Teelt en Techniek Akkerbouw en Vollegrondsgroente (ATAV)
Techniek is een onmisbare factor bij het produceren van voedsel en planten. De techniek ontwikkelt zich elke dag en jij kunt daarvan deel gaan uitmaken.
De sectoren in de akker- en tuinbouw profileren zich als zeer innoverend t.a.v. techniek, zijn kennisgericht en in zekere mate kapitaalsintensief. Vanwege het economische belang werkt men naarstig aan technische antwoorden op de uitdagingen vanuit de directe omgeving, de maatschappij en de keten. Denk bijv. aan het integreren van deze technieken in de bedrijfsvoering bij o.a. klimaatregeling en bewaring, energievraagstukken, automatisering van sorteer- en verpakkingslijnen, mechanisatie, enz.
Techniek in de vollegrond is relevant voor toeleveringsbedrijven op het gebied van akkerbouw en vollegrondstuinbouw. Voorbeelden van bedrijven in deze sectoren zijn Tolsma-Grisnich, Omnivent, Vantage Agrometius, Raven, Grimme en Bijlsma Hercules.
Op deze bedrijven zijn er meerdere functies waarbij de techniek centraal staat ten dienste van de teelt, zoals technisch adviseur en technisch ontwikkelaar. Ook bij veel andere functies komt technische kennis goed van pas zoals voor een medewerker op een dienstverlenend- of primair bedrijf.
Naast technische kennis is het belangrijk om kennis van de teelt van een gewas te hebben.
Belangrijk daarbij is dat je begrijpt hoe de techniek van invloed is op de teelt of het gewas; wat is het verband tussen de teelt of het gewas en de techniek. Immers, de techniek staat ten dienste aan de teelt. Daarom staat in deze minor de kennis van de teelt in de vollegrond centraal in relatie tot de techniek en ga je zelfstandig een innovatieve toepassing voor een machine te ontwikkelen. De minor Techniek Akkerbouw en Vollegrondsgroenteteelt richt zich op de ontwikkeling van de student in de context van teelt en technieken van de mechanisatie voor akkerbouw en de vollegrondsgroenteteelt.
Voor deze minor ga je stagelopen op een bedrijf waar je een technische innovatie doorvoert. Het stagebedrijf dient gewasgericht te zijn, bijvoorbeeld een primair akkerbouw- of vollegrondsgroentenbedrijf waarvan de ondernemer duidelijk technische innovaties wil doorvoeren.
Let op: het gekozen bedrijf mag geen bedrijf uit de privé sfeer zijn!
Dit minoronderdeel bevat de stage van 28 dagen op een teeltgericht bedrijf waarvoor je een technische innovatie aan een machine gaat uitwerken. Dit is een primair akkerbouw- of volle grondsgroentebedrijf waarvan de ondernemer duidelijk technische innovaties wil doorvoeren.
Het is de bedoeling dat je het bedrijf vraagt om een opdracht die je uit kunt te voeren in ca. 10 dagen. Deze 10 dagen maken onderdeel uit van de 28 dagen stage. Het betreft een opdracht waarbij het gaat om een innovatieve aanpassing van een bestaand of nieuw te bouwen werktuig of installatie ter verbetering van het proces/de teelt waarvoor het wordt ingezet op het bedrijf.
Wanneer jij je voelt aangetrokken tot de wereld van teelt en techniek, is dit een uitgelezen kans om je hierin te verdiepen. Deze minor is ook geschikt voor studenten of aankomend medewerkers die in de toekomst hun werkzaamheden willen verrichten in de akker- en tuinbouw en weinig tot geen kennis hebben van de teelten van de hoofdgewassen binnen deze branche.
Let op!
- Studenten moeten hun opdracht uitvoeren bij een teeltgericht bedrijf.
- Deze op teelt en techniek gerichte minor is niet bedoeld voor studenten Tuin-, Akkerbouw en Agrarisch Ondernemerschap!
Leerdoelen
De student doet praktische teeltgerichte kennis op en leert hoe een innovatieve toepassing in de praktijk uitgevoerd wordt. Tevens werkt de student aan de ontwikkelingen van de competenties samenwerken, onderzoeken, innoveren, zelfsturen en duurzaam handelen.
Ingangseisen
Inzichtelijk, analytisch kunnen denken en kennis van de sector is wel een vereiste.
- Specifieke basiskennis gebouwen, installaties en techniek o.a. opgedaan in de module PETB of ervaring vanuit het bedrijfsleven is gewenst.
- Specifieke kennis van diverse teelten in deze branche is geen voorwaarde.
- Specifieke basiskennis van wiskunde en natuurkunde is een pré.
- Kennis en vaardigheden van algemene technieken is een pré.
Literatuur
Coach gesprekken en informatie op Canvas.
Lesmateriaal via PowerPoint presentaties - info op Canvas.
Rooster
Semester 1 op dinsdagen in de weken 36, 38, 40, 42, 47, 49 en 51.
Tussendoor werk je twee dagen per week aan opdrachten bij bedrijven.
Toetsing
Assessment
- Je schrijft een rapport waarin een technische innovatie aan een machine wordt uitgewerkt waarbij je verband legt met de teelt van het gewas waarvoor de innovatie bedoeld is. In samenspraak met het bedrijf bepaal je welke innovatie je gaat uitwerken.
- Middels een presentatie van 15 minuten laat je zien dat je innovatieve verbeteringen aan een machine voor het bedrijf kunt aanbrengen. Hierbij dienen kritische vragen uit het publiek beantwoord te worden.
- Een 15 minuten durend criterium gericht interview, waarin docenten op hun beurt kritische vragen stellen over de voorgestelde innovatie.
ATAV01
Assessment
Studiepunten: 6
Type examen: Rapport, presentatie en CGI gesprek
ATAV02
Teelt en Techniek 1 - Teeltvoorbereiding tuin-/akkerbouw
Studiepunten: 3
Type examen: schriftelijk examen
ATAV03
Teelt en Techniek 2 – Teelt van gewassen tuin-/akkerbouw
Studiepunten: 3
Type examen: schriftelijk examen
ATAV05
Stage, uitwerken van innovatieve toepassing op stagebedrijf
Studiepunten: 3
Type examen: Stagebeoordeling