Kies op maat

Inloggen Menu

Immersive 4D Design

Ontwerp innovatieve ruimtelijke oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen

Stel je voor dat je de wereld om je heen kunt veranderen in een meeslepende ervaring. Tijdens de minor Immersive 4D Design krijg je de kans om te experimenteren met innovatieve oplossingen voor ruimtelijke projecten. Met tools zoals virtual reality (VR) en extended reality (XR), projecties, geur- en geluidsontwerp heb je als toekomstig ontwerper krachtige middelen om baanbrekende en duurzame ontwerpen te maken, waarmee je het gewenste verhaal en de gewenste ervaring kunt overbrengen. Naast gebruik van de gebruikelijke VR tools beschikt de minor ook over een lab waarin geavanceerde projecties en multisensory design opties mogelijk zijn. Ben je benieuwd naar resultaten van de minor? Kom langs in Deventer en probeer zelf uit wat anderen gemaakt hebben. Hiervoor kan je een afspraak maken met Hannah Keulen: h.s.keulen@saxion.nl.

Wat houdt deze minor in?

Welkom in de wereld van de minor Immersive 4D Design! Hier werk je samen met opdrachtgevers aan uitdagende en complexe vraagstukken op het gebied van immersive design. Duik samen met medestudenten in een ruimtelijke uitdaging, waarbij je de bestaande situatie en de diepere behoeften van de opdrachtgevers en andere belanghebbenden grondig analyseert.

Dankzij geavanceerde onderzoeksmethoden en -technieken, cutting-edge technologieën en traditionele ontwerpbenaderingen ontdek je de verborgen potentie van de opdracht en leg je de basis voor een innovatief ontwerp. Je verkent de mogelijkheden van geavanceerde presentatietechnieken en -technologieën, waaronder extended reality en virtual reality, om jouw ontwerpen tot leven te brengen en een meeslepende ervaring te creëren.

Link naar video Immersive Projecten na 5 weken

Link naar video Immersive Projecten na 20 weken

Ingangseisen

Doelgroep

Voor wie?
Primair richt de minor zich op studenten van de opleidingen HBO ICT, Interior Design & Styling, Creative Media and Game Technology, Creative Business - Media Informatie en Communicatie, Industrieel Product Ontwerp, Fashion and Textile Technologies, Stedenbouwkundig Ontwerpen, Archeologie, en Bouwkunde aan Saxion. Verder is de minor interessant voor studenten van de opleidingen Vormgeving aan Academie Minerva, Architectural Design aan de Gerrit Rietveld Academie, Spatial Design aan de Willem de Kooning Academie, Spatial Design aan de HKU, Interior Architecture aan Artez, en Interieurarchitectuur & Meubelontwerpen aan de KABK.

Studenten met een andere achtergrond dan de genoemde opleidingen moeten eerst contact opnemen met de coördinator. We beoordelen de toelating van studenten van andere opleidingen op basis van hun motivatie, waaruit duidelijk moet blijken hoe zij aansluiten bij het geboden onderwijs. We hechten waarde aan een diverse en multidisciplinaire groep, waarin verschillende perspectieven en expertises samenkomen. Basiskennis van 3D-modelleren is het uitgangspunt, samen met het bezit van een (gaming)laptop met een goede grafische kaart.

Waarom deze minor?
Deze inspirerende minor biedt jou de kans om samen met een multidisciplinair team aan uitdagende vraagstukken te werken, waarbij je gebruikmaakt van cutting-edge technologieën. Het is de ultieme springplank voor iedereen die een carrière ambieert in VR- en XR-technologie.

Literatuur

Ervaringen

Studenten zeggen over deze minor:

"In deze minor creëren we meeslepende ervaringen met behulp van VR, XR en projecties, waarbij we nieuwe werelden openen en de grenzen van verbeelding verkennen." - student Creative Media and Game Technologies

"Dit is geen lab, dit is één grote speeltuin!" (over het Immersive Design Lab) - student Industrieel Product Ontwerpen

"Gewoon rustig blijven, hier komt vast een oplossing voor..." (over technisch gecompliceerde ontwerpproblemen) - student Creative Business

"Ik denk dat ik veel meer geleerd heb dan ik me nu realiseer!" (over werken in een multidisciplinair team) - student Interior Design & Styling

"Het is een intensieve minor, maar het was zeker de moeite waard!" - student Industrieel Product Ontwerpen

"Het werkt eigenlijk net als magie, je kan alles maken wat je wil." - student Interior Design & Styling

Rooster

Opzet van de minor

>>Bekijk de presentatie

Tijdens de minor staan zowel individuele groei als samenwerking centraal. Samen met een kleine groep van 4 tot 5 studenten ga je aan de slag met uitdagende vraagstukken. Het onderwijs wordt aangeboden in een mix van blended en geïntegreerd leren. Het project omvat verschillende vakgebieden, waaronder kunst en cultuur, ruimtelijke vormgeving, technologie, gebruikersbeleving, ondernemerschap, communicatie, toegepast ontwerponderzoek en duurzame ontwikkelingsdoelen.

Deze minor bevindt zich op het snijvlak van humaniteit en technologie, geïnspireerd door het gerenommeerde IDEO-model van Stanford University.

Toetsing

Jouw ontwerp en proces wordt aan het einde van de periode summatief getoetst op de beoordelingscriteria technology, business, culture, reasoning en creativity. Na een positieve beoordeling ontvang je 30 studiepunten.

Elke vijf weken (drie keer) presenteer je (deel)producten, evalueer je het proces, geef en krijg je (peer)feedback en maak je afspraken. Voor de eindtoetsing onderbouw je schetsen, ideeën en ontwerpen en word je beoordeeld op basis van de gerealiseerde ontwerpen of producten en jouw eigen leerdoelen.

In deze minor werk je nauw samen met medestudenten. Als ontwerpteam werken jullie aan een unieke opdracht die jullie zelf hebben samengesteld, met verschillen in gebruikers, functies, wensen en doelstellingen.

Aanvullende informatie

Aanmelden voor niet-Saxion student:

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.