Kies op maat

Inloggen Menu

Circulaire Economie (locatie Deventer)

Samen op weg naar een Circulaire en duurzame toekomst!

In deze minor maak je kennis met de Circulaire Economie. Je gaat aan de slag met meervoudige waardecreatie, het sluiten van materiële kringlopen en nieuwe verdienmodellen om duurzame ontwikkelingen te ondersteunen. Met een divers en afwisselend programma waarin theorie en praktijk worden gecombineerd, bereidt je jezelf voor op werken binnen het bedrijfsleven waar de vraag naar mensen met kennis van circulariteit en duurzaamheid elke dag groeit.

De belangstelling voor de Circulaire Economie groeit snel in het bedrijfsleven en bij de overheid. Iedereen begrijpt dat we samen zullen moeten werken aan meer duurzame oplossingen op het gebied van materiaal- en energiegebruik. Maar hoe werkt een Circulaire Economie en welke principes passen daarbij? Hoe richten we onze verdienmodellen in? Hoe voorkomen we dat materialen hun waarde verliezen en weggegooid worden?

Vaak zijn er vele technische oplossingen beschikbaar om meer duurzaam te ondernemen. In deze minor concentreren we ons op het daadwerkelijk organiseren en implementeren van die technische oplossingen, en het organiseren van de waardecreatie die hierbij hoort. Samen met opdrachtgevers uit de praktijk ga jij hen helpen met het ontwikkelen van een Circulair businessmodel, waarbij je de geleerde theorie direct in de praktijk kunt brengen. Dat vraagt om creativiteit, affiniteit met duurzaamheid, ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Ga samen met ons de uitdaging aan.

Nieuwsgierig geworden naar de Circulaire Economie? Vind jij ook dat we niet alleen moeten praten over duurzaamheid en een Circulaire Economie, maar het gewoon moeten gaan doen? Meld je dan aan voor deze minor en verzeker dat jij alvast klaar bent voor een duurzame toekomst.

Leerdoelen

Wat leer je?

Tijdens deze minor leer je niet enkel theorie uit een boek maar ga je vooral ervaren hoe je deze in de praktijk kunt brengen, bij een echt bedrijf, met alles wat daarbij komt kijken. Je ervaart dat het vinden van goede oplossingen voor een praktijksituatie waarin echte kaders zoals financiering en wetgeving gelden een beroep doen op jouw creativiteit en doorzettingsvermogen. Ook krijg je alvast een doorkijkje naar wat de Circulaire Economie voor Nederland kan betekenen en hoe toonaangevende voorlopers hier nu al hard mee aan de slag zijn. Het is vooral een grote ontdekkingstocht naar wat jij en jouw vakgebied kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

Ingangseisen

Doelgroep

De minor is toegankelijk voor alle studenten. Door de opbouw van het materiaal en de beschikbare toegankelijke literatuur (o.a. het boek Duurzaam Organiseren van Jan Jonker en Niels Faber (2020) en de bijbehorende MOOC Duurzaam Organiseren (mooc.saxion.nl) is er geen specifieke voorkennis vereist om deze minor te kunnen volgen. We hebben per locatie (Enschede en Deventer) maximaal 30 plaatsen.

Deze minor is voor iedereen die geïnteresseerd is in een duurzame toekomst. Of het nou om duurzaam productontwerpen gaat, de toekomst van de mode- en textiel industrie, toerisme,  catering of bedrijfseconomie; overal gaat de Circulaire Economie een rol spelen. Natuurlijk kun je ook gewoon deelnemen om een streep voor te hebben bij jouw toekomstige sollicitatie.

Literatuur

Tijdens deze minor leer je niet enkel theorie uit een boek maar ga je vooral ervaren hoe je deze in de praktijk kunt brengen, bij een echt bedrijf, met alles wat daarbij komt kijken. Je ervaart dat het vinden van goede oplossingen voor een praktijksituatie waarin echte kaders zoals financiering en wetgeving gelden een beroep doen op jouw creativiteit en doorzettingsvermogen. Ook krijg je alvast een doorkijkje naar wat de Circulaire Economie voor Nederland kan betekenen en hoe toonaangevende voorlopers hier nu al hard mee aan de slag zijn. Het is vooral een grote ontdekkingstocht naar wat jij en jouw vakgebied kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

Om een idee te krijgen aan welke adviesopdrachten je als minorstudent werkt, vind je hier twee links naar de ebooks met de adviesopdrachten van onze minorstudenten van de minor Circulaire Economie en de minor Digital Business Models & Blockchain.

