Kies op maat

Inloggen Menu

Redesign Heritage

Geef erfgoed een nieuwe toekomst met jouw interieurontwerp!

Ben jij iemand die direct bruisende ideeën krijgt bij het aanschouwen van een prachtig oud gebouw, zelfs als het wat vervallen is? Dan is deze minor iets voor jou. Hier krijg je de kans om je onder te dompelen in de wereld van interieurontwerp en alle uitdagingen die komen kijken bij een echte herbestemmingsopdracht. In de minor Redesign Heritage word je uitgedaagd om een bestaand religieus, industrieel of cultureel gebouw nieuw leven in te blazen. Je werkt voor echte opdrachtgevers die op jouw talent vertrouwen. Kortom: je maakt écht impact op de wereld om je heen.

Wat houdt deze minor in?

Deze minor neemt je mee naar de essentie van plekken, gebouwen en objecten die doordrenkt zijn van geschiedenis, herinnering en beleving. Ontdek hoe je met een zorgvuldige aanpak een nieuw leven kunt blazen in deze waardevolle panden, en hoe je vanuit een interieurperspectief kunt omgaan met hun historische waarde, de beleving van belanghebbenden en de haalbaarheid van het project.

Tijdens de minor werk je aan een multidisciplinaire ontwerpopdracht, waarin je samen met studenten van verschillende opleidingen bouwkunde, bouwhistorie en ondernemerschap samenbrengt. Je hebt de vrijheid om je eigen accenten te leggen tijdens het uitwerken van je plan.

Je deelt regelmatig je work-in-progress en krijgt je waardevolle feedback van je opdrachtgevers, medestudenten en docenten.

Video: voorbeeld Redesign Heritage project Veenhuizen

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor is toegankelijk voor bachelor studenten Interior Design & Styling, Bouwkunde, Built Environment, Ruimtelijke Vormgeving, Architectural Design, Spatial Design en Interior Architecture, Vastgoedkunde.

Studeer je aan een opleiding die hier niet tussen staat? Neem dan eerst contact op met de docent om de mogelijkheden te bespreken. r.m.meissner@saxion.nl

Rooster

Opzet van de minor

Samen met een team van 6 tot 8 medestudenten krijg je een gebouw met erfgoedwaarde toegewezen. De eerste weken staan in het teken van gezamenlijk onderzoek naar het gebouw, de omgeving en de belanghebbenden. Op basis van de inzichten die je uit dit onderzoek haalt, stel je individueel een programma van eisen op, formuleer je een eigen (ontwerp)opdracht en werk je deze verder uit.

Het onderwijs in deze minor is een mix van blended en geïntegreerd leren. Blended omdat de lessen zowel fysiek als online worden aangeboden: je bent 4 blokken van 2 lesuren fysiek op locatie aanwezig, daarnaast bekijk je kennisclips om je voorafgaand aan de les te verdiepen en de andere dagen werk je zelfstandig of met groepsgenoten aan je ontwerpproject. Het onderwijs is geïntegreerd omdat dit interieurproject verschillende vakgebieden omvat, zoals kunst & cultuur, bouwkundige kennis, ruimtelijke vormgeving, ondernemerschap, gebruikersbeleving, technologie, communicatie, presentatie, applied design research en sustainable development goals. Ook maak je excursies naar voorbeeldprojecten en inspirerende plekken.

Jij als student staat aan het roer en hebt de mogelijkheid om je eigen onderwijs samen te stellen door experts op verschillende terreinen te raadplegen. Deze minor biedt jou de mogelijkheid om je vaardigheden te ontwikkelen, nieuwe perspectieven te ontdekken en een waardevolle bijdrage te leveren aan de wereld van herbestemming.

Toetsing

Aan het einde van de periode wordt jouw ontwerp en proces beoordeeld aan de hand van summatieve criteria, waaronder onderzoek, samenwerking, creativiteit, omgevingsbewustzijn, reflectie en communicatie. Tijdens de summatieve toets presenteer en verantwoord je een beroepsproduct, een goed onderbouwd ontwerp, waarbij je een vraagstuk of probleem uit de beroepspraktijk hebt aangepakt.

Daarnaast zijn er formatieve Portfolio Checks waarbij je je werk presenteert en feedback krijgt van medestudenten. Hierbij presenteer je (deel)producten, evalueer je het proces, geef je feedback en ontvang je feedback van medestudenten (peer feedback). Ook maak je afspraken om je voortgang te optimaliseren.

Aanvullende informatie

Aanmelden geen Saxion-student:

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint, 088 – 019 3000.