk aansluiting bij jouw belevingswereld. We halen de praktijk naar binnen, maar gaan ook af en toe met jullie op pad.

Binnen de minor Recht volg je kennisvakken, neem je deel aan vaardigheidstrainingen en werk je aan projecten.

In totaal volg je acht vakken, verdeeld over twintig weken:

Week 1-10

  • Recht: een inleiding
  • Juridische vaardigheden I
  • Recht in de praktijk I
  • Gespreksvoering

Week 11-20

  • Recht: een verdieping
  • Juridische vaardigheden II
  • Recht in de praktijk II
  • Onderhandelen

Door deze combinatie van kennis, vaardigheden en praktijkopdrachten kun je straks verschillende eenvoudige juridische beroepsproducten beoordelen, maken en presenteren. Denk aan het beoordelen van een contract, het opstellen van een bezwaarschrift of het onderhandelen over een gekocht product waarover je niet tevreden bent.

Dompel jezelf een half jaar onder in de wereld van het recht: een prachtig uitstapje met waarde voor de toekomst!

Toetsing

Toetsing

Binnen de minor Recht krijg je – uiteraard – kennistoetsen voorgeschoteld maar je werkt ook aan groepsopdrachten. Daarnaast laat je in assessments zien dat je bepaalde juridische vaardigheden onder de knie hebt, zoals het werken met wettenbundels, het voeren van een bepaald type gesprek of het uitpluizen van een juridische redenering (klopt de getrokken conclusie eigenlijk wel bij de argumenten?). Kortom: je krijgt zowel schriftelijke toetsen, als groepsopdrachten en assessments.

Aanvullende informatie

Aanmelden niet-Saxion student:

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is. 

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Esther Lankamp (e.lankamp@saxion.nl) om na te gaan of er plaatsen vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.