Kies op maat

Inloggen Menu

Starten Eigen Bedrijf 1

Starten Eigen Bedrijf 1 (ASEB1)
Wie een bijdrage wil leveren aan een duurzame toekomst, kiest voor deze minor. En dus voor een houding van zelfstandigheid, durf, initiatief en creativiteit. Want dat is ondernemerschap: gedrag dat zich kenmerkt door lef en authenticiteit. Het starten van een eigen bedrijf is mogelijk in een financieel zelfstandige organisatie, waarin je initiatiefnemer en leidinggevende bent. Ondernemerschap is echter ook een gedrag dat noodzakelijk is voor partners en medewerkers binnen en tussen ondernemingen. Want alleen dan ontstaat de mogelijkheid om ideeën om te zetten in concrete vernieuwingen. Ondernemerschap doe je dus samen! In de minors ASEB1 (en ook ASEB2) krijgt dit laatste element ook heel concreet vorm, met name door intensive samenwerking met andere ondernemers en externe partners.

Het starten van een eigen bedrijf moet gericht zijn op waarde-creatie. Het ontwerpen en leveren van concurrerend geprijsde goederen en diensten, die in de behoeften van de mens voorzien en die kwaliteit aan het leven geven. De minor ASEB werkt mede daarom nauw samen met het Green Venture Lab (Dronten) dat zich als een inspirerende broedplaats inzet voor duurzame start-ups in de groene sector. 

Leerdoelen

  1. Een ondernemende houding op HBO niveau zodat de keuze om als ondernemer aan de slag te gaan wordt ondersteund.
  2. Startklaar om de eigen business in de praktijk te realiseren.
  3. Competenties (Aeres Hogeschool beschrijvingen):
  • Ondernemen (niveau 3): voor eigen risico en op eigen initiatief, transfer over sectoren heen, voortdurend veranderende omstandigheden.
  • Leidinggeven (niveau 3): eindverantwoordelijke, eigen risico en eigen initiatief, onbekende of deskundige doelgroepen in binnenland of buitenland.
  • Samenwerken (niveau 3): innovatief ondernemer, eigen risico en eigen initiatief.
  • Innoveren (niveau 3): gebruikt creativiteit om nieuwe producten, diensten of toepassingen te ontwikkelen die in de praktijk bruikbaar zijn.

Ingangseisen

De minor sluit aan op het 3e jaar van een HBO-opleiding. Algemene competenties zoals presenteren, onderzoeken, innoveren en projectmanagement behoren in ruime mate aanwezig te zijn. Specifieke vakinhoudelijke kennis is geen vereiste. Enige basiskennis op het gebied van (bedrijfs-)economie en marketing is wel gewenst.

De volgende grondhouding is belangrijk: “De drive hebben om voor jezelf te beginnen en kansen te benutten”.

NB. Studenten met een afgeronde bedrijfskundige of ondernemerschaps-major kunnen vrijstelling krijgen voor bepaalde theorie-onderdelen, of direct kiezen voor ASEB 2, mits er een gevalideerde business case is en het bedrijf daadwerkelijk zal worden opgestart tijdens de minor.
Aansluitend op de MINOR ASEB1 is het ook mogelijk een MINOR ASEB2 te kiezen (15 + 15 = 30 ects).

Literatuur

Financieel management    
Wolters Noordhoff
ISBN 978 90 01 70321

Strategisch management voor ondernemers in het MKB/familiebedrijf
Noordhoff Uitgevers
ISBN 978 90 01 78509 3 

Zo maak je een marketingplan
Flip de Groot, Niko van der Sluijs
ISBN 9789001303938

The Lean Startup (Eric Ries)
ISBN 9780070921607
Canvas Business Model

Rooster

Op dinsdag in de weken: 37, 39, 41, 43, 48, 50 en 2.
Bootcamp periode (eind augustus / begin september).
Tussendoor werk je aan opdrachten.

Toetsing

  • Bootcamp; een fulltime praktijktraining tijdens de laatste week in augustus en of 1e helft van september (5 – 10 dag(del)en);
  • Cursussen en praktische trainingen op het gebied van ondernemerschap, financiën en marketing;
  • Ontwikkeling en validering van eigen business case. Dit kan een eigen idee zijn, maar ook een suggestie van een bestaand bedrijf om op een bepaald terrein een business case te ontwikkelen met de mogelijkheid voor de student om later als partner/ondernemer door te groeien.

Het programma wordt aangeboden op het starterscentrum “Green Venture Lab” (Dronten). Diverse deskundigen en ondernemers in de praktijk zullen input en feedback geven.

Code: ASEB 101
Naam: Mijn business case
Studiepunten: 10
Type examen: Assessment

Code: ASEB 102
Naam: Grondslagen 
Studiepunten: 3
Type examen: Portfolio 

Code: ASEB 103
Naam: Bootcamp ‘Lean business case’
Studiepunten: 2
Type examen: Assessment