Kies op maat

Inloggen Menu

Communicatie maakt voor jou het verschil!

Ontwikkel jezelf en word een young professional die het verschil maakt.

Ontwikkel jezelf om later in het bedrijfsleven als young professional het verschil te kunnen maken. Leer hoe je (jezelf) presenteert en hoe je je persoonlijkheid overtuigend neerzet. Leer argumenteren, onderzoeken, debatteren, solliciteren en samenwerken maar vooral dat je pas écht leert als je uit je comfortzone durft te komen. Tijdens bedrijfsbezoeken en presentaties van gastsprekers krijg je ook inzicht in het nut van netwerken.

Wat houdt deze minor in?

De minor ‘Communicatie maakt voor jou het verschil!’ is een minor waar we veel van jou vragen. Je leert veel, zo niet alles, over alle vormen en soorten van communicatie. Aan de hand van theorie uit diverse literatuur leer jij hoe de communicatiewetten werken.

  • Je krijgt inzicht en vaardigheid hoe je moet overtuigen,
  • Je leert het nut en belang van digitale communicatie zien
  • Je wordt je bewust van de vele mogelijkheden waarop je je kunt presenteren en gaat daar ook mee aan de slag
  • Je doet en kennis en vaardigheden op veel op bezoek te gaan bij allerlei soorten organisaties in zowel de private als publieke sector,

Verder werk je aan je persoonlijkheid. Immers, je kunt niet effectief communiceren als je jezelf niet goed kent. Daarom ga je op zoek naar je drijfveren. Je leert zelf beter kennen en onderkent je valkuilen. Dit allemaal vanuit het perspectief om door te groeien naar een effectief werkende professional. Last but not least worden je onderzoeksvaardigheden aangesproken en verbeterd. Dat komt je goed van pas bij je afstuderen na je minor. Al met al een dynamische leeromgeving waar theorie en praktijk hand in hand gaan en elkaar op  ieder moment versterken.

Video: 'Deze minor is iets voor jou'

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor is voor jou als je jouw communicatievaardigheden en onderzoeksvaardigheden (verder) wilt ontwikkelen met het oog op de toekomst na je opleiding.  Je moet er niet voor terugschrikken om buiten de gebaande paden en je eigen comfortzone te gaan. Als jij je dus wel eens afvraagt: “hoe kan ik het verschil maken en hoe kan ik mensen echt overtuigen van mijn persoonlijk meesterschap?" Schrijf je dan in en stuur (een korte) motivatiebrief naar h.j.dewilde@saxion.nl. 

Om je te kunnen inschrijven volg je op dit moment een hbo-opleiding en heb jij je propedeuse behaald. Uitgesloten voor deze minor zijn studenten van de opleiding Media, Informatie en Communicatie (ACT).

Literatuur

Ervaringen

Verena, student Fashion & Textile Technologies
"Tijdens de minor Communicatie krijg je les van echte professionals die weten waar ze het over hebben door middel van outdoor lessen, gastcolleges en opdrachten. Hierdoor weet ik nu wat mijn personal brand is en hoe ik mij kan onderscheiden van de rest!"

Sebastiaan, student Vastgoed en Makelaardij
"Ik vind de opzet van de minor goed, de outdoor activiteiten en gastcolleges erg leuk. Verder zijn de opdrachten leerzaam en van voldoende niveau. Daarnaast is het idee van de externe coaches en coachingsgesprekken leuk!"

Thijs, student Ondernemerschap en Retailmanagement
"De minor Communicatie is een brede minor waarbij je je kunt verdiepen in communicatievaardigheden. Je hebt de ruimte om er je eigen invulling aan te geven. Dit heb ik zelf als erg fijn ervaren, omdat ik in deze minor kon realiseren wat ik voor ogen had."

Hilke, student Facility Management
"Deze minor is zeker aan te raden aan mensen die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van communicatie. Door deze minor ga je buiten de comfortzone. Ik heb bij mijzelf gemerkt dat ik, door buiten mijn comfortzone te gaan mezelf het beste heb ontwikkeld. De kennis en vaardigheden die ik heb geleerd tijdens de minor hebben mij sterker gemaakt op communicatief gebied."

Rooster

Opzet van de minor

In de eerste week leren we elkaar kennen, begrijpen en het “goede gevoel” te krijgen. Je vormt met anderen een klein effectief werkend team en je zoekt je buddymaatje.

Daarna ga je vanuit de theorie met de eerder genoemde leerdoelen aan de slag. Je legt het fundament voor je persoonlijke ontwikkeling en de vaardigheden van communicatie. Je doet dat door te werken aan drie specifieke opdrachten die elk 5 studiepunten opleveren. Verder ga je in deze periode op zoek naar een organisatie waar je je onderzoek kunt doen. Met dit alles ben je ongeveer de eerste 7 weken van minorperiode bezig. Aan het einde van die periode kun je, wanneer je je opdrachten met goed gevolg hebt afgesloten, de eerste studiepunten bijschrijven.

In de tweede periode werk je, naast je verdere  persoonlijke ontwikkeling en de theorie van communicatie, aan je onderzoek bij de organisatie van jouw keuze.

De lessen worden gegeven door docenten met zowel onderwijs- coach- als praktijkervaring. Tijdens deze minor word je gecoacht, om te zorgen dat je ‘on track’ blijft.

Belangrijk om te weten! We halen je uit je comfortzone, daar moet je tegen kunnen. Het betekent dus dat we je voorbereiden op het leven na je opleiding. Het brengt je veel, zoals af en toe ook een wat ongemakkelijk gevoel.

Toetsing

Het eerste toetsmoment is 10 weken na aanvang van de minor. In uiterlijk de 10e week (dus halverwege de minor) heb je je drie opdrachten, van elk 5 studiepunten, ingeleverd. Deze worden beoordeeld en eventuele aanpassingen kun je in de tweede periode van de minor, naast je onderzoek en je debat.

Het tweede toetsmoment is het inleveren van je paper. Dit paper is input voor je debat. Het uiterste inlevermoment is in week 17 van de minor. Ook deze wordt beoordeeld en kan alsnog worden aangepast. Deze opdracht staat voor 10 studiepunten. Voor beide opdrachten kun je tussentijds met je coach of de vakdocent van de opdracht inhoudelijk steeds je voorgang bespreken en zo toe werken naar een eindproduct dat je ter beoordeling voorlegt.

De laatste drie weken van je minor zijn gereserveerd voor je eindassessment. Heb je assessment met goed gevolg afgelegd dan verdien je de laatste 5 studiepunten. Het eindassessment kun je pas doen als de andere opdrachten met goed gevolg zijn afgerond.

Aanvullende informatie

Geen Saxion-student

  • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op met de minor-contactpersoon: Nikita Berends (n.berends@saxion.nl) om na te gaan of er nog plekken vrij zijn.
  • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint 088 – 019 3000.