Kies op maat

Inloggen Menu

A Scale up Entrepreneur (Deventer)

Schaal je bedrijf op en groei in de richting van werkgever

Ben jij een (top)ondernemer, draai je inmiddels omzet en ben je toe aan ‘de next step’? Dan is de minor A Scale up Entrepreneur iets voor jou! In deze minor krijg je tools om je bedrijf op te schalen en te groeien in de richting van werkgever. Via inspirerende en uitdagende modules leer je hoe je meer omzet, meer impact en meer strategische groei kunt boeken met jouw team, binnen Nederland en daarbuiten.

Wat houdt deze minor in?

Werk je tijdens je studie al aan/in jouw eigen succesvolle onderneming, dan biedt deze minor je de kans om je bedrijf te laten groeien en om jezelf te ontwikkelen als werkgever. Je leert wat goed werkgeverschap inhoudt en je krijgt de ruimte om dit zoveel mogelijk direct toe te passen binnen je eigen bedrijf, om de groei richting langjarig werkgeverschap te maken. De minor vormt een verdiepend programma over hoe je jouw rol kunt transformeren van groeiende ondernemer naar werkgever van de toekomst: we kunnen jou namelijk goed gebruiken in deze regio!

In deze minor staat de volgende vraag centraal: hoe schaal je als bedrijf op, en dan niet alleen in grootte? Je wordt gestimuleerd om verder te denken dan de rechttoe rechtaan benadering van de groei van een bedrijf. Je vergroot je netwerk, je houdt je bezig met innovatie van je product/dienst en minstens zo belangrijk: je ontwikkelt je van beginnend ondernemer naar werkgever met werknemers in dienst. Ook verken je jouw internationale speelveld; je gaat letterlijk over de grens kijken om te onderzoeken welke kansen daar liggen voor jouw onderneming.

Ingangseisen

Doelgroep

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen. De belangrijkste instapeis is dat je een eigen onderneming hebt die ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel.

Het is je ambitie om jezelf en je onderneming zodanig te verbeteren dat je ten minste 50 tot 100 klanten bedient en/of ten minste een omzet van 20k tot 75k maakt. Je onderneming is in het stadium dat je (bijna) je eerste werknemer(s) aan kunt gaan nemen. Ben je inmiddels in deze fase, dan biedt deze minor jou de unieke kans om hier verder aan te bouwen.  Voldoe je hier nog niet aan kijk ook eens naar de minor Startup Ondernemer.

Literatuur

Ervaringen

Studenten zeggen over deze minor:

 • “Veel aan het denken gezet, meest nuttige periode van school die ik heb gehad.” (jan. 2024)
 • “Gesprekken met echte ondernemers. De verhalen aanhoren van echte ondernemers en hieruit handige en belangrijke tips te horen krijgen, vond ik erg interessant en leerzaam.” (jan. 2024)
 • “Top minor! Heb ik het meeste aan gehad van mijn hele schooltijd.” (jan. 2023)

Rooster

Opzet van de minor

Afhankelijk van de gekozen leslocatie worden groepen studenten gevormd in Enschede en Deventer, waartussen ook uitwisseling plaatsvindt. Je hebt een coach en een coachgroep van ongeveer 8 studenten, die elke week bij elkaar komen. Daarnaast zijn er werksessies. Tijdens de minor maak je deel uit van een community of practice, waarin ondernemers uit de regio plaatsnemen. Het Saxion Centrum voor Ondernemerschap faciliteert dit netwerk en je wordt betrokken bij alle activiteiten die het SCvO naast deze minor aanbiedt. Je hebt tijdens het volgen van de minor veel ruimte (en vrijheid) om extra-curriculaire activiteiten te volgen, zoals inspiratiesessies en lunchbijeenkomsten; allemaal bedoeld om jou te laten excelleren als ondernemer en beginnend werkgever.

De minor is daarmee in zeer sterke mate toepassingsgericht en daarom is het hebben van een eigen bedrijf een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan deze minor. We dagen je uit en halen je uit je comfortzone; we stimuleren je om nieuwe medewerkers aan te nemen, begeleiden je bij de valkuilen die horen bij het opschalen van je bedrijf en we nemen je mee naar het buitenland om te onderzoeken wat jouw mogelijkheden zijn op de internationale markt. In die zin is er in deze minor ook veel ruimte voor maatwerk, passend bij de ambities van jou als ondernemer en het ontwikkelstadium van jouw bedrijf.

Toetsing

Binnen de minor werk je aan beroepstaken aansluitend op de eigen praktijk van je onderneming. Je wordt individueel getoetst. Een combinatie van verschillende toetsvormen wordt gebruikt om jouw ontwikkeling als ondernemer te beoordelen en de resultaten van je onderneming in 20 weken te toetsen. De competenties waaraan je in de beroepstaken werkt, komen rechtstreeks uit het Entrepeneurship Competence-raamwerk (EntreComp), ontwikkeld door OESO en de Europese Unie (2016).

Gedurende de gehele minor is de begeleiding intensief en jouw businesscoach geeft je feedback, mogelijke ontwikkelpunten en kansen. We werken daarnaast ook veel met ‘peer feedback’ omdat we je graag veel informatie geven over jouw ontwikkeling tijdens de minor. Het gaat immers ook over het proces wat je hebt doorgemaakt op jouw ‘ondernemers journey’.

Aanvullende informatie

Aanmelden geen Saxion-student:

Hoe meld ik mij aan?

Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

 • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
 • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. 
  Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
 • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
 • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025. Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
  Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.
 •  

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Servicepoint, 088 – 019 3000.