Zuivelverwerking (AZVW)
Benieuwd hoe kaas, yoghurt en ijs worden gemaakt? In deze minor verken je het hele proces van het omzetten van melk naar diverse zuivelproducten, zowel op kleine als grote schaal. Je krijgt ook praktische ervaring met het maken van deze producten bij het Zuivelbedrijf van Aeres en tijdens een bedrijfsopdracht.
Deze minor kan dienen als springplank naar een carrière in de zuivelsector of je voorzien van de vaardigheden om zelf zuivelproducten te produceren op je eigen boerderij.
Waarom is differentiatie zo belangrijk in de zuivelsector?
Met de huidige uitdagingen in de markt is het belangrijk om nieuwe manieren te vinden om toegevoegde waarde te creëren voor melkproducten en melkingrediënten, zowel voor boeren als voor multinationale producenten van zuivelproducten. Dit vraagt om out-of-the-box denken en bereidheid om je aan te passen.
Een oplossing is om je eigen melk te verwerken tot smakelijke zuivelproducten en deze producten te verkopen aan klanten in je eigen regio. Een andere optie is om nieuwe toepassingen voor zuivelproducten te ontwikkelen in verschillende markten.
Leerdoelen
De minor Zuivelverwerking is een praktijkgerichte minor met veel praktische opdrachten, maar je krijgt ook leerzame theorielessen over onderwerpen zoals productkwaliteit en -veiligheid, productontwikkeling en de verschillende stappen bij het maken van zuivelproducten. Daarnaast ga je op excursie naar zuivelbedrijven, waardoor je waardevolle inzichten krijgt in hoe je zuivelproducten kunt ontwikkelen en op de markt kunt brengen. Producten die niet alleen heerlijk smaken, maar ook aanslaan bij de consument.
Door deze minor ontwikkel je vaardigheden op het gebied van ondernemerschap en innovatie.
Hieronder vind je de leerdoelen van de verschillende minoronderdelen:
AZVW01 Productontwikkeling Zuivel (de student kan …)
- In de praktijk een nieuw, verkoopbaar en veilig zuivelproduct ontwikkelen door de aangeleerde technieken toe te passen.
- Een etiket met de juiste informatie en een productspecificatie maken voor het nieuwe zuivelproduct.
- De benodigdheden en werkzaamheden voor de productie van het nieuwe zuivelproduct organiseren
- Het nieuwe zuivelproduct presenteren: in de presentatie komen de toegepaste productieprocessen, kwaliteitsborging, financiële aspecten en marketingstrategie aan bod.
AZVW02 Zuivelverwerking; de theorie (de student kan …)
- De productieprocessen en technieken van zuivelproducten beschrijven.
- De rol van de verschillende ingrediënten in zuivelproducten uitleggen.
- De juiste hygiëneprocedures beschrijven.
- De kritische kwaliteitsparameters van zuivelproducten beschrijven.
AZVW03 Zuivelverwerking: de praktijk (de student kan …)
- Verschillende soorten zuivelproducten (bijv. kaas, yoghurt, boter, ijs) maken die veilig, smakelijk en verkoopbaar zijn.
- De productieprocessen en technologie van zuivelproducten uitleggen.
- De juiste hygiëneprocedures toepassen.
- Zuivelproducten volgens de kritische kwaliteitsparameters produceren.
AZVW04 Bedrijfsopdracht zuivelverwerking (de student kan …)
- Zuivelproducten produceren bij een bedrijf volgens de gestelde eisen.
- Inzicht krijgen in de operationele praktijk van het stagebedrijf.
- Een praktische opdracht uitvoeren op een zelfverantwoordelijke manier.
Ingangseisen
Er zijn geen ingangseisen.
Literatuur
Naam: Dairy Processing Handbook
Uitgever: Tetrapak
ISBN: Vrij toegankelijk: https://dairyprocessinghandbook.tetrapak.com/
Rooster
De minor wordt alleen in periode 3 aangeboden van februari t/m april in de weken 5, 6, 7, 9, 10, 11 en 12. Lesdagen, praktijkdagen en de bedrijfsopdracht worden gepland op meerdere dagen in de week, maar in ieder geval de maandag.
Toetsing
Code: AZVW01
Naam: Productontwikkeling zuivel
Studiepunten: 4
Type examen: Assessment
Periode: T3
Code: AZVW02
Naam: Zuivelverwerking; de theorie
Studiepunten: 4
Type examen: Toets
Periode: T3
Code: AZVW03
Naam: Zuivelverwerking; de praktijk
Studiepunten: 3
Type examen: Opdrachten
Periode: T3
Code: AZVW04
Naam: Bedrijfsopdracht zuivelverwerking
Studiepunten: 4
Type examen: Rapport + video
Periode: 3