Kies op maat

Inloggen Menu

Smart Dairy Farming

Smart Dairy Farming

Studeer je veehouderij of ben je er in geïnteresseerd? Wil jij meer leren over het gebruik van sensoren op een melkveebedrijf? Ben jij nieuwsgierig naar technologische ontwikkelingen? Of wil je leren hoe je de data van sensoren kunt benutten om je veestapel beter te monitoren? Kies dan voor de minor Smart Dairy Farming.  

In de snel veranderende wereld speelt technologie een steeds grotere rol, zo ook in de melkveehouderij. In de minor Smart Dairy Farming (SDF) leer je meer over de technische werking van sensoren en wat voor data deze sensoren registreren. En belangrijker nog, hoe je deze ruwe data kunt verwerken tot een attentielijst op bedrijfsniveau. Ook werken we aan je adviseurs-skills, bijvoorbeeld hoe je een melkveebedrijf kunt begeleiden in een verbetertraject.

Je wordt begeleid door experts op het gebied van: ICT en sensoren, adviseren, big data en innovaties. Je werkt in het onderdeel bedrijfsbegeleiding dan ook samen met een adviseur uit het bedrijfsleven. Er is veel ruimte voor gastlezingen en voor excursies om toepassingen van SDF in de praktijk te zien. Ook zullen onderwerpen als Artificial Intelligence, Internet of Things en het gebruik van drones de revue passeren in deze minor.  

De minor bestaat uit een kennisdeel en een projectdeel. In het kennisdeel leer je doormiddel van (werk)colleges meer over Sensoren, Datamanagement, LEAN verbetermanagement, Protocollen en Bedrijfsbegeleiding. Elk van deze onderwerpen staat een aantal weken centraal in de minor. Zo heb je in het blok Sensoren bijvoorbeeld een werkcollege waarin je de werking van een sensor ontdekt. En ga je voor het blok Bedrijfsbegeleiding in gesprek met experts rondom het melkveebedrijf om het door jouw bedachte advies te toetsen.

Naast het kennisdeel doe je een project. In dit project staat je eigen keuze centraal. Je kunt een eigen opdracht kiezen, iets wat je altijd al graag uit wilt zoeken voor je eigen toekomst. Maar je kunt ook een keuze maken uit de projecten die door externe opdrachtgevers aangeboden worden. In het projectdeel werken we samen met de minor Toekomstgericht Ondernemen, en word je begeleid door een coach met kennis die passend is bij jouw project.

Deze minor wordt niet voor niets georganiseerd in de groenste hogeschool van Nederland. Waar mogelijk word je in contact gebracht met specialismen in de sector Food & Dairy. Denk hierbij aan onderwerpen als Toekomstgericht Ondernemerschap en International Farm Management, maar ook aan Energie en Duurzaamheid.

Meerwaarde:
In deze minor verdiep je jezelf in de wereld van de Smart Dairy Farming en welke innovatieve toepassingen er zijn voor je melkveebedrijf. Of hoe je in je toekomstige baan deze innovaties en technieken in de agrarische sector kunt toepassen. Je kunt je eigen draai geven aan wat je wilt leren door een passend project te kiezen!

Leerdoelen

De student:

  • Kan het doel en de werking van een gekozen sensor presenteren op HBO-niveau.
  • Kan ruwe data verwerken tot bruikbare data voor een melkveehouder.
  • Kan een melkveebedrijf begeleiden bij een verandertraject.
  • Kan een proces op een melkveebedrijf verwerken tot een protocol.
  • Kan zijn of haar ondernemersvaardigheden toetsen en verbeteren.

Ingangseisen

Iedere deelnemende student moet jaar 2 van bachelor programma hebben afgerond.

Literatuur

Lokhorst, C. 2018. An introduction to Smart Dairy Farming, published by Van Hall Larenstein University of Applied Sciences, 108 p.

Project management, R. Grit, 9789001891589

Lean in dairy farming, Jana Hocken, 9780730368410

Rooster

30 EC wat staat voor 30*28 = 840 uur
• Theorie
• Colleges, gastcolleges & excursies.
• Projecten, lectoraat opdrachten en opdrachten uit het werkveld
• Training en workshops

Toetsing

De toetsing geschiedt op basis van verslagen, portfolio’s en presentaties van de bedrijfsopdracht, alsmede van de opdrachten uit de blokken Sensoren, Datamanagement, Protocollen, LEAN en Bedrijfsbegeleiding.

Aanvullende informatie

Meer details over de minor vind je in de studiehandleiding, die opgevraagd kan worden.

Capaciteit/wachtlijst:
Minimaal 15 studenten. Bij te weinig aanmeldingen gaat de minor niet door.