Kies op maat

Inloggen Menu

Startup Ondernemer (locatie Enschede)

Ben jij het startup talent dat wij zoeken?

Voor de start van ons nieuwe minorseizoen zoeken wij ondernemende en ambitieuze studenten. Ben jij die ICT-, communicatie, HRM-, CE-student of doe je een compleet andere studie? Wil jij graag je ondernemende idee uitwerken tot startup of wil je jouw startup verder ontwikkelen of opschalen? Durf je risico’s te nemen en wil jij in de creatieve omgeving van START!bySaxion, weg van de standaard schoolomgeving, jouw minor volgen? Dan is de minor Startup Ondernemer iets voor jou!

Wat houdt deze minor in?

Kies je eigen weg

Je eigen weg, jouw idee of startup, wij willen je dan ook niet in een keurslijf dwingen.

Jij hebt een fantastisch idee en wilt je eigen startup ontwikkelen. Of je hebt al een startup en wilt dit gaan opschalen. In deze minor is het belangrijk dat je initiatiefrijk bent, dat je wilt leren door te doen en dat je écht ondernemer wilt zijn!

De ambitie in deze minor reikt verder: waar mogelijk kun je jouw startup uitbouwen tot een volwaardige onderneming met een globale ambitie. Deze minor betekent een avontuur binnen je eigen opleiding, een kans die niet snel nog eens voorbijkomt!

De minor wordt uitgevoerd door het Saxion Centrum voor Ondernemerschap (link) in samenwerking met externe partners. Saxion Centrum voor Ondernemerschap heeft veel expertise over ondernemerschap in huis en heeft bovendien een uitgebreid netwerk van jonge en ervaren ondernemers in diverse sectoren.

Wil jij in de creatieve omgeving van START!bySaxion, weg van de schoolbanken, jouw minor volgen? Wil jij weten waarom studenten in eerdere edities zo enthousiast en vol inspiratie onze minor volgden? Meld je dan nu aan!

Ingangseisen

Doelgroep 

Deze minor richt zich op 3 specifieke doelgroepen:

  1. Je bent een student met een idee en je wilt hier serieus mee aan de slag met behulp van een startup. Na overleg kan dit ook in groepen.
  2. Je bent een (KVK ingeschreven) startup. Je kunt eventueel samen met een compagnon of partner deelnemen aan deze minor. Met als doel de startup op te schalen.
  3. Je bent een ondernemer in een familiebedrijf of je hebt het idee om een (familie)bedrijf in de nabije toekomst over te nemen.

Deze minor is geen minor voor watjes, je kunt alleen het einddoel realiseren als je bereid bent om uit je comfortzone te stappen en er vol voor te gaan. In een kennismakingsgesprek adviseren we je graag over de mogelijkheden die voor jou zijn weggelegd in deze minor.

Literatuur

Ervaringen

“De minor is een ontzettend gave en leerzame tijd geweest, het heeft heel veel deuren geopend. Ik heb mensen leren kennen en we hebben een onvergetelijke trip gehad naar Londen. Mijn ervaring is dat hoe meer je er zelf in stopt, hoe meer je er zelf uit kunt halen. Als kers op de taart heb ik ook de TOP ondernemersregeling gekregen waarmee we gaan kijken naar de mogelijkheden om af te studeren binnen mijn eigen bedrijf wat ontzettend gaaf is.”
Hans Ouraaha (voltijd minor)
Opleiding: Bedrijfskunde MER
Onderneming(en): mataccessoires.com en persistencemedia.nl

“Het fijne aan de minor Startup Ondernemen is dat je de ruimte krijgt om je eigen onderneming te ontwikkelen en naar een hoger plan te tillen. Ook is de begeleiding van ervaren ondernemers erg prettig wanneer je met vraagstukken loopt of een sparringpartner nodig hebt over verdere stappen. Zelf zijn wij erg tevreden over ons resultaat dat we hebben behaald binnen de minor en starten komend half jaar als opdrachtgever binnen het Smart Solutions project. Hierin willen we graag de volgende stap gaan zetten met BonBon en echt de markt op te gaan.”
Dinand, Ruben en Martijn (voltijd minor)
Opleiding: Creative Media and Game Technology.
Onderneming: bonbon.nu

“Ik heb veel kunnen leren en de vrije ruimte heb ik als positief ervaren. Ik raad deze minor aan omdat het veel handvaten geeft voor je eigen onderneming.”
Fred Buitendijk (deeltijd minor)
Opleiding: Elektrotechniek
Onderneming: Roffnow

Rooster

Opzet van de minor

De skills en mindset van deze tijd

Twintig weken lang ben jij daadwerkelijk actief bezig met je startup en dat betekent dat je je eigen kantooruren kunt bepalen. Let wel op: je werkt in een van de incubators en die hebben bepaalde (ruime) openingstijden. We willen je de toolset en mindset geven voor de 21e eeuw, zoals Lean Startup, Growth Hacking, Fast Prototyping, Verdienmodellen, Design Thinking, Agile werken en Startup Skills. Klinkt als leek nog best abracadabra he? In deze minor leren we je er alles over!

Daarnaast bieden we verschillende activiteiten aan; gastlessen, coachgesprekken, workshops, netwerkbijeenkomsten, Startup Café’s. Tijdens het volgen van deze minor heb je veel ruimte (en vrijheid) om extra-curriculaire activiteiten te volgen, zoals inspiratiesessies en lunchbijeenkomsten, allemaal bedoeld om te kunnen (excel)leren met jouw eigen startup.

Toetsing

Toetsing 

Gedurende 5 maanden van de minor werk je aan de ambities.

Deze ambities worden op 3 momenten in deze periode getoetst. Bij elke toets ronde, kijken we alvast naar de volgende milestone. 30 ects die je kunt behalen in de minor zijn naar rato verdeeld over deze 3 toets momenten.

Eerste toets (Milestone 1) is na 6 weken. Op dat moment heb je de eerste opdrachten afgerond. Je krijgt inzicht in de levensvatbaarheid van je idee en kunt op dat moment beslissen of je er mee verder gaat of dat je een nieuw idee vorm gaat geven.

Tweede toets (Milestone 2) is 9 weken na het eerste toetsmoment. Je bent al dan niet door gegaan met je eerste opdracht of hebt gekozen voor een nieuw idee. Bij dit tweede toets moment kijken we of je het verder uitgewerkte idee (prototype) getoetst hebt bij je (potentiële) klant. Verder word je de vraag gesteld in hoeverre je anderen hebt weten te mobiliseren en kunnen overtuigen van je idee. Deze tweede toets ronde is een zogenaamde Dragons Den (Sharktank), dat wil zeggen dat potentiële investeerders tot de aanwezigen behoren en mede je idee beoordelen op realiteit en haalbaarheid.

Derde toets (Milestone 3) is 4 weken nadat je de Dragons Den hebt gehouden. In een presentatie laat je zien wat je met de feedbackmomenten uit de tweede toets hebt gedaan.

Naast deze 3 toetsmomenten word je verder nog getoetst op het Proces, en Startup(soft) skills waarin jij laat zien dat je ondernemende competenties beheerst.

Aanvullende informatie

Aanmelden niet Saxion-student:

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is.

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Martijn Derkzen (m.derkzen@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld. Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je thuisinstelling. Verdere informatie hierover volgt nog.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.