Kies op maat

Inloggen Menu

One Health

Van COVID-19 tot vogelgriep – de wereld heeft de impact van infectieziekten die overspringen van dier op mens (zoönosen) van dichtbij meegemaakt. Hoe voorkomen we nieuwe uitbraken? Hoe werken wetenschappers, beleidsmakers en dierenartsen samen om mens en dier te beschermen?

In de Minor One Health duik je in deze actuele vraagstukken en leer je hoe je als professional een cruciale rol kunt spelen in de preventie en bestrijding van zoönosen. Het concept One Health benadrukt de nauwe samenhang tussen mens, dier en milieu, en het belang van interdisciplinair samenwerken om pandemieën te voorkomen.

Binnen deze praktijkgerichte minor ontwikkel je de kennis en vaardigheden om:

  • Een crisisdraaiboek op te stellen voor een zoönose-uitbraak, met strategische protocollen en preventieve maatregelen.
  • Stakeholders te vertegenwoordigen binnen een interdisciplinair samenwerkingsverband, waarbij belangen zorgvuldig worden afgewogen.
  • Effectief te communiceren over complexe gezondheidskwesties

Tijdens de minor krijg je lessen over dierziekten en hun transmissie, volg je workshops gesprektechnieken en krijg je gastlessen van o.a. de NVWA, GGD en het ministerie van LVVN,  die direct betrokken zijn bij de bestrijding van dierziekte-uitbraken.

 

Na deze minor ben je klaar om bij te dragen aan de volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn en beleidsvorming – essentieel in een wereld waarin de volgende pandemie nooit ver weg is.

Added value:

Na het volgen van deze minor heb je veel geleerd over zoönose en weet je de rol van organisaties betrokken bij zoönose bestrijding. Daarnaast heb je ervaren hoe het is om samen te werken met verschillende stakeholders. Tenslotte leer je om communicatie strategieën toe te passen tijdens een persconferentie.

Leerdoelen

De student:

  • heeft inzicht in het concept One Health en rollen en functies van betrokken organisaties
  • kan een crisisdraaiboek voor een zoönose uitbraak opstellen
  • kan een stakeholder vertegenwoordigen binnen een interdisciplinair samenwerkingsverband
  • kan een communicatiestrategie opstellen
  • kan communicatietactieken en -technieken tijdens een persconferentie toepassen
  • laat zien kennis te hebben van dierziektes en hun (inwendige) bestrijding

Ingangseisen

Je moet voldoen aan de eisen die jouw opleiding stelt aan het volgen van een minor. Studenten die geen dier-gerelateerde opleiding volgen moeten in een motivatie brief onderbouwen dat ze verwachten voldoende voorkennis te hebben om deze minor te kunnen volgen. De minor coördinator kan studenten met onvoldoende voorkennis de toegang tot de minor weigeren.

Aanvullende documenten: CV + Motivatiebrief (indien van toepassing)

Literatuur

Geen

Rooster

Hoorcolleges, werkcolleges, practica, excursie

De minor is voltijds en gaat uit van een werkbelasting van 40 uur per week. Er worden in module week 1 t/m 7 gemiddeld 4 dagen in de week lessen gegeven waarbij je aanwezigheid verwacht wordt in Leeuwarden. In module week 8 zijn nog (online) vragenuurtjes.

De minor One Health (15 EC) bestaat uit de module One Health LDM3DA (14 EC) en de module aanvullende opdracht (1 EC).

Toetsing

Module One Health 14 EC

  • Crisisdraaiboek Opdracht, schriftelijk, cijfer
  • Strategisch communiceren Opdracht, mondeling, cijfer
  • Dierziekte (bestrijding) Tentamen, schriftelijk, cijfer

Module aanvullende opdracht 1 EC

Aanvullende opdracht voor minor studenten, Opdracht,  V/O

Aanvullende informatie

De minor  One Health (15 EC) kan in combinatie gevolgd worden met de minor strategisch beleidsadvies in de dierensector (15 EC) Beide minoren samen vormen samen de minor Stragetic Animal Policy, in a Changing World (30 EC)