Strategisch beleidsadvies in de dierensector
Wij als samenleving bepalen hoe we met dieren omgaan en wanneer en hoe we hun welzijn beschermen. In Nederland krijgt elke diersoort een unieke benadering van verschillende stakeholders – van gemeenten en de rijksoverheid tot dierbeschermingsorganisaties en handelaren. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in benadering van een rat en een kat: een rat wordt vaak als een plaag gezien, terwijl een kat een huisdier is.
Voor de bescherming van mens, dier en natuur maken we beleid dat gericht is op probleem oplossing.
Beleid ontstaat niet zomaar, maar is het resultaat van onderhandelingen, belangenafwegingen en strategische besluitvorming. Binnen de module Strategisch Beleidsadvies leer je hoe je als beleidsadviseur effectief invloed kunt uitoefenen op beleid, zowel op nationaal als internationaal niveau. Je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van beleidsanalyse, strategische communicatie en lobbyen.
Als student leer je hoe je:
- Een intern beleidsadvies opstelt waarin je een maatschappelijk probleem analyseert en oplossingsrichtingen formuleert vanuit het perspectief van een specifieke organisatie.
- Stakeholders en hun belangen in kaart brengt en een strategie ontwikkelt om draagvlak te creëren en besluitvorming te beïnvloeden.
- Een lobbystrategie en onderhandelingsplan opstelt en uitvoert binnen een internationale beleidscontext.
Gedegen kennis van beleidsprocessen, besluitvorming en belangenbehartiging is essentieel. Dit omvat inzicht in wet- en regelgeving, bestuurskunde, internationale verhoudingen en communicatiestrategieën. Daarnaast verdiep je je in de dynamiek van interbestuurlijke samenwerking en het beïnvloeden van beleid in de praktijk.
Tijdens deze module werk je in teamverband aan realistische casussen. In een nationale context adviseer je over een dierenbeleid in Nederland. Op internationaal niveau vertegenwoordig je een land of NGO binnen een simulatie van de Conference of Parties (CoP), waarbij je onderhandelt over voorstellen binnen het CITES-verdrag. Door middel van excursies naar Den Haag en Brussel krijg je een uniek kijkje in de praktijk van beleidsvorming en lobbyen. In de eindopdracht toon je aan dat je strategisch kunt adviseren en effectief kunt onderhandelen binnen een complexe beleidsomgeving.
Added value:
Na het volgen van deze minor heb je veel geleerd over dierenbeleid en het schrijven van beleidsadviezen. Daarnaast heb je ervaren hoe het is om te werken als lobbyist waarin je de belangen moet afwegen van meerdere stakeholders in een internationale setting. Tenslotte leer je hoe je een strategie moet opzetten en deze ook uitvoeren.
Leerdoelen
De student
- kan een dierprobleem vanuit meerdere aspecten onderzoeken
- kan een participatieproces vormgeven en hierbij de communicatie per doelgroep afstemmen
- kan een onderbouwd beleidsadvies met een duidelijke strategie schrijven voor een overheid of NGO;
- kan een onderbouwde strategie ontwikkelen, beschrijven en uitvoeren met daarbij diverse oplossingsrichtingen en rekening houdend met belangen
- kan (een) overtuigende lobby opzetten en uitvoeren
Ingangseisen
Je moet voldoen aan de eisen die jouw opleiding stelt aan het volgen van een minor. Studenten die geen dier-gerelateerde opleiding volgen moeten in een motivatie brief onderbouwen dat ze verwachten voldoende voorkennis te hebben om deze minor te kunnen volgen. De minor coördinator kan studenten met onvoldoende voorkennis de toegang tot de minor weigeren.
Aanvullende documenten:
CV + Motivatiebrief (indien van toepassing)
Literatuur
Geen
Rooster
De minor is voltijds en gaat uit van een werkbelasting van 40 uur per week. Er worden in module week 1 t/m 7 gemiddeld 4 dagen in de week lessen gegeven waarbij je aanwezigheid verwacht wordt in Leeuwarden. Daarnaast is er in week 1 een excursie naar Den Haag en Brussel.
Toetsing
- Intern beleidsadvies, schriftelijk, opdracht, cijfer
- Strategisch plan, schriftelijk, opdracht, cijfer
- Conferentie, mondeling, opdracht, cijfer
Aanvullende opdracht:
Aanvullende opdracht voor minor studenten, opdracht, v/o