Kies op maat

Inloggen Menu

Educatieve Minor

Is werken in het onderwijs iets voor jou?

Met de Educatieve minor ontdek je of het docentschap in het beroepsonderwijs iets voor jou is. Binnen de groene vmbo en mbo-scholen zijn er opleidingen die aansluiten bij 'jouw' groene vakgebied of sector. Voor deze opleidingen zijn de komende jaren veel docenten nodig. In deze educatieve minor leer je hoe je jouw vakkennis kunt vertalen naar onderwijs op v)mbo niveau.

Je maakt kennis met alle facetten van het docentschap en het lesgeven staat hierin centraal. De kern van deze minor ligt binnen je stageplek op een groene (v)mbo-school, waar je twee dagen per week stageloopt. De andere dagen volg je lessen op de locatie in Wageningen. Je leert hoe je jouw vakkennis kunt gebruiken om interessante lessen te ontwerpen en uit te voeren. Bij pedagogiek leer je hoe je leerlingen begeleidt en inspeelt op wat er in een groep gebeurt. Als onderdeel van de educatieve minor vindt er een lesbeoordeling plaats op je stageplek. Daarnaast werk je aan andere opdrachten, zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen en afnemen van een schriftelijke toets.

Leerdoelen

  1. Je oriënteert je op het beroep van docent. Wat houdt het beroep in? Past het bij mij?
  2. Je doet relevante basiskennis, -vaardigheden en -houdingen op over pedagogiek en didactiek zodat je goed voorbereid kunt starten als je kiest voor de Kopopleiding Docent en kennismanager Groene sector.

Ingangseisen

Je volgt op dit moment een hbo-opleiding. Als je twijfelt of jouw studie past, neem dan contact op met m.wallenaar@aeres.nl.

Literatuur

Rooster

Als je start in september zijn de lesdagen donderdag en vrijdag.

Bij start in februari zit je in een samengestelde groep en is de lesdag in Wageningen op woensdag.

Je loopt minimaal twee hele dagen (of verdeeld over drie dagen) stage op een groene (v)mbo.

Toetsing

De minor wordt afgesloten met een minorassessment. Daarnaast zijn er schriftelijke toetsen/opdrachten en een stage/praktijkbeoordeling.

Aanvullende informatie

Deze minor start jaarlijks in september. Informatieaanvraag en aanmelding is mogelijk tot uiterlijk 1 juli. 


In studiejaar 2024-2025 is er (bij voldoende aanmelding) ook een instroom per 1 februari mogelijk.

Wil je na jouw hbo-studie een tweedegraads onderwijs bevoegdheid halen, dan kun je met deze educatieve minor instromen in het verkorte programma van de Kopopleiding Docent en kennismanager Groene sector bij Aeres Hogeschool Wageningen. In slechts een half jaar heb je dan een tweede bachelor op zak!

Indien je vragen hebt kun je contact opnemen met Marjolein Wallenaar m.wallenaar@aeres.nl 

Studenten van Aeres Hogeschool Almere of Dronten hoeven niet aan te melden via Kies op Maat maar kunnen zich melden via studentzaken.hogeschool.wageningen@aeres.nl