Kies op maat

Inloggen Menu

Digitaal Innoveren

Ontdek de dynamische wereld van digitalisering en waardecreatie.

We zitten in een wereld vol digitale veranderingen en ontwikkelingen. De coronacrisis heeft het proces van die verandering en ontwikkeling versneld. Je ziet en ervaart het ook zelf. Kijk naar je eigen opleiding en de manier waarop nu wordt lesgegeven in vergelijking met twee jaar geleden.

Het traditioneel kopen van producten is voor een belangrijk deel vervangen door online kopen. Leveringen moeten sneller. En we staan nog maar aan het begin. Bedrijven, gemeentelijke instanties, energieleveranciers… kortom iedereen moet mee in deze digitaliseringsslag. Of ze nu willen of niet.

Processen moeten (verder) worden gedigitaliseerd en geperfectioneerd. Dit alles om de waardecreatie van de organisatie verder te ontwikkelen. De jonge (hbo) professional van morgen, jij dus, zal kennis moeten hebben van dit soort digitaliseringsvraagstukken.

Dat betekent voor jou dat we met jou aan zowel je hard skills (technische basis- en business vaardigheden) als soft skills (verdere persoonlijke ontwikkeling) werken. Als Young professional maak je dan het verschil. Dat is dus jouw uitdaging. Ongeacht welke opleiding je volgt.

Schrijf je daarom nu in voor deze minor, voordat je te laat bent. Digitale transformatie wacht niet op jou!

Wat houdt deze minor in?
Je doet in deze minor dus allereerst digitale technische (basis)kennis op. Daarnaast kennis van digitale strategie- en persoonlijke ontwikkeling. Gedurende de hele minor periode werk je dus aan je hard- en soft skills, denk aan zaken als plannen, uitstelgedrag voorkomen, creativiteitsontwikkeling en…, ach vul je eigen ontwikkeldoelen maar in. Je eigen persoonlijke coach staat gedurende de hele periode tot je beschikking om je te ondersteunen in je ontwikkelproces. Dit alles is nodig om van jou dé generalist te maken, dé professional

Deelnemen aan deze minor doe je niet alleen vanuit het klaslokaal. Je krijgt workshops van mensen uit de praktijk, bedrijfsbezoeken en je gaat zelf aan de slag in die (digitaliserings)praktijk.

Ingangseisen

Doelgroep

Wanneer is deze minor geschikt voor jou? Als je...

 • geïnteresseerd bent in technische vraagstukken en daarbij behorende digitale ontwikkelingen;
 • graag wilt werken met de daarbij behorende vraagstukken;
 • nieuwsgierig bent en het uitvoeren van (toegepast) onderzoek interessant vindt,
 • niet bang bent de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan;
 • het niet erg vindt om buiten de lijntjes te kleuren en uit je comfortzone te komen.

Herken je jezelf in dit profiel? Schrijf je dan in en stuur een (korte) motivatiebrief naar m.p.both@saxion.nl.

Om je te kunnen inschrijven volg je op dit moment een hbo-opleiding en heb jij je propedeuse behaald. Interesse in techniek is een vereiste!

Rooster

Opzet van de minor

Je volgt de minor samen met studenten. Met elkaar hebben jullie zeer uiteenlopende achtergronden en opleidingen. Je gaat, naast het volgen van lessen en workshops, werken aan projecten in de dagelijkse praktijk. Dat levert je voortdurend nieuwe inzichten op. De minor daagt je bovendien uit tot creatief en probleemoplossend denken. Denken in oplossingen waar nog niemand aan gedacht heeft in plaats van platgetreden paden te bewandelen.

Dit alles betekent dat je zelf actief en oplossingsgericht aan de slag gaat. Dat je zelf op zoek moet naar de juiste kennis en modellen. Om zo uiteindelijk een digitaal vraagstuk uit de praktijk te vertalen naar een oplossing, die ook daadwerkelijk gebruikt kan worden.

Enkele voorbeelden?

 • De kapper wil zijn afspraken spreiden met behulp van dynamische prijsbepaling. Hoe zie jij dat voor je?
 • Of de hovenier wil slimme tuinen aanleggen, waarbij de tuinen zelf laten weten welk onderhoud er nodig is. Onmogelijk? Laat maar zien dat het wél kan. Kortom: jouw digitale innovaties gaan ertoe doen!

Natuurlijk werken we ook planmatig. Effectieve innovaties vragen onder meer om onderzoek, strategische planning en het formuleren van doelstellingen. Verder spelen de belangen van relevante stakeholders een rol. In het beheersen van al deze processen speel jij de sleutelrol. Je draagt zorg voor de uitvoering, de controle en de evaluatie van het proces. Dat betekent onder meer dat de juiste acties op het juiste moment worden ondernomen. Jij creëert en regisseert de echte ‘win-winsituatie.

Toetsing

Theorie (5 EC)
Eerst leggen we de basis voor het herkennen, erkennen en classificeren van digitale innovatie. De ’Digitale Big 5’ is de leidende theorie.

Digital Future (5 EC)
Verschillende smart businessmodellen worden besproken door en met experts op het gebied van blockchain, digitalisering, et cetera. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: Smart Cities, Smart Farming en Industry 4.0. De technische componenten van digitalisering komen aan bod bij de module “Innoveren met Arduino” Je krijgt hier technische basiskennis aangereikt die je inzichten geeft in digitaliseringstechniek. Je maakt elke week opdrachten op basis van de thema’s. Alle opdrachten samen moeten een voldoende zijn.

Business Model Innovatie (BMI) (5 EC)

Je bekijkt een strategie van een bestaande onderneming en je gaat kijken waar voor deze onderneming kansen liggen op basis van openbare data. Dit doe je door technieken van SEO en SEA toe te passen en dit terug te koppelen naar de strategie van de onderneming. 


Kwartiel 2
Onderzoek (10 EC)
Op basis van actuele vraagstukken uit het MKB, die in samenwerking met de Digitale Werkplaats Twente zijn geselecteerd, doe je onderzoek en draag je de oplossing voor het vraagstuk aan. Het onderzoek dat je uitvoert kent onder andere de volgende elementen:

·         ophelderen van onduidelijke terminologie;

·         formuleren van de probleemstelling;

·         brainstormen;

·         analyseren van het probleem, waarbij we belangrijke punten van de brainstormsessie bespreken;

·         formuleren van leerdoelen;

·         zelfstudie;

·         informatie zoeken buiten de groep;

·         nabespreken van de leerdoelen;

·         nieuwe kennis synthetiseren en testen.


Persoonlijke ontwikkeling (5 EC)

Gedurende de hele minor werk je aan een persoonlijk ontwikkelplan. Aan het eind van de minor reflecteer je met behulp van een persoonlijk assessment op je eigen ontwikkeling (je soft skills).

Aanvullende informatie

Aanmelden geen Saxion-student:

Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op met Menno Both (m.p.both@saxion.nl) om na te gaan of er nog plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?

Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

 • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
 • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. 
  Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, de toelatingsvoorwaarde "behaald propedeuse-getuigschrift" is i.v.m. Corona tijdelijk komen te vervallen.
 • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint, 088 – 019 3000.