Kies op maat

Inloggen Menu

Gezonde gewassen - Crop health

Doel van de minor is op een competentie- en praktijkgerichte manier kennis te maken met strategische bedrijfsontwikkelingen en CoE projecten voor de duurzame teelt en gewasbescherming van gezonde gewassen met een duurzaam bodembeheer.

Keus uit banen
Deze minor leidt op tot een gewilde Bedrijfsadviseur, Teeltbegeleider, Onderzoeker of Beleidsmedewerker. Als gevolg van vergrijzing bij de diverse adviesbureaus, gewasbeschermingsfirma’s (zowel chemisch als biologisch), handel, onderzoek en beleid neemt de vraag naar HBO-afgestudeerden met inzicht in en kennis over gezonde gewassen met onderzoekservaring de komende jaren alleen maar toe.

Ben je al werkzaam in deze sector, dan kun je met deze minor je kennis en competenties verder aanscherpen om te groeien in je functie.

Karakteristiek van de functies

  • Functies met eigen verantwoordelijkheid, vrijheid, kennis en netwerk waarin professionaliteit en opbouw van vertrouwen bij de klanten en opdrachtgevers voorop staan.
  • Sparringpartner voor ondernemers, individuele bedrijven, studiegroepen, telersverenigingen, veilingen, coöperaties, zaadbedrijven, plantenkwekers en toeleveranciers.
  • Rekening houden met actuele ontwikkelingen op (teelt-)technisch gebied, op management-niveau, in het onderzoeksveld en in het beleid.
  • Verantwoording afleggen aan de Senior of directe leidinggevende.
  • Ethisch en verantwoordelijk handelen en onderzoeken teneinde de positie van klant, opdrachtgever en organisatie niet in gevaar te brengen.
  • Specialist (afhankelijk van de functie) op het gebied van gezonde gewassen, duurzame teelt, gewasbescherming, bodembeheer, bemesting, bedrijfsvoering, afzet, wet- en regelgeving, economie en strategie.
  • Geven van lezingen, acquireren van (onderzoeks-)projecten, opstellen en (laten) uitvoeren van adviezen, beleidsplannen en onderzoek.
  • Bijhouden van nationale en internationale ontwikkelingen en deze integreren in adviezen, projecten en onderzoeksvoorstellen.
  • Resultaten worden gemeten aan de hand van het geleverde product en klanttevredenheid. 

Leerdoelen

Om bovenstaande goed te kunnen uitvoeren heb je kennis van en inzicht in recente ontwikkelingen op het gebied van gewasgezondheid, gewasbescherming, teelt, bemesting, bedrijfsvoering, afzet, wet- en regelgeving, economie en strategie. Na het beëindigen van deze minor kan je:

  • adviezen geven ten aanzien van de teelt van gezonde gewassen: (strategische) teelt-, bemesting- en gewasbeschermings­maatregelen, bouwplannen en bedrijfsvoering.
  • een analyse maken van gegevens van de klant/opdrachtgever met als einddoel een strategisch bedrijfsplan, onderzoeksvoorstel of -rapport op te stellen.
  • netwerk onderhouden.

Daarvoor heb je de volgende vijf (van tien) Aeres Hogeschool competenties ontwikkeld op niveau 3:

  •   2. samen werken
  •   3. presenteren
  •   5. innoveren
  •   9. duurzaam handelen
  • 10. globaliseren

Ingangseisen

Intern:
In het 2e jaar hebben de studenten HBOT gevolgd, in het 3e jaar HSPT/O of HSBP. Een student(e) die in het derde jaar deze modules heeft afgerond kan ervan uitgaan dat hij/zij voldoende basis heeft. Heb je dit niet, dan moet het boek Gewasbescherming Omschreven extra bestudeerd worden.

Extern:
Geïnteresseerden in deze minor hebben minimaal Spuitlicentie 1 en hebben kennis op gebied van ziekten, plagen en onkruiden. Je kunt de meest voorkomende onkruiden in tuin- en akkerbouw herkennen en ziekten en plagen determineren aan de hand van symptomen in het gewas. Je kent de basisprincipes van het gezond houden van de bodem en bent op de hoogte van wet- en regelgeving rond bemesting en gewasbeschermingsmiddelen.

Literatuur

AGGW1
Assessment
Bedrijfsopdrachten, coaching, zelfstudie

AGGW2
Kennis
Informatie op Canvas

AGGW3
Portfolio
Zelfstudie en informatie op Canvas

Rooster

2024-2025, semester 1.
Op donderdag in de weken: 36, 37, 38, 39, 40=woensdag!, 41, 42, 43, 47, 48, 49, 51 en 2.

Tussendoor werk je twee dagen per week aan beroepstaken op bedrijven.

Toetsing

AGGW1
Assessment: Organiseren van een telersbijeenkomst waarvoor een presentatie en een artikel gemaakt moeten worden
Studiepunten: 4
Type examen: Literatuurstudie, presentatievaardigheden, artikel schrijven

AGGW2: Kennis
De kennis opgedaan tijdens de 7 minordagen moet vertaald kunnen worden naar de praktijk. Denk aan: reflecteren, analyseren, verbanden leggen, een casus kunnen uitwerken.
Studiepunten: 6
Type examen: Schriftelijk examen

AGGW3
Minor opdracht: Vanuit school wordt een opdracht gegeven waar de student aan werkt. De opdracht is in samenwerking met een lectoraat, onderzoeksinstelling of met het bedrijfsleven
Studiepunten: 5
Type examen: Verslag en poster