Kies op maat

Inloggen Menu

Ecologisch Advies en Natuurontwikkeling - Ecological Advise (15.0 of 30.0 EC)

Zie jij voor jou een rol weggelegd in het herstellen van de natuur? En ben je hiervoor op zoek naar verdieping van je kennis? Dan is de minor Ecologisch Advies en Natuurontwikkeling echt iets voor jou. Je doet kennis op over onder andere bodem, hydrologie, landschapsecologie, vegetatiekunde en GIS voor natuurontwikkeling. Na deze minor kun jij meewerken in natuurontwikkelingsprojecten voor opdrachtgevers zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of een gemeente.

Geen land is zo op de schop gegaan als Nederland. Mensen hebben een grote stempel gedrukt op ons landschap. Bijna elke vierkante meter natuur heeft een gebruiksfunctie gekregen en is daarmee 'in productie gegaan', vaak met negatieve gevolgen voor de natuurkwaliteit. Terreinbeheerders willen dan antwoord op vragen zoals: Hoe kunnen we de natuurkwaliteit vergroten, de natuur herstellen of uitbreiden?

Aan de hand van referentiebeelden wordt gestreefd naar herstel van de oorspronkelijk ecologie of nieuwe ecologie, die past bij de veranderde abiotische omstandigheden. Maar vaak zit er van alles in de weg. De bodem is 'opgeladen' met meststoffen of verzuurd, het waterpeil is te laag, de natuurlijke fluctuatie in grondwaterstand is afwezig of ecologische verbindingszones en essentiële habitatelementen voor doelsoorten ontbreken.

Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar wat er nodig is in een gebied. Ecologen maken dan  inrichtingsplannen waarin de streefsituatie staat beschreven. In het plan staat ook de huidige situatie beschreven en toegelicht welke maatregelen nodig zijn voor natuurherstel.

Ecologisch Advies en Natuurontwikkeling
In deze minor doe jij de kennis en de vaardigheden op om dit te kunnen. Je leert onder andere over bodem- en watersystemen, landschapsecologie en vegetatiekunde. Je werkt aan het uitvoeren van een praktijkopdracht bij een ecologisch adviesbureau voor een opdrachtgever zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of een gemeente. Je loopt mee met natuurontwikkelingsprojecten én je bent zelf verantwoordelijk voor het maken en schrijven van een inrichtingsplan.

De basis van het maken van een inrichtingsplan is een systeemanalyse van het gebied. Dit leer je in de cursus Systeemanalyse. Het inrichtingsplan wordt ondersteund door kaarten van het gebied. De vaardigheden om deze te maken leer je in een training GIS voor Natuurontwikkeling. De module loopt 2,5 dag per week in het eerste semester.

Na de afronding van de minor Ecologisch Advies en Natuurontwikkeling kun je goed terecht bij ecologische adviesbureaus, terreinbeheerders, gemeenten of provincies en waterschappen.

Wanneer je kiest voor deze minor, raden we je ook aan de 15EC minor Ecologisch Advies te volgen (AECA aan de Aeres Hogeschool Almere. Deze minoren samen bieden jou een brede kennis op het gebied van ecologie, gebiedsontwikkeling en advies, waar een groot baanperspectief als beleidsmedewerker en adviseur bij hoort.

Leerdoelen

In alle functies die een afgestudeerde in de ecologie-branche kan vervullen, zijn de volgende Aeres-competenties van belang:

  • Onderzoeken: 
    - De student integreert gebiedsinformatie over verschillende onderwerpen (bodem, water, ecologie, beheer, menselijke verstoringen) tot een samenhangende systeemanalyse en kan op basis daarvan herstelmaatregelen voordragen.
    - De student maakt daarbij goed onderbouwde keuzes en is kritisch op de verzamelde informatie.
    - De inrichtingsmaatregelen dragen bij aan het vergroten van de potentie voor ecologisch herstel.
    - De student laat bij het uitvoeren van de projectactiviteiten een grote mate van initiatief zien.
  • Presenteren: 
    - De student kan aan een groep deskundigen (opdrachtgever of collega adviseurs) het inrichtingsplan begrijpelijk en overtuigend presenteren.
    - De student stimuleert discussie met zijn presentatie en legt verbanden met andere sectoren.
  • Duurzaam handelen: 
    - De student levert een bijdrage aan een duurzame relatie tussen de mens en de leefomgeving en is zich bewust van de verschillende aspecten en discussies die gerelateerd zijn aan duurzaamheid.

Ingangseisen

Je hebt een stageplek geregeld voor aanvang van de minor in september. Meer informatie een eisen hieraan ontvang je via de coördinator.

Je kunt de volgende beroepstaken uitvoeren:
- Ecologische inventarisaties uitvoeren;
- (Veld)onderzoek uitvoeren en verslagleggen. De studenten van de Hbo-majors Toegepaste Biologie en gerelateerde studies voldoen aan bovenstaande eisen. De minor staat ook open voor studenten van andere majors. In dat geval kan de coördinator een (online) intakegesprek inplannen.

Literatuur

  • Landschapsecologie. Laag voor laag leren combineren. Dirk Jan Stobbelaar. Wageningen Academic Publishers. ISBN: 978-90-8686-374-7
  • PowerPoints, wetenschappelijke en vakliteratuur worden beschikbaar gesteld via CANVAS.

Rooster

Semester 1 2024-2025

Colleges vinden plaats op donderdag (gemiddeld 5 contacturen per week). Tussendoor werk je 1,5 dag per week aan de praktijkopdracht middels werkplekleren bij een ecologisch adviesbureau.
Op donderdag in de weken: 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 45, 46, 47, 48, 49, 50 en 51.

Toetsing

AECN01 Assessment (7 ECTS): Opdracht (inrichtingsplan)
AECN02 GIS voor Natuurontwikkeling (4 ECTS): Portfolio (GIS-kaarten)
AECN03 Systeemanalyse (4 ECTS): Portfolio

Alle onderdelen rond je af aan het eind van het semester.

Aanvullende informatie

Ecologisch advies (AECA) / Ecologisch advies en Natuurontwikkeling (AECA + AECN)
Deze minor loopt van september tot januari en is een combinatie van de twee 15ECTS minoren genaamd AECA en AECN. Samen vormen zij een 30ECTS-module. Beiden zijn ook afzonderlijk te volgen.