Paardenwelzijn, gedrag en verduurzaming
De paardensector ligt momenteel onder een vergrootglas. Er is kennis en innovatie nodig om een transitie mogelijk te maken naar een duurzame paardensector. Hierbij dient er rekening gehouden te worden met het welzijn van de paarden, maar ook de belangen die in de sector spelen.
De ontwikkelingen in de hippische sector vragen om transitie door bijvoorbeeld innovatieve tools in te zetten of meer te kijken naar natuurinclusieve paardenhouderij. Deze minor neemt jou mee in de laatste ontwikkelingen op paardengebied en maakt jou graag wegwijs in de sector. Ga mee op één van de georganiseerde excursies of schuif aan bij een gastlezing. Doe onderzoek naar een actueel sector gerelateerd vraagstuk of adviseer het management van een paardenbedrijf. Natuurlijk altijd in het belang van de welzijn van het paard.
Naast het welzijn en gezondheid van de dieren, behandelt deze minor ook andere thema’s zoals gedrag en training van de paarden, advisering over innovaties in het management, voeding en het terrein van de equitation science (toepassing wetenschappelijke inzichten welzijn van paarden in training en gedrag).
Meerwaarde:
Na het volgen van deze minor heb je veel geleerd over paardenwelzijn en weet je welke mogelijkheden er zijn om de sector te verduurzamen.
Leerdoelen
Studenten leren het natuurlijke gedrag van paarden te observeren en analyseren, welzijnsindicatoren te herkennen en op basis hiervan onderbouwde adviezen te geven voor verbetering van het welzijn van paarden.
Studenten krijgen inzicht in de invloed van voeding op de gezondheid en prestaties van paarden, en leren voerrantsoenen te lezen, interpreteren en ontwikkelen die het welzijn van het paard verbeterd.
Studenten onderzoeken de uitdagingen en kansen binnen de paardenhouderij om de transitie naar een duurzame en biodiverse sector mogelijk te maken.
De student kan op een paardenbedrijf de knelpunten rondom het management, training, gezondheid, voeding en welzijn van paarden in kaart brengen en vertalen naar een bedrijfsgericht advies rapporteren.
Ingangseisen
Je moet voldoen aan de eisen die jouw opleiding stelt aan het volgen van een minor. Studenten die geen dier-gerelateerde opleiding volgen moeten in een motivatiebrief onderbouwen dat ze verwachten voldoende voorkennis te hebben om deze minor te kunnen volgen. Een gesprek kan onderdeel zijn van de toelating. De minor coördinator kan studenten met onvoldoende voorkennis de toegang tot de minor weigeren.
Documenten aanleveren voor ingangseisen:
CV + Motivatiebrief
Rooster
De minor is voltijds en gaat uit van een werkbelasting van 40 uur per week. Er wordt gemiddeld 4 dagen in de week lessen gegeven waarbij je aanwezigheid verwacht wordt in Leeuwarden.
Toetsing
Binnen de module zijn er maximaal 6 toetsen die deels individueel en deels groepsmatig afgetoetst worden. Dit is met name in opdrachtvorm en kan zowel mondeling als schriftelijk.
Aanvullende informatie
Onderzoekend vermogen niveau 2
Lerend vermogen niveau 2
Vakinhoudelijk handelen niveau 2
Communicatief vermogen niveau 2
Capaciteit/wachtlijst:
Minimaal 15 studenten. Bij te weinig aanmeldingen gaat de minor niet door.