Publieke Veiligheid: Brandweerzorg en Crisisbeheersing
Hoe dragen brandweerzorg, risico- en crisisbeheersing bij aan een veiliger en weerbaarder Nederland?
Een veilige samenleving: voor en door iedereen. Crises worden complexer, de maatschappij verandert, de rol van de veiligheidsprofessional verandert. De unieke minor Publieke Veiligheid: Brandweerzorg en Crisisbeheersing van Nederlands Instituut Publieke Veiligheid leert over het voorkomen, beheersen en leren van (brand)incidenten en crises. Deze minor wordt aangeboden door Saxion Hogeschool in samenwerking met het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). NIPV is als onafhankelijk kennisinstituut deskundig op publieke risico’s, preventie, incidentbestrijding en crisisbeheersing en levert vanuit die deskundigheid een bijdrage aan alle lagen van publieke veiligheid.
Wat houdt deze minor in?
De wereld verandert razendsnel en wordt steeds complexer. Hierdoor ontstaan ook nieuwe – deels nog onbekende – risico’s en dreigingen waartoe we ons moeten verhouden. Complexe, maatschappelijke ontwikkelingen vormen de reden om continu te werken aan meer inzicht in en begrip van risico’s en veiligheid in de leefomgeving. Om die reden ga je tijdens deze minor aan de slag met verschillende onderwerpen binnen de wereld van publieke veiligheid. Een veranderende wereld vraagt andere vaardigheden van onze toekomstige (veiligheids-)professionals.
Wat kun jij als toekomstige (veiligheids-)professional bijdragen om de publieke veiligheid van Nederland te borgen? Jij kan het verschil gaan maken voor de huidige en toekomstige generaties.
Deze minor is ontstaan uit een samenwerking tussen Saxion en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).
Ingangseisen
Doelgroep
Deze verdiepende voltijdsminor is in principe bedoeld voor studenten van integrale veiligheidskunde en security management. De minor is ook geschikt voor studenten van bestuurskunde/overheidsmanagement en forensisch onderzoek. Studenten van andere studies zijn ook welkom, mits zij voldoende voorkennis dan wel interesse hebben in of met de wereld van veiligheid.
Waarom deze minor?
-
Het volgen van deze minor biedt de uitgelezen kans om meer te leren over hulpverleningsdiensten.
-
De minor biedt je een kennismaking met de uitdagingen binnen crisisbeheersing en de wereld van de veiligheidsregio’s.
- De minor biedt kennis en expertise uit het werkveld.
Literatuur
Ervaringen
“Deze minor is extra interessant, omdat we uit het hele land komen en verschillende achtergronden hebben.”
22 april 2024
Tim van Werkhoven maakt deel uit van de eerste lichting die de nieuwe minor Publieke Veiligheid: Brandweerzorg en Crisisbeheersing volgt.
Tim van Werkhoven is nog bezig met zijn hbo-studie Integrale Veiligheidskunde, maar werkt al bij de brandweer van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Hij maakt deel uit van de eerste lichting die de nieuwe minor Publieke Veiligheid: Brandweerzorg en Crisisbeheersing volgt. Deze minor is speciaal ontwikkeld door het NIPV, in samenwerking met Saxion Hogeschool.
Het is mijn doel is om binnen de veiligheidsregio en dan specifiek binnen de brandweer te gaan werken. Vooral de balans tussen enerzijds het planmatige en beleidsmatige aspect en anderzijds het actieve werk op straat trekt mij, maar ook de teamdynamiek en de diversiteit van de meldingen. Ik woon en werk in Rotterdam. Nou, er gebeurt hier van alles! Dat maakt mij erg betrokken bij dit vak. Voor mij is het belangrijkste dat ik mijn werk met plezier doe en er voldoening uit haal. Voor mezelf of als we met een team een resultaat hebben behaald. Maar ook als je mensen na afloop opgelucht ziet staan en je hebt een verschil kunnen maken. Of als je terugkomt op de kazerne en het nieuws in de krant ziet staan.
Rooster
Opzet van de minor
De minor bestaat uit de volgende modules:
- Inleiding publieke veiligheid
Deze module biedt een kennismaking met de wereld van publieke veiligheid. Je gaat meerdere malen op excursie bij hulpverleningsdiensten in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het NIPV, de Politieacademie en het Rode Kruis. Aan iedere excursie is een les verbonden waarin dieper wordt uitgeweid over de hulpverleningsdienst. - Brandweerzorg
Hoe houden we Nederland brandveilig en wat doen we op het moment dat er brand uitbreekt? Tijdens de module brandweerzorg is er aandacht voor de manier waarop we brand proberen te voorkomen en de manier waarop we brand bestrijden. Daarnaast doe je ook kennis op die nodig is om een incident te onderzoeken. - Onderzoek
Tijdens de minor voer je een onderzoek uit op basis van een specifiek onderwerp uit het werkveld. Je staat in nauw contact met een veiligheidsregio en je krijgt de kans om echt te proeven van de beroepspraktijk. Goed voor je kennis, mooie ervaring én goed voor je netwerk. - Inleiding crisisbeheersing
Tijdens deze module leer je over de crisisstructuur in Nederland. Wie komt in actie bij een crisis en hoe kunnen zij samen de crisis bestrijden? Het is van groot belang voor de veiligheid om hier onze leerpunten uit te halen. Om die reden leer je tijdens deze module van de beroepspraktijk en schrijf je op basis van de leerpunten een advies. - Omgevingsveiligheid en veilige energietransitie
Gedurende deze module ga je aan de slag met omgevingsveiligheid en de impact van de energietransitie op publieke veiligheid.
De modules van deze minor zijn in nauw contact met mensen uit de onderzoekswereld en uit het werkveld tot stand gekomen. Een groot deel van de colleges wordt dan ook verzorgd door mensen met onderzoeks- dan wel praktijkervaring. Tijdens de minor vinden enkele bezoeken plaats op locaties binnen de wereld van brandweerzorg en crisisbeheersing.
Toetsing
De toetsing van de verschillende modules vindt plaats door middel van een tentamen, een rollenspel, een portfolio en andere inleveropdrachten.
Aanvullende informatie
Geen Saxion-student
- Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op met de minorcontactpersonen: Laurens ten Voorde (l.tenvoorde@saxion.nl) om na te gaan of er nog plekken vrij zijn.
Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.
Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen
N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:
- Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
- Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
- Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
- Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2025-2026 (vanaf juni beschikbaar). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.
Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint, 088 – 019 3000.