Haaker, T. en J. Veuger, editors (2021), Minoren 2021: Een frisse blijk van Saxion studenten op de digitale en duurzame uitdagingen van bedrijven. E-book. Saxion University of Applied Sciences. Ebook Minoren2021 Saxion Hogeschool (pdf-online.nl) 

Haaker, T., J. Veuger en I. Kothman, editors (2020), Minors 2020 Blockchain, Business Models en Circulaire economie. Een frisse blik van Saxion studenten op de digitale en duurzame uitdagingen bij bedrijven. E-book. Saxion University of Applied Sciences.                              http://online.fliphtml5.com/oexdh/nkoj/#p=1  

Rooster

Opzet

Deze minor bestaat uit 4 grote onderdelen (1&2 in het eerste kwartiel, 3&4 in het tweede kwartiel):

1. Inleiding: Wat is de Circulaire Economie en waarom doet dat ertoe? Welke Circulaire droom en waardepropositie past hierbij?

2. Business modellen voor de Circulaire Economie, materialen, kringlopen en partijen, Circulaire principes en kernactiviteiten: de 10 Re’s

3. Resultaten, impact, indicatoren, waardecreatie en verdienmodellen

4. Organisatie, randvoorwaarden, implementatie van jullie advies.

Deze vier onderdelen worden gedurende de minor toegepast op een adviesopdracht bij een echte ondernemer met een concreet vraagstuk, uit de aangeboden selectie of door jezelf aangedragen.

Al in de tweede week ga je, samen met andere studenten in teams van 3 of 4, aan de slag met een voor jou interessant bedrijf waarvoor je de adviesopdracht wilt maken. Ook zijn er verschillende excursies en externe activiteiten zoals een congres of een evenement.

Er zijn wekelijks drie lesdagen. Op elke lesdag wordt er een blok van vier lesuren verzorgd. De lessen zijn een mix van theorie en uitdagende opdrachten en workshops om praktisch met de theorie en adviesopdracht aan de slag te gaan. De minor wordt afgesloten met een feestelijke markt waar alle resultaten worden gepresenteerd.

Toetsing

De toetsing voor deze minor is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • Schriftelijke, individuele, toets over de basisprincipes van de circulaire economie en circulaire businessmodellen op basis van meerkeuze vragen. Deze toets wordt aan het eind van de minor afgenomen. Omvang kennistoets: 5EC.
 • Een schriftelijk adviesrapport voor jouw opdrachtgever. Deze opdracht werk je in teams uit. De inhoudelijke beoordeling zal door de begeleidend docenten plaatsvinden op basis van een van tevoren opgestelde en inzichtelijke rubrics. Ook maak je samen een poster om zo in één oogopslag duidelijk te maken wat jullie advies inhoudt. Omvang adviesopdracht, rapport en poster: 20EC.
 • Je presenteert jouw adviesrapport mondeling aan de opdrachtgever. Je maakt met je team, ondersteund door een masterclass, een gave videopitch en levert deze in. Daarnaast schrijf je individueel een persoonlijke reflectie in de vorm van een kort essay. Omvang videopitch en essay gecombineerd: 5EC.

Aanwezigheid bij de lessen is verplicht en onderdeel van het programma. In principe zijn alle lessen fysiek op locatie. Er is altijd de mogelijkheid tot het online volgen van de lessen wanneer fysieke aanwezigheid door corona niet mogelijk is.

Aanvullende informatie

Aanmelden geen Saxion-student:

Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op met Ivo Kothman (i.m.h.kothman@saxion.nl / 06-40546138) om na te gaan of er nog plekken vrij zijn.

Hoe meld ik mij aan?

Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

 • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
 • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. 
  Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
 • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
 • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025. Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
  Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint, 088 – 019 3000.