Kies op maat

Inloggen Menu

Diervoer optimaliseren/Optimizing animal nutrition (AVOP)

De sleutel tot gezonde dieren en een duurzame sector
Wil jij bijdragen aan een gezondere en duurzamere veehouderij? De manier waarop dieren gevoerd worden, heeft enorme impact op hun welzijn, gezondheid en prestaties. Bovendien speelt voeding een cruciale rol in duurzaamheid, voedselveiligheid en bedrijfsrendement. Dit geldt voor alle diersoorten, van productie- tot gezelschapsdieren.  In deze minor leer je hoe je innovatieve voeroplossingen ontwikkelt die niet alleen goed zijn voor dieren, maar ook voor boeren en de maatschappij.

De sector heeft dringend behoefte aan specialisten met kennis van diervoeding en mengvoerproductie. Met deze minor versterk jij je positie in het werkveld als junior nutritionist, voeradviseur of productmanager. Ook in het ondernemerschap versterk je je positie met deze kennis, doordat je bewuster zelf keuzes kan maken.

Wat ga je doen?
Deze praktijkgerichte minor draait om onderzoeken, innoveren en adviseren binnen de diervoedingssector. Je gaat direct aan de slag met echte vraagstukken uit de praktijk en ontwikkelt concrete oplossingen. De minor bestaat uit drie hoofdonderdelen:

🔹 Bedrijfsopdracht (7 ECTS)
Werk samen met een bedrijf in de mengvoersector om een actueel vraagstuk op te lossen. Je onderzoekt het effect van voer op dieren en vertaalt je bevindingen naar bruikbare adviezen. Je presenteert jouw inzichten aan opdrachtgevers en medestudenten en schrijft een praktisch artikel voor een nieuwsbrief of website.
Tijdsinvestering: 24,5 dagen

🔹 Voedingsproduct ontwerpen (5 ECTS)
Ontwikkel een innovatief voedingsproduct! Je ontwerpt niet alleen de samenstelling, maar ook het concept en de verkoopargumenten. Dit sluit af met een inspirerende eindpresentatie.
Tijdsinvestering: 17,5 dagen

🔹 Vakkennis (3 ECTS)
Verdiep je in diervoedingskunde en mengvoerproductie. Tijdens praktijkdagen en (gast)colleges leer je alles over grondstoffen, vertering en de invloed van voeding op dieren en het milieu.
Tijdsinvestering: 1 praktijkdag + 6 lesdagen op verschillende locaties

Leerdoelen

Wat leer je?
✅ De impact van voedingskeuzes op diergezondheid en -prestaties
✅ Het ontwerpen, optimaliseren en produceren van diervoeding met behulp van moderne technologieën
✅ Het combineren van wetenschappelijke inzichten met praktische oplossingen
✅ Hoe voerkeuzes bijdragen aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid
✅ De taal van specialisten en bedrijven in de mengvoerindustrie spreken

Jouw toekomstperspectief
De diervoedersector is continu in ontwikkeling. Met deze minor bereid jij je voor op een carrière waarin je écht impact maakt. Of je nu gaat werken als junior nutritionist, voeradviseur, productmanager of ondernemer, jouw kennis en vaardigheden zijn direct toepasbaar in de praktijk. Bovendien breid je tijdens de minor je netwerk uit met waardevolle contacten in de sector.

💡 Kortom: Wil jij een verschil maken in de wereld van diervoeding? Schrijf je dan in voor deze minor en werk aan de toekomst van de veehouderij!
Afhankelijk van het type opdracht laat de student zien welke combinatie van de Aeres competenties te beschikken hij/zij op niveau 3 toont en verantwoord. 

Ingangseisen

Basiskennis wat betreft fysiologie van het maagdarmkanaal, darmgezondheid, voeding van rundvee en/of éénmagigen, grondstoffen kennis, basiskennis van voersamenstellingen, energie- en eiwitwaardering en onderzoeksmethoden (voor insiders: modulen Aeres Hogeschool: HBOV, HPON en HSPD of HAPO/HAPI/HADP). Bij onvoldoende voorkennis, zul je jezelf erin moeten verdiepen aan de hand van lesmateriaal uit bovenstaande modulen.

Literatuur

Wetenschappelijke literatuur en praktijkrapporten

Rooster

dinsdagen in de weken 5, 7, 10, 12, 16, 21 en 23

Toetsing

Code: AVOP01
Naam: Bedrijfsopdracht
Studiepunten: 7
Type examen: Assessment
Periode: T4

Code: AVOP02
Naam: Voedingsproduct ontwerpen
Studiepunten: 5
Type examen: Opdracht
Periode: T4

Code: AVOP03
Naam: Vakkennis
Studiepunten: 3
Type examen: schriftelijk tentamen
Periode: T4