Kies op maat

Inloggen Menu

E-commerce & Retail

Ontdek hoe consumentengedrag verandert en hoe (slimme) organisaties daar mee om gaan.

Het consumentengedrag verandert, gerenommeerde retailers (zoals V&D) vallen om, nieuwe aanbieders (denk aan Coolblue) verschijnen uit het niets en veranderen de markt. In deze minor leer jij het verschil te maken in deze dynamische markt. Je verdiept je in de consument van nu en de technologieën van de toekomst. Hoe zorg je dat je hierin een rol kan spelen en bij de winnaars van de toekomst gaat horen? Je doet onder andere een onderzoeksopdracht voor een retailorganisatie en wordt geïnspireerd door externe sprekers, bedrijfsbezoeken en een internationale retailtour. Voor deze reis is een eigen bijdrage vereist.

Wat houdt deze minor in?

Van het samenstellen van het assortiment op basis van data-analyse, het ontwerpen van een slimme routing door een winkel tot een internationale online-strategie van een modeketen. Dit zijn voorbeelden van wat je leert in deze minor. Je komt op zowel operationeel, tactisch als strategisch niveau in aanraking met retail.

Niet alleen leer je alles over de actuele retailpraktijk, je gaat ook je netwerk in de retail uitbreiden. Je ontmoet interessante gastsprekers, je komt over de vloer bij verschillende retailorganisaties en bezoekt netwerkevents. Tevens leer je alles over de laatste internationale trends & ontwikkelingen en verken je hoe retail er in de toekomst uit ziet tijdens een inspirerende retailtour in het buitenland. Oftewel, van storedesign tot nieuwe businessmodellen en van experience tot instore technologie. De workshops van deze minor worden verzorgd door een actief en betrokken docententeam met ruime ervaring in de retail en e-commercebranche. Je staat in deze minor met 1 been in de praktijk.

Kernwoorden van deze minor zijn actief, leergierig, praktijkgericht en ondernemend.

Ingangseisen

Doelgroep

Dit programma is interessant voor alle studenten die zich willen verdiepen en verbreden in het vakgebied e-commerce en retail.  

Literatuur

Studenten zeggen over deze minor:

“De minor was erg interessant en inspirerend! Dit komt voornamelijk door de inspirerende verhalen van de gastsprekers en de bedrijfsbezoeken die wij hebben gedaan. Doordat wij ook op reis zijn geweest naar London hebben wij verschillende retailinnovaties met eigen ogen gezien en hiervan veel geleerd. De colleges die gegeven worden door de docenten zijn erg leuk om te volgen doordat er voorbeelden gegeven worden die zij uit eigen ervaring hebben opgedaan. Daarnaast bieden de docenten een begeleidende rol gedurende de hele minor en verloopt de communicatie erg soepel en snel. Een aanrader! ”

“Retail; een vakgebied dat constant in beweging is, en zo ook deze minor. In een half jaar tijd heb ik kennis gemaakt met de retail in brede zin. Ik kwam alles te weten over branding, shopper marketing en de retail buiten de landsgrenzen. Daarnaast voer je een onderzoek uit voor een opdrachtgever waarbij je alle opgedane kennis direct door kan vertalen naar de praktijk. Door deze minor heb ik veel nieuwe mensen in het werkveld leren kennen en is dan ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de retail dé geschikte keuze.”

Rooster

Opzet van de minor

Twee dagen per week ga je aan de hand van interactieve workshops en gastcolleges kennis opdoen van de laatste ontwikkelingen binnen de retail. De overige dagen werk je (in groepsverband) aan opdrachten en ontwikkel je vaardigheden ten aanzien van e-commerce en het uitvoeren van onderzoek.

In de minor E-commerce & Retail komen de volgende onderdelen aanbod:

 1. Strategic Retail (marketingstrategie, branding, positionering, categorymanagement)
 2. Datadriven Retail (data-analyse, shopper gedrag, supply chain)
 3. E-commerce Fundamentals (consumentengedrag, customer journey, digital marketing, conversie optimalisatie)
 4. E-commerce Optimization (verbeteropdracht voor een e-commerce partij)
 5. Future of shopping (trends & ontwikkelingen, retailtour, businessmodellen)
 6. Future Proof Retail (praktijkonderzoek voor een retailorganisatie)

Toetsing

Toetsing

De modules van de minor E-commerce & Retail worden op verschillende wijzen getoetst, zowel individueel als in een groep.

Aanvullende informatie

Aanmelden niet Saxion studenten:

Nadere informatie
Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Roel Koerkamp (r.k.koerkamp@saxion.nl), om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

 • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
 • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
 • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
 • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025. Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
  Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.