Kies op maat

Inloggen Menu

Startup Ondernemer (locatie Enschede)

Ben jij het startup talent dat wij zoeken?

Voor de start van ons nieuwe minorseizoen zoeken wij ondernemende en ambitieuze studenten. Ben jij die ICT-, communicatie, HRM-, CE-student of doe je een compleet andere studie? Wil jij graag je ondernemende idee uitwerken tot startup of wil je jouw startup verder ontwikkelen of opschalen? Durf je risico’s te nemen en wil jij in de creatieve omgeving van START!bySaxion, weg van de standaard schoolomgeving, jouw minor volgen? Dan is de minor Startup Ondernemer iets voor jou!

Wat houdt deze minor in?

In de minor is het belangrijk dat je ambitieus en initiatiefrijk bent. Je leert door te doen en bent twintig weken actief bezig met je eigen onderneming en je vaardigheden als ondernemer. Je kiest je eigen weg en bepaalt deels te eigen kantooruren. Bij onze incubators kun je terecht tussen 8:00-20:00 uur.

We bieden verschillende activiteiten zoals; workshops, gastlessen, netwerkbijeenkomsten, coachgesprekken en Startup Cafés. Daarnaast heb je veel ruimte om extra-curriculaire activiteiten te volgen, zoals inspiratiesessies en lunchbijeenkomsten. Allemaal bedoeld om te kunnen excelleren als ondernemer!

Enkele thema’s die tijdens de minor aanbod komen:

 • Persoonlijke Identiteit: Wie ben jij als ondernemer?
 • Creativiteit: Hoe kun je waarde toevoegen aan je product/dienst?
 • Validatie: Is er behoefte aan jouw concept vanuit de markt?
 • Financiën – Hoe regel jij geldzaken rondom jouw onderneming?

Ingangseisen

Doelgroep 

Deze minor richt zich op 3 specifieke doelgroepen:

 1. Je bent een student met een idee en je wilt hier serieus mee aan de slag met behulp van een startup. Na overleg kan dit ook in groepen.
 2. Je bent een (KVK ingeschreven) startup. Je kunt eventueel samen met een compagnon of partner deelnemen aan deze minor. Met als doel de startup op te schalen.
 3. Je bent een ondernemer in een familiebedrijf of je hebt het idee om een (familie)bedrijf in de nabije toekomst over te nemen.

Deze minor is geen minor voor watjes, je kunt alleen het einddoel realiseren als je bereid bent om uit je comfortzone te stappen en er vol voor te gaan. In een kennismakingsgesprek adviseren we je graag over de mogelijkheden die voor jou zijn weggelegd in deze minor.

Literatuur

Ervaringen

“De minor is een ontzettend gave en leerzame tijd geweest, het heeft heel veel deuren geopend. Ik heb mensen leren kennen en we hebben een onvergetelijke trip gehad naar Londen. Mijn ervaring is dat hoe meer je er zelf in stopt, hoe meer je er zelf uit kunt halen. Als kers op de taart heb ik ook de TOP ondernemersregeling gekregen waarmee we gaan kijken naar de mogelijkheden om af te studeren binnen mijn eigen bedrijf wat ontzettend gaaf is.”
Hans Ouraaha (voltijd minor)
Opleiding: Bedrijfskunde MER
Onderneming(en): mataccessoires.com en persistencemedia.nl

“Het fijne aan de minor Startup Ondernemen is dat je de ruimte krijgt om je eigen onderneming te ontwikkelen en naar een hoger plan te tillen. Ook is de begeleiding van ervaren ondernemers erg prettig wanneer je met vraagstukken loopt of een sparringpartner nodig hebt over verdere stappen. Zelf zijn wij erg tevreden over ons resultaat dat we hebben behaald binnen de minor en starten komend half jaar als opdrachtgever binnen het Smart Solutions project. Hierin willen we graag de volgende stap gaan zetten met BonBon en echt de markt op te gaan.”
Dinand, Ruben en Martijn (voltijd minor)
Opleiding: Creative Media and Game Technology.
Onderneming: bonbon.nu

“Ik heb veel kunnen leren en de vrije ruimte heb ik als positief ervaren. Ik raad deze minor aan omdat het veel handvaten geeft voor je eigen onderneming.”
Fred Buitendijk (deeltijd minor)
Opleiding: Elektrotechniek
Onderneming: Roffnow

Rooster

Opzet van de minor

De skills en mindset van deze tijd

Twintig weken lang ben jij daadwerkelijk actief bezig met je startup en dat betekent dat je je eigen kantooruren kunt bepalen. Let wel op: je werkt in een van de incubators en die hebben bepaalde (ruime) openingstijden. We willen je de toolset en mindset geven voor de 21e eeuw, zoals Lean Startup, Growth Hacking, Fast Prototyping, Verdienmodellen, Design Thinking, Agile werken en Startup Skills. Klinkt als leek nog best abracadabra he? In deze minor leren we je er alles over!

Daarnaast bieden we verschillende activiteiten aan; gastlessen, coachgesprekken, workshops, netwerkbijeenkomsten, Startup Café’s. Tijdens het volgen van deze minor heb je veel ruimte (en vrijheid) om extra-curriculaire activiteiten te volgen, zoals inspiratiesessies en lunchbijeenkomsten, allemaal bedoeld om te kunnen (excel)leren met jouw eigen startup.

Toetsing

Toetsing 

Gedurende 20 weken werk je aan je ambities. Deze worden getoetst aan de hand van 2 onderdelen:

 1. Startup Skills (10 EC) - Tijdens de minor word je twee keer getoetst op ondernemerschapsvaardigheden. Je krijgt inzicht in je sterke- en zwakke punten als ondernemer en gaat hiermee aan de slag.
 2. Business Creation (20 EC) - De voortgang van jouw onderneming worden op drie momenten getoetst tijdens de minor. Aan de hand van 3 Milestones bepaal jij je ‘koers’ voor de toekomst. Elke Milestone oefen jij jouw pitch voor externen tijdens de DRAGON’S DEN.

Milestone 1 – na 6 weken
Op dit moment heb je de eerste opdrachten afgerond, waardoor je inzicht heb gekregen in de levensvatbaarheid van je idee. Je kunt op dat moment beslissen of je met dit idee verder aan de slag gaat of dat je een nieuw idee zal moeten vormgeven. 

Milestone 2 – na 15 weken
Je hebt je idee (prototype) getoetst bij de (potentiële) klant. In hoeverre lukt het al om externen te overtuigen van jouw idee? De Dragon’s (potentiële investeerders) zullen jouw idee steeds meer beoordelen op realiteit en haalbaarheid.

Milestone 3 – na 20 weken
Je bent zelfstandig aan de slag gegaan met de feedback uit Milestone 1 & 2 en hebt nagedacht over de toekomst van jouw onderneming. Heb je jouw doelstellingen behaald uit de eerste weken? Dan maak je ook nog een kans op een plek op de Wall of Champagne! Een ‘ere-muur’ voor ambitieuze student-ondernemers bij de ingang van het Centrum voor Ondernemerschap.

Aanvullende informatie

Aanmelden niet Saxion-student:

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is.

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Martijn Derkzen (m.derkzen@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

 • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
 • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
 • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.