Kies op maat

Inloggen Menu

Immersive 4D Design

Aan de slag met innovatieve oplossingen voor ruimtelijke opgaven

Alles in de wereld om je heen draait om beleving. Met Immersive design kun je experimenteren met innovatieve oplossingen voor die wereld, toegepast in ruimtelijke opgaven. Immersive tools zoals VR en AR, projecties, geur- en sounddesign, zijn hét gereedschap voor toekomstige ontwerpers om tot innovatieve, duurzame ontwerpen te komen met het gewenste verhaal en de gewenste beleving. Naast fysieke ruimtes zullen ontwerpers ook steeds vaker virtuele ruimtes gaan ontwerpen, want ook daar willen we duurzaam kunnen verblijven. In de minor Immersive 4D Design leer je jezelf te verhouden tot reële opdrachtgevers, oefen je met complexe opgaven en technieken, en leer je je eigen positie als ontwerper in dit proces te bepalen.

Wat houdt deze minor in?

In deze minor werk je samen met opdrachtgevers, die een reële maar ook complexe vraag hebben op het gebied van immersive design in 4D. Volgens het design thinking-model onderzoek je samen met medestudenten een ruimtelijke opgave, waarin je de bestaande situatie en de (onderliggende) wensen van de opdrachtgevers en andere stakeholders in kaart brengt. Hierbij maak je gebruik van geavanceerde onderzoeksmethoden en -technieken. Op basis van de resultaten kies je een (nieuwe) invulling van het object en maak je daar een ontwerp voor. Tijdens het ontwerpproces presenteer je steeds je werk, via verschillende presentatietechnieken en -technologieën, en reflecteer je hierop met je opdrachtgevers, medestudenten en docenten.

Ingangseisen

Doelgroep

De minor is bedoeld voor studenten van de opleidingen Interior Design & Styling, Creative Media and Game Technology, Fashion and Textile Technology, Industrieel Product Ontwerpen, Creative Business - Media Informatie en Communicatie, Stedenbouwkundig Ontwerpen, Mechatronica, Archeologie en Bouwkunde van Saxion.

Studenten met een andere achtergrond dan bovengenoemde opleidingen moeten eerst contact opnemen met de docent. 

Verder is de minor interessant voor studenten van de opleidingen Vormgeving, Academie Minerva, Architectural design, Gerrit Rietveld academie, Allround styling, Artemis academie, Spatial Design, Willem de Kooning academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Interior architecture, Artez, Interieurarchitectuur & meubelontwerpen en KABK.

Rooster

Opzet van de minor

In deze minor werk je zowel in groepen als individueel. Elke groep van 4 tot 5 studenten gaat aan de slag met een vraagstuk. Het onderwijs is zowel blended als geïntegreerd. Blended omdat de lessen fysiek en online worden aangeboden: minstens 2 fysieke lesdagen en 1 online lesdag. Het is geïntegreerd onderwijs omdat dit project verschillende vakgebieden beslaat, waaronder kunst & cultuur, ruimtelijke vormgeving, technologie, gebruikersbeleving, ondernemerschap, communicatie, applied design research en sustainable development goals. Deze minor bevindt zich op de cross-over tussen human & technology van het onderliggende IDEO-model van Stanford University. 

Tijdens de werkcolleges op locatie word je, zowel individueel als op groepsniveau, begeleid door ontwerpdocenten. De hoorcolleges worden gegeven door vakdocenten en daarnaast zijn er gastcolleges door experts op specifieke vakgebieden. Als student sta je aan het roer en stel je deels je eigen onderwijs samen door de experts op verschillende terreinen te raadplegen. Ook excursies naar voorbeeldprojecten en andere inspirerende plekken maken deel uit van het onderwijsprogramma.

Toetsing

In een producttoets draait het om een beroepsproduct waarin het beantwoorden van een vraagstelling en/of het oplossen van een probleem, afkomstig uit de beroepspraktijk, centraal staat.

Je werkt samen met medestudenten in een team aan een integrale ontwerpopdracht. Elk ontwerpteam gaat aan de slag met een vraagstuk. Elk vraagstuk is anders als het gaat om opdrachtgevers, gebruikers, functie, wensen en doelen.

Aanvullende informatie

Aanmelden voor niet-Saxion student:

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.