Biologische Landbouw - Organic Farming
De minor Biologische Landbouw biedt een uitdagend en gevarieerd pakket van cursussen en excursies, bedrijfsbezoeken en praktijkgerichte (onderzoeks)opdrachten met als doel verdere persoonlijke verdieping in de biologische landbouw. De minor past uitstekend bij studenten met thuis een biologisch bedrijf, met interesse in de sector en studenten die overwegen om hun bedrijf om te schakelen naar bio.
Het inhoudelijke minorprogramma beslaat diverse aspecten binnen de Biologische Landbouw zoals bodem, teelt, dierhouderij, voeding en meer gericht op het primair bedrijf. Daarnaast zorgt de minor voor verdieping op ketenniveau en hoe je je boodschap goed communiceert en overbrengt. Lessen worden gegeven door vakdocenten en externe experts op hun vakgebied. De minoropdracht beslaat twee dagen per week. Hierin werk je aan een opdracht voor een (biologisch) bedrijf en organiseer en bezoek je kennisevents die aansluiten bij jouw ambities. Denk aan de mogelijkheden die een verwerkingsbedrijf, een onderzoeks- of adviesbureau of een producent van biologische producten bieden. Hierbij doe je kennis en ervaring op met betrekking tot onderzoek, analyse, advies, planning en communicatie binnen de biologische sector. Uiteindelijk verwerk je deze kennis en ervaring middels een zelf gekozen onderwerp in een Vooronderzoek en film. Daarnaast besteed je binnen de minor aandacht aan een ontwikkelplan voor een primair agrarisch bedrijf.
Leerdoelen
- De student kan voor een bedrijf een analyse maken van de omgang met levende ecosystemen en kringlopen.
- De student kan zijn/haar visie op een biologische bedrijfsvoering onderbouwen en beargumenteren.
- De student kan de principes van de Biologische Landbouw gericht communiceren.
- De student is inhoudelijk specialist op zijn of haar vakgebied binnen de biologische landbouw.
- De student kent de algemene basisprincipes van de biologische landbouw en kan deze toepassen op een primair bedrijf, zo mogelijk in omschakeling (veehouderij, akkerbouw, tuinbouw, etc.) met vertaling van de toegevoegde waarde ervan in de keten en voor de maatschappij.
- De student kan een ontwikkelplan opstellen voor een primair agrarisch bedrijf waarbij de principes van de biologische landbouw centraal staan.
Ingangseisen
Om deel te kunnen nemen aan de minor ben je volgens het examenreglement toegelaten tot de afstudeerfase. Daarnaast heb je de vaktechnische basiskennis van jouw vakgebied (Veehouderij/Akkerbouw/Tuinbouw) en minimaal HBO hoofdfase niveau.
We gaan ervan uit dat je vertrouwd bent met de bedrijfseconomische kennis van jouw vakgebied. Dat houdt in dat je de resultatenrekening kan analyseren en begroten op basis van een ontwikkelplan. Ook verwachten we dat je wetenschappelijke publicaties binnen jouw vakgebied kan vinden, lezen en toepassen.
Literatuur
Indien bekend, via Canvas.
Rooster
Semester 2 op dinsdagen in de weken: 6, 9, 11, 13, 17, 20 en 22.
LET OP: De bedrijfsopdracht voor de minor moet verplicht uitgevoerd worden bij een bedrijf in de biologische sector. De uitvoering beslaat ongeveer 20 dagen.
Toetsing
- Assessment
- Tentamen
- Ontwikkelplan
Aanvullende informatie
Filmpje van Michaël Wilde (directeur Bionext)
Links:
https://www.skal.nl/
https://www.soilassociation.org/
http://www.ocia.org/
https://www.ifoam.bio/