Inleiding in de Theologie
Dit vak begint met de kennismaking met een kerkelijke en maatschappelijke praktijk en enkele daarin besloten liggende praktische uitdagingen. Vervolgens presenteren enkele docenten hoe deze uitdagingen geadresseerd zouden kunnen worden vanuit de centrale theologische disciplines en volgt een introductie in het eigene van de theologie en haar vakgebieden. Daarna is er aandacht voor enkele basale encyclopedische aandachtspunten: het object en de hermeneutische eenheid van de theologie; de relatie tussen theologie en resp. kerk, andere wetenschappen, samenleving, en spiritualiteit.
Daarnaast geeft dit vak een eerste oriëntatie op de onderwerpen van de christelijke geloofsleer. Het gaat over vragen als: Wie is God? Hoe kunnen wij hem kennen? Wat betekent het om als mens naar Gods beeld geschapen te zijn? Je maakt kennis met belangrijke begrippen en methodes die in de Systematische Theologie gebruikt worden, en leert welke vragen en motieven de christelijke theologie bezighielden rond de vorming van de dogma’s in de Vroege Kerk.
Leerdoelen
Dit keuzevak is een combinatie van het vak Theologie voor kerk en wereld en Systematische Theologie. Voor meer informatie over de leerdoelen van beide deelvakken, zie onze website:
https://tuu.nl/keuzevakken/inleiding-in-de-theologie/
Ingangseisen
Om mee te kunnen doen met deze module moet je de propedeuse of de eerste 60 EC van je HBO-opleiding hebben voltooid of in het bezit zijn van een VWO-diploma.
Rooster
Let op! Keuzemodules kunnen tegelijk met andere keuzemodules worden ingeroosterd, waardoor mogelijk roosterconflicten kunnen optreden.
Toetsing
Dit keuzevak is een combinatie van het vak Theologie voor kerk en wereld en Systematische Theologie. Voor meer informatie over de toetsing van beide deelvakken, zie onze website:
https://tuu.nl/keuzevakken/inleiding-in-de-theologie/