Kies op maat

Inloggen Menu

Startup Ondernemer (locatie Enschede)

Minor Startup Ondernemer

Ben jij ondernemend, ambitieus en durf je (verantwoorde) risico's te nemen? Dan is de minor Startup Ondernemer iets voor jou! In een inspirerende omgeving leer je de vaardigheden die je nodig hebt om een topondernemer te worden. Deze minor betekent een avontuur binnen je eigen studie. Een kans die niet snel nog eens voorbijkomt, dus meld je gauw aan!

Wat houdt deze minor in?

In deze minor is het belangrijk dat je ambitie toont en initiatieven neemt. Je leert door te doen en bent in totaal twintig weken actief bezig met je eigen onderneming en je vaardigheden als ondernemer. Je kiest je eigen weg en bepaalt (deels) je eigen kantooruren.

We bieden verschillende activiteiten zoals workshops, gastlessen, netwerkbijeenkomsten en coachgesprekken. Daarnaast heb je veel ruimte om extra-curriculaire activiteiten te volgen, zoals inspiratiesessies en lunchbijeenkomsten. Al onze coaches hebben ruime ervaring omdat ze zelf ook ondernemer zijn of zijn geweest. Zo hebben we businesscoaches met verschillende expertises zoals het aanbieden van diensten, overname in het familiebedrijf, internationale handel, productinnovatie en (online) retail. Allemaal bedoeld om jou als ondernemer te laten groeien!

Enkele thema’s die tijdens de minor aan bod komen:

 • Professionele Identiteit: Wie ben jij als ondernemer?
 • Validatie & Creativiteit: Is er behoefte aan jouw concept vanuit de markt en hoe kun je (nog meer) waarde toevoegen met je product of dienst?
 • Financiën & Middelen: Hoe regel jij geldzaken rondom jouw onderneming en wat heb je nodig om te starten?
 • Verkoop: Welke (digitale) skills heb je nodig voor jouw type onderneming?

Ingangseisen

Doelgroep 

Deze minor richt zich op drie specifieke doelgroepen:

 1. Je bent een student met een (uitgewerkt) idee en je wilt hier letterlijk ‘werk van maken’ (in overleg kan dit ook in groepen).
 2. Je bent een (KVK ingeschreven) startup. Je kunt eventueel samen met een compagnon of partner deelnemen aan deze minor, met als doel je onderneming verder uit te bouwen (misschien wel internationaal).
 3. Je bent opvolger in een familiebedrijf of je hebt het idee om een bedrijf in de nabije toekomst (deels) over te nemen.

Dit is een uitdagende minor, je kunt alleen het einddoel realiseren als je bereid bent om uit je comfortzone te stappen en er vol voor te gaan. In een kennismakingsgesprek adviseren we je graag over de mogelijkheden die voor jou zijn weggelegd in deze minor.

Je kunt deze minor ook in het Engels volgen.

Literatuur

Ervaringen

“De minor is een ontzettend gave en leerzame tijd geweest, het heeft heel veel deuren geopend. Ik heb mensen leren kennen en we hebben een onvergetelijke trip gehad naar Londen. Mijn ervaring is dat hoe meer je er zelf in stopt, hoe meer je er zelf uit kunt halen. Als kers op de taart heb ik ook de TOP ondernemersregeling gekregen waarmee we gaan kijken naar de mogelijkheden om af te studeren binnen mijn eigen bedrijf wat ontzettend gaaf is.”

Hans Ouraaha (voltijd minor)
Opleiding: Bedrijfskunde MER
Onderneming(en): mataccessoires.com en persistencemedia.nl

“Het fijne aan de minor Startup Ondernemen is dat je de ruimte krijgt om je eigen onderneming te ontwikkelen en naar een hoger plan te tillen. Ook is de begeleiding van ervaren ondernemers erg prettig wanneer je met vraagstukken loopt of een sparringpartner nodig hebt over verdere stappen. Zelf zijn wij erg tevreden over ons resultaat dat we hebben behaald binnen de minor en starten komend half jaar als opdrachtgever binnen het Smart Solutions project. Hierin willen we graag de volgende stap gaan zetten met BonBon en echt de markt op te gaan.”

Dinand, Ruben en Martijn (voltijd minor)
Opleiding: Creative Media and Game Technology.
Onderneming: bonbon.nu

“Ik heb veel kunnen leren en de vrije ruimte heb ik als positief ervaren. Ik raad deze minor aan omdat het veel handvaten geeft voor je eigen onderneming.”

Fred Buitendijk (deeltijd minor)
Opleiding: Elektrotechniek
Onderneming: Roffnow

Rooster

Opzet van de minor

Je volgt de minor bij Saxion Centrum voor Ondernemerschap (SCvO). We hebben mooie en creatieve locaties in Deventer en Enschede. Even weg van de standaard schoolomgeving. SCvO heeft veel expertise over ondernemerschap, docenten uit de praktijk en een uitgebreid netwerk van jonge én ervaren ondernemers in diverse sectoren. Tijdens de minor maak je deel uit van een community of practice, waarin ondernemers uit de regio plaatsnemen. Alle ingrediënten om jouw onderneming een boost te geven!

Een groot gedeelte van de tijd werk en leer je op de locatie waar je je voor hebt opgegeven. Af en toe ga je naar de andere locatie om hier een activiteit te volgen. Dus van Deventer naar Enschede, of andersom.

Toetsing

Toetsing 

Binnen de minor Startup Ondernemer word je individueel getoetst. Een gevarieerd aanbod van verschillende toetsvormen wordt gebruikt om jouw ontwikkeling als ondernemer te beoordelen en de resultaten van je onderneming na 20 weken te toetsen. Soms sta je in een heuse Dragons’ Den met echte investeerders, je netwerkt bij FC Twente, Heracles of de Eagles of misschien presenteer je je product wel op een beurs. Creatieve en gevarieerde opdrachten dus!

De begeleiding tijdens de minor is intensief. Jouw businesscoach geeft je eerlijke feedback, mogelijke ontwikkelpunten en kansen. We werken daarnaast ook veel met ‘peer feedback’, omdat we je graag veel informatie geven over jouw ontwikkeling tijdens de minor. Het gaat immers ook over het proces dat je hebt doorgemaakt tijdens jouw ‘ondernemers journey’. Start jij jouw ondernemersavontuur met de minor Startup Ondernemer?

Aanvullende informatie

Aanmelden niet Saxion-student:

Deelname aan de minor
Externe studenten dienen er voor te zorgen dat hun leerovereenkomst voor de einddatum van de intekenperiode bij Saxion beschikbaar is.

Vóór aanmelding via Kies op Maat dient contact te worden opgenomen met de minor-contactpersoon: Martijn Derkzen (m.derkzen@saxion.nl) om na te gaan of er plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

 • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
 • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
 • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
 • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
  Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.