Kies op maat

Inloggen Menu

Startup Ondernemer (voltijd locatie Enschede)

Korte omschrijving 

Met deze minor kan je een eigen idee voor een technologische innovatie, een plan voor een totaal nieuwe doelgroep of een nieuw businessmodel uit te werken en als startup in de praktijk te brengen.minor kan het afstuderen in een eigen bedrijf een optie zijn.

Ben je een ambitieuze student en bepaal je graag je eigen toekomst? Dan is deze minor wat voor jou! Ondernemerschap is een carriere optie die je in staat stelt om met een eigen product of dienst invloed te hebben op de samenleving en deze mooier en beter te maken. Met deze minor krijg je de unieke kans om een eigen idee voor een technologische innovatie, een plan voor een totaal nieuwe doelgroep of een nieuw businessmodel uit te werken en als startup in de praktijk te brengen. Het kan ook zijn dat je een ondernemend type bent, maar nog geen eigen plan hebt: in dat geval kun je leren ideeën te waarderen, kansen te zien en krijg je de mogelijkheid om met anderen deel te nemen aan een startup, om zo jouw ondernemerschap in de praktijk te brengen. De ambitie in deze minor reikt bovendien verder: waar mogelijk kun je jouw startup uitbouwen tot een volwaardige onderneming met een globale ambitie. Deze minor betekent een avontuur binnen je eigen opleiding, een kans die niet snel nog eens voorbijkomt! De minor is ook toegankelijk voor studenten die al een eigen bedrijf hebben en die dit bedrijf graag verder willen ontwikkelen en laten groeien.Na het volgen van deze minor kan het afstuderen in een eigen bedrijf een optie zijn.

Leerdoelen

Wat leer je? 

In deze minor gaat het om de ontwikkeling van een startup, waarbij de schaalbaarheid en haalbaarheid kritische succesfactoren zijn. Je leert hoe je een eigen bedrijf opzet door dit daadwerkelijk te doen. Bij het opzetten van een eigen onderneming komen allerlei vaardigheden aan bod, zoals initiatief nemen, samenwerken, mensen en middelen mobiliseren en omgaan met onzekerheden. De minor is ook toegankelijk voor studenten die al een eigen bedrijf hebben en die deze onderneming verder willen ontwikkelen en laten groeien.

De minor wordt uitgevoerd door het Saxion Centrum voor Ondernemerschap (SCvO), in samenwerking met externe partners zoals NovelT. Het Centrum voor Ondernemerschap heeft veel expertise over ondernemerschap in huis en heeft bovendien een uitgebreid netwerk van jonge en ervaren ondernemers in diverse sectoren. Het onderwijs in deze minor wordt voortdurend vernieuwd en bijgesteld aan de hand van de nieuwste inzichten en aanpakken om snel bedrijven te laten starten en te laten groeien.

Meer informatie op: https://www.saxion.nl/centrumvoorondernemerschap/site/wat-doen-we/startup-center-nieuw/

Aanvullende informatie

Opzet 

In 20 weken tijd doorloop je minimaal 3x een iteratief proces a.d.h.v.het concept design thinking (Empathize, Define, Ideate Protototype, Test, Implement). Deze stappen zijn bedoeld om je eigen onderneming op te zetten. Tijdens de minor doe je een aantal assessments waaraan ec’s zijn gekoppeld.

Je bent daadwerkelijk actief met je eigen bedrijf en dat betekent dat je je eigen kantooruren kunt bepalen (tussen 08:00 en 20:00, de openingstijden van de incubator waarin je zult werken). Je maakt als startende ondernemer werkweken van ongeveer 40 uur, inclusief colleges, coachingsgesprekken etc.

De minor is opgebouwd uit verschillende activiteiten, zoals gastlessen, coachgesprekken, workshops, netwerkbijeenkomsten, Startup Café etc. Tijdens het volgen van deze minor heb je veel ruimte om extra-curriculaire activiteiten te volgen, zoals inspiratiesessies en lezingen, allemaal bedoeld om te kunnen excelleren met jouw eigen startup. Verder zul je er veel op uit moeten; je klanten zullen immers niet of niet allemaal te vinden zijn binnen de muren van Saxion. Je hebt veel vrijheid, maar er wordt wel van je verwacht dat je aanwezig bent bij de geplande coachingsgesprekken, werkcolleges en gastlessen en dat je regelmatig aanwezig bent bij de inloopgesprekken.

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is.

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Martijn Derkzen (m.derkzen@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?

! Let op: dit is het aanmeldproces voor NIET-Saxion studenten !

Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?

Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld. Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je thuisinstelling. Verdere informatie hierover volgt nog.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met de Saxion Cursistenregistratie, telefoonnummer: 088 – 019 1808.

Ingangseisen

Doelgroep 

Deze minor is bedoeld voor ondernemende types, die deel willen uitmaken van een startup en/of echt een eigen bedrijf willen starten. In deze minor is het belangrijk dat je initiatiefrijk bent en dat je wilt leren door te doen. Na het succesvol doorlopen van deze minor heb je een voorsprong als je wilt afstuderen in een eigen bedrijf. We bieden je veel vrijheid en zelfstandigheid en een inspirerende omgeving waarin je een eigen werkplek krijgt. Je werkt veel samen met ervaren ondernemers.

Kijk ook eens op: https://www.facebook.com/saxioncvo
of op: https://www.instagram.com/saxioncvo/

Alle studenten die hun propedeutisch examen behaald hebben kunnen de minor volgen.

Toetsing

Toetsing 

1) Tijdens de minor wordt een aantal praktische assessments afgenomen die ondersteunend zijn aan de zoektocht naar jouw kansrijke businessmodel.

2) Eindassessment: jouw meest kansrijke businessmodel presenteer je aan interne en externe beoordelaars. Externe beoordelaars zijn (ex-)ondernemers, medewerkers van bedrijven, managers enz. Het zijn professionals in het begeleiden van (startende) ondernemers en het bepalen van commerciële haalbaarheid van businessplannen. De interne beoordelaars bepalen het eindoordeel.