Kies op maat

Inloggen Menu

Ondernemen met Natuur - Nature-inclusive entrepreneurship

Boeren en natuur: een combinatie die spannend is maar ook prachtige kansen biedt.

In deze minor werken we praktijkgericht aan het verbinden van de boerenpraktijk en natuur.

We besteden aandacht aan beide kanten, zowel de ecologische aspecten als aan de duurzame inpassing in de boerenpraktijk. Dat betekent dat er ook een goede boterham verdiend moet kunnen worden. Je kunt  in de minor een spoor kiezen dat bij je past.

Je kunt kiezen voor een bedrijfsopdracht natuurinclusieve landbouw bij een passende externe opdrachtgever, zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of (een collectief van) Boerennatuur.

Je kunt ook kiezen voor invulling van de bedrijfsopdracht met het maken van een Natuur Bedrijfsplan met Aeres hogeschool als opdrachtgever. Deze moet je kiezen als je gaat voor de Natuurboeren Certificaten. 

Voor beide sporen geldt dat er aandacht moet zijn voor Ecologie, maar zeker ook economie - een goed verdienmodel is de basis voor het bedrijf. De minor geeft je kennis en inspiratie om zelf te ondernemen met natuur op je eigen bedrijf of om als adviseur aan de slag te gaan. Je krijgt kennis van ecologie en natuurgrasland en hoe dit te combineren is met de wereld van de boer en van de natuurorganisatie / landgoederen. 

De minor heeft naast de lesdagen ook velddagen en excursies naar mooie praktijkvoorbeelden.

De minor is op basis van de cursussen Natuurboeren zie www.aereshogeschool.nl/natuurboeren. Bij het kiezen van het spoor Natuur-Bedrijfsplan ontvang je na afronding de certificaten van Niveau 1 en 2 van deze cursus. Als losse cursussen zou dit €2240,- kosten. Daarnaast biedt dit extra kansen voor het pachten van gronden van bijv. Staatsbosbeer en Natuurmonumenten. 

 

Leerdoelen

Net als de Natuurboerencursussen leidt de minor ondernemers en adviseurs op die kennis hebben van de agrarische bedrijfsvoering waarbij natuurbeheer een belangrijk doel is. De opleiding is erop gericht om de ondernemer in staat te stellen zelf een ecologisch en economisch bedrijfsplan te maken en zelfstandig natuurbeheer uit te voeren of om vanuit de terrein beherende organisaties boeren te adviseren over natuurinclusieve bedrijfsvoering.

De beoordeling vindt plaats in de vorm van een mondelinge verdediging van de bedrijfsopdracht tegenover een panel van deskundigen. Hierin kun je dan laten zien dat je met het geadviseerde beheer de gestelde natuurdoelen haalt en je inzicht hebt in de economische aspecten van een agrarisch bedrijf dat de natuur vooruit helpt.

Ingangseisen

Student kan als deelnemer tot de minor worden ingeschreven als hij/zij volgens het examenreglement is toegelaten tot de afstudeerfase (studievoortgang en toelating tot afstudeerfase vastgesteld tijdens voortgangsvergadering). Als specifieke toelating tot de minor verdient het aanbeveling dat de vakken bodemkunde in diverse modules zijn afgerond.

Bij het niet gevolgd hebben van het vak bodemkunde wordt aangeraden om het boek Bodemsignalen Grasland (ISBN: 9789087402433) aan te schaffen en als zelfstudie vooraf door te nemen. Daarnaast zal de student mogelijk voor sommige opdrachten iets meer tijd kwijt zijn om dit op voldoende niveau af te ronden.

Literatuur

Naam: Ontwikkelen van kruidenrijk grasland; door Wim Schippers, Ingeborg Bax en Monte Gardenier.

Mocht er nog aanvullende literatuur nodig zijn, dan wordt dit in de lessen aangegeven.

Rooster

Deze minor wordt aangeboden in het tweede semester op dinsdagen in de weken: 6, 9, 11, 13, 17, 20 en 22.

Toetsing

De minor zal worden afgesloten middels het maken van een bedrijfsopdracht. Deze bestaat uit het schrijven en verdedigen van een Natuur-Bedrijfsplan (nodig voor certificaat Natuurboeren) of uit een bedrijfsopdracht bij een passende opdrachtgever. Daarnaast zal een soortentoets plaatsvinden en een inhoudelijk examen.

Code: AOMN01
Naam: Bedrijfsopdracht (Natuur-Bedrijfsplan of bij opdrachtgever)
Studiepunten: 9
Type examen: Inleveren plan + verdediging

Code: AOMN02
Naam: Vakinhoudelijke kennis Natuur & Ecologie
Studiepunten: 2
Type examen: Schriftelijk

Code: AOMN03
Naam: Vakinhoudelijke kennis Economie & Ondernemerschap
Studiepunten: 2
Type examen: Schriftelijk

Code: AOMN04
Naam: Soortentoets Niveau 1 & 2
Studiepunten: 1
Type examen: Schriftelijk

Code: AOMN05
Naam: Velddagen en excursies
Studiepunten: 1
Type examen: Aanwezigheid + opdrachten

Aanvullende informatie

Als basis zal de inhoud van de cursus Natuurboeren Niveau 1-3 gebruikt worden.