Kies op maat

Inloggen Menu

Premaster Sociologie - Methoden en statistiek

Sociologen zijn geïnteresseerd in maatschappelijke thema's zoals criminaliteit, de integratie van immigranten, religie en cultuur, gezinnen en sociale ongelijkheid, normen en conflicten. In de minor premaster Sociologie: Contemporary Social Problems bestudeer je maatschappelijke vraagstukken en leer je beleidsoplossingen te bedenken. Tijdens deze minor maak je kennis met onderzoeksmethoden en technieken voor data-analyse.

Voor wie?

Deze minor is voor studenten die overwegen na hun hbo-opleiding de overstap te maken naar de master Sociology: Contemporary Social Problems aan de Universiteit Utrecht. 

Het volgen van deze minor tijdens je hbo-opleiding heeft belangrijke voordelen

 1. Je onderzoekt vrijblijvend of Sociology: Contemporary Social Problems bij jou past.
 2. Je maakt alvast een start met het schakelprogramma (premaster) dat uiteindelijk nodig is om de overstap naar de universiteit te maken.
 3. Voor het resterende deel van de premaster betaal je een lager tarief.

Ontdek vrijblijvend of Sociology: Contemporary Social Problems bij je past

Ben jij benieuwd hoe het is om de master Sociology: Contemporary Social Problems te volgen? Deze minor geeft je een goed beeld. Zo kun je al tijdens je hbo-bachelor ontdekken of deze master de juiste vervolgstap voor je is.

Maak tijdens je hbo-bachelor al een start met het schakelprogramma

Om na het behalen van je hbo-bachelor de overstap naar de master Sociology: Contemporary Social Problems te kunnen maken, is het nodig dat je eerst een schakelprogramma (premaster) volgt van 60 EC. De cursussen die je tijdens deze minor doet, zijn onderdeel van die premaster. We raden je aan om deze deeltijd minor (15 EC) te combineren met onze andere deeltijd minor Premaster Sociologie – introductie (ook 15 EC). Samen vormen deze minoren een voltijd programma van 30 EC. Rond je beide minors succesvol af, dan heb je de helft van de studiepunten uit de premaster al gehaald.

Lager tarief premasterprogramma
Na het behalen van je hbo-bachelor, rond je het resterende deel van de premaster af. Het tarief dat je betaalt, is gekoppeld aan het aantal studiepunten dat je nog dient te behalen. Heb je tijdens je minor al een deel van de studiepunten behaald? Dan betaal je een lager tarief voor de premaster. Op deze website vind je hierover meer informatie. 

Programma

Leerdoelen

Na het behalen van deze minor ben je in staat om het resterende deel van de premaster te volgen. Aan het einde van het gehele premastertraject ben je toegerust met de vereiste academische competenties en vaardigheden om de master met succes te doorlopen.

Ingangseisen

 1. Je hebt minimaal 120 EC van je hbo-opleiding behaald.
 2. Je hbo-opleiding onderdeel is van een van de onderstaande sectoren:
  1. Onderwijs - alle opleidingen
  2. Gedrag en maatschappij - alle opleidingen
  3. Gezondheidszorg - alle opleidingen
  4. Economie - alle opleidingen

Je kunt de sector waartoe je opleiding behoort vinden via de website van DUO: zoek via ‘raadplegen Croho’ > details > kijk bij onderdeel.

Aanbeveling wiskundekennis

Er is geen wiskunde-eis. Om de slagingskans te vergroten is bepaalde voorkennis wel sterk aan te bevelen. We raden je aan je wiskundekennis bij te spijkeren indien je in het bezit bent van:

 • een havo-diploma zonder wiskunde in je profiel
 • een havo-diploma met wiskunde in je profiel maar een eindcijfer lager dan een 6
 • een vwo-diploma met wiskunde C maar een eindcijfer lager dan een 6
 • een vwo-diploma zonder wiskunde

Wij bieden een wiskundecursus aan die speciaal bedoeld is voor aansluiting op de hbo-premasterprogramma’s van de faculteit Sociale Wetenschappen. Deze cursus wordt gegeven in de zomer door docenten van de afdeling Methoden & Statistiek. De deadline voor aanmelden is 1 augustus 2023. Daarnaast vind je bij Boswell-bèta uitgebreidere wiskundecursussen. Meer informatie vind je hier (onder Lees de toelatingseisen).

Literatuur

Informatie over verplichte literatuur kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’.

Rooster

Informatie over de rooster kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Ongeveer 6 weken voorafgaand aan een nieuwe onderwijsperiode is de roostering definitief bekend.

Toetsing

Informatie over de toetsing kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Je kunt per cursus zien welke toetsvormen er zijn en hoe elk onderdeel weegt.

Het is belangrijk om te weten dat als je je inschrijft voor een cursus, je automatisch aangemeld bent voor de eerste toetsmogelijkheden van die cursus. Een aanvullende toets is alleen mogelijk als je minimaal een 4 hebt behaald als gemiddelde van alle deeltoetsen.

Aanvullende informatie

Ondertekende leeroverkomsten kunnen tot en met 15 juni 2023 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die na deze datum worden ontvangen, worden niet in behandeling genomen.