Kies op maat

Inloggen Menu

Agro-ecologie, Agroecology (AAEC)

Zie jij de noodzaak om voedsel te produceren dat goed is voor mens en planeet? Wil jij leren hoe je kunt boeren in en met de natuur? Dan is de minor agro-ecologie iets voor jou! Op basis van ecologische principes ga je een agrarisch systeem of regio herinrichten en samen met de boer/opdrachtgever de transitie inzetten.

Wat is agro-ecologie:

Agro-ecologie is een beweging richting een regeneratief landbouwsysteem gestoeld op gezonde bodems en ecologische principes, in samenhang met de sociale organisatievormen die een (lokaal) voedselsysteem en de gebruikers ten goede komt. Agro-ecologie gaat zowel over ecologische en regeneratieve landbouwtechnieken waarin het bevorderen van biodiversiteit centraal staat, als een (wereldwijde) sociale beweging die bestaande machtsstructuren adresseert ten behoeve van sociale rechtvaardigheid voor boeren, burgers en gemeenschappen, ondersteunt door wetenschappelijke inzichten en innovaties. ​

In deze minor word je voorbereid op een werkveld waarin je met jouw kennis en kunde bij kunt dragen aan een biodiverser, eerlijker en robuuster productiesysteem.​ Na deze minor kun jij zelfstandig een bedrijf/gebied inventariseren en advies uitbrengen in de vorm van een agro-ecologisch ontwerp.

Wat kun je verwachten:

  • Je gaat leren hoe landbouw en natuur samen kunnen gaan en elkaar versterken, hoe landbouw bij kan dragen aan natuurherstel en hoe onder- en bovengrondse biodiversiteit opgebouwd kan worden door het produceren van gezond voedsel.​
  • Je gaat kennis op doen van agro-ecologische technieken en deze toepassen in de praktijk.​
  • Door in gesprek te gaan met boeren leer je leren van elkaar en kun je straks complexe vraagstukken in kaart brengen.​
  • Agro-ecologie is een verbreding van je huidige vakgebied en je leert interdisciplinair te werken.​
  • Veel toffe excursies!​

Agroecologie doe je zo: de Akelei

Leerdoelen

Deze minor biedt jou brede kennis op het gebied van ecologie, transitie in de landbouw, agrarische gebiedsontwikkeling en ontwerpadvies. Na afronding van de minor Agro-ecologie kun je terecht bij (agrarische) adviesbureaus, gemeenten en provincies, terreinbeherende organisaties en agrarische collectieven.

Jij kunt aan het einde van deze minor:

  • de natuurlijke processen op een agrarisch bedrijf in kaart brengen.
  • productiesystemen optimaliseren met het gebruik van agro-ecologische principes en technieken.
  • argumenteren hoe agrobiodiversiteit onder- en bovengronds kan worden bevorderd en passend advies geven bij voorbeeldsituaties.
  • de ecologische vereisten van agrarische doelsoorten herkennen en kan het landschap inrichten op een manier waarop deze soorten bevorderd worden.
  • ecologische, economische en sociale belangen bij landbeheer en grondgebruik in een regionale context evalueren en op basis daarvan een onderbouwd advies formuleren.
  • de bredere sociaal-ecologische en economische spanningsvelden in het voedselsysteem analyseren en onrechtvaardigheden daarin identificeren en verklaren.
  • verschillende alternatieve verdienmodellen en financieringsconstructies beoordelen en toepassen die aansluiten bij agro-ecologische ondernemers.
  • participatieve benaderingen en co-creatiemethoden beschrijven en toepassen om stakeholders (boeren, burgers, beleidsmakers) te betrekken bij het ontwikkelen van regionale voedselsystemen én om meervoudige waarde creatie te realiseren.

Ingangseisen

Je hebt een stageplek of opdracht geregeld voor aanvang van de minor in januari. Meer informatie een eisen hieraan ontvang je via de coördinator.

Je hebt een HBO-major in Biologie, Veehouderij, Akkerbouw, Ondernemerschap, of een gerelateerde studie. De minor staat ook open voor studenten van andere majors mits de voorkennis voldoende aansluit. In dat geval kan de coördinator een (online) intakegesprek inplannen. 

Literatuur

Naam: Natuurinclusieve landbouw in de praktijk
Uitgever: Brill
ISBN: 978-90-04-69554-2

Rooster

Donderdag in de weken 5-12, 15-23.

Toetsing

Code: AAEC01
Naam: Advies en ontwerprapport
Studiepunten: 8
Type examen: Assessment
Periode: 3-4

Code: AAEC02
Naam: Toegepaste agro-ecologie
Studiepunten: 4
Type examen: Schriftelijk tentamen
Periode: 3-4

Code: AAEC03
Naam: Verdienmodellen, regionale voedselnetwerken en participatie
Studiepunten: 3
Type examen: Presentatie
Periode: 3-4

Aanvullende informatie

Door te combineren met een andere minor van 15EC kan een minor van 30 ECTS gevormd worden. Wanneer je kiest voor deze minor, raden we je aan deze te combineren met Ondernemen met Natuur (AOMN), welke in hetzelfde semester gegeven wordt. Een combinatie met de minor Food Systems in Transition (AFST), Ecologisch advies (AECA), of een andere Aeres Hogeschool 15EC minor is ook mogelijk, mits de cursusdagen van de andere minor niet overlappen (de verplichte cursusdag bij deze minor is de donderdag).