Kies op maat

Inloggen Menu

Recht

Ontdek hoe ons rechtssysteem werkt én hoe het onze samenleving beïnvloedt. 

De minor Recht is bedoeld voor de nieuwsgierige hbo-student die wil ontdekken hoe ons rechtssysteem werkt én hoe het onze samenleving beïnvloedt. Dat klinkt misschien abstract, maar bedenk je dat je als hbo-professional zowel in je beroep als in het dagelijks leven vaak met het recht te maken hebt. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van een arbeidsovereenkomst of het uitbrengen van je stem bij een verkiezing, maar ook aan alledaagse dingen zoals het kopen van een kop koffie tijdens je pauze. Van het in het huwelijk treden tot het uitlenen van je fiets: het recht regelt het. Ga jij ontdekken hoe?

Wat houdt deze minor in?

Binnen de minor Recht ga je uiteraard het Nederlandse rechtssysteem verkennen. Je leert over de totstandkoming van wetgeving, maar ook over de praktijk en de inhoud van het recht. Je maakt kennis met verschillende rechtsgebieden, zoals het staatsrecht, bestuursrecht, strafrecht, privaatrecht en arbeidsrecht.
Maar het draait binnen de minor nadrukkelijk niet om het verwerven van kennis alleen. Je leert namelijk ook hoe je juridische informatie kunt vinden, beoordelen én gebruiken bij het analyseren en oplossen van vraagstukken uit de praktijk. En niet onbelangrijk: hoe je je gevonden oplossing stevig kunt onderbouwen en goed kunt verwoorden, terwijl je de zwakke plekken in het betoog van de ander kunt traceren. Binnen de minor Recht doe je dus juridische kennis op én ga je aan de slag met juridische vaardigheden als analyseren, argumenteren en presenteren. Bovendien zul je samen met je nieuwe minorklasgenoten een praktijkvraagstuk met méér dan alleen een juridische kant onder de loep gaan nemen. Je zult zien dat je daarvoor soms je spiksplinternieuwe juridische bril zal moeten afzetten.

Ingangseisen

Doelgroep

De minor Recht is toegankelijk voor (bijna) iedere hbo-student die in het bezit is van het propedeusegetuigschrift.*

Het maakt in principe niet uit welke opleiding je nu doet: het recht is immers overal en je krijgt er hoe dan ook mee te maken. Sterker nog: je hébt er al mee te maken. Dus volg je een opleiding binnen een totaal andere tak van sport, bijvoorbeeld binnen de gezondheidszorg of het technische domein, en wil je meer weten over de juridische kant van je toekomstige werk? Of zie je een toekomst voor je als zelfstandig ondernemer binnen jouw sector en wil je meer weten over het sluiten van contracten? Of ben jij die student die straks (ook) met juristen gaat samenwerken en daarom nieuwsgierig is naar de juridische kant van een klus? Wat je toekomstplannen ook zijn en wat je achtergrond ook is, als jij een gezonde dosis nieuwsgierigheid meebrengt, dan nemen wij je binnen deze minor vanuit de basis mee in de wereld van het recht. Dat doen we deels via werkvormen waarbij de bal bij jou ligt, dus laat je verrassen!

Kortom: zin om de handen uit de mouwen te steken en mee te gaan op deze ontdekkingsreis?  
Dan ben je bij de minor Recht aan het juiste adres!  

* De minor Recht is niet toegankelijk voor studenten van juridische opleidingen, bijvoorbeeld Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten, en niet toegankelijk voor studenten van de opleiding Vastgoed en Makelaardij. 

Rooster

Opzet van de minor


In deze minor zul je allereerst natuurlijk de basis van het Nederlandse recht onder de knie krijgen. Met je neus in de boeken en wettenbundels dus. Maar we laten je de theorie ook toepassen en zoeken daarbij waar mogelijk aansluiting bij jouw belevingswereld. Dus: zie je juridische vraagstukken binnen je toekomstige beroepspraktijk of in je dagelijks leven? Leg ze maar voor in de lessen. Bij een aantal vakken is het bovendien mogelijk om je juist in zo’n specifiek vraagstuk vast te bijten en op zoek te gaan naar de uitkomst.
Binnen de minor Recht volg je kennisvakken, neem je deel aan vaardigheidstrainingen en werk je aan projecten. Door deze combinatie kun je straks verschillende eenvoudige juridische beroepsproducten beoordelen, maken en presenteren. Denk bijvoorbeeld aan het beoordelen van een arbeidscontract, het opstellen van een bezwaarschrift of het onderhandelen over een gekocht product waar je niet tevreden over bent.

Het team docenten dat de minor verzorgt is deels actief in de juridische beroepspraktijk. Hierdoor is er in de lessen veel aandacht voor praktijkvoorbeelden en de actualiteit. De docenten dagen je uit om je een semester ‘onder te dompelen’ in de wereld van het recht: een prachtig uitstapje met waarde voor de toekomst!

Toetsing

Toetsing

Binnen de minor Recht krijg je – uiteraard – kennistoetsen voorgeschoteld maar je werkt ook aan groepsopdrachten. Daarnaast laat je in assessments zien dat je bepaalde juridische vaardigheden onder de knie hebt, zoals het werken met wettenbundels, het voeren van een bepaald type gesprek of het uitpluizen van een juridische redenering (klopt de getrokken conclusie eigenlijk wel bij de argumenten?). Kortom: je krijgt zowel schriftelijke toetsen, als groepsopdrachten en assessments.

Aanvullende informatie

Aanmelden niet-Saxion student:

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is. 

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Esther Lankamp (e.lankamp@saxion.nl) om na te gaan of er plaatsen vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.