Kies op maat

Inloggen Menu

Circulaire economie en duurzaamheid

Duurzaamheid, circulariteit en toekomstbestendig ondernemen: het zijn begrippen die je tegenwoordig overal tegenkomt. Maar wat betekent dat nou? En hoe maak je een bedrijf toekomstbestendig? In traditionele economische modellen wordt altijd uitgegaan van het marktprincipe en is het belangrijkste doel van een bedrijf zoveel mogelijk winst maken en groeien. Zoals de econoom Friedman in de zeventiger jaren zei: The business of business is business. Dit oude denken is niet langer houdbaar. Daarom zoeken steeds meer bedrijven naar circulaire mogelijkheden die meer soorten waarden creëren dan alleen financieel gewin. Ook de wetgeving vraagt van bedrijven dat ze transparant zijn en laten zien wat het bedrijf bijdraagt aan de maatschappij. Bedrijven krijgen dan te maken met vragen: Ga je wel goed om met je personeel en met je omgeving? Wat is je footprint en je (verborgen) impact? Wat gebeurt er met het product als de gebruiker het niet meer wil? Kortom is je bedrijf wel toekomstbestendig? In deze minor gaan we hiermee aan de slag. We bieden je de nieuwste kennis, vaardigheden en inzichten. Zodat je een bedrijf een stap verder kan helpen op weg naar een circulaire economie en de zoektocht naar meervoudige waarde creatie.
 
Basis voor deze minor is een externe opdracht. Hiervoor maak je een analyse van de situatie bij een bedrijf. Wat doet een bedrijf aan circulaire economie?  Hoe ziet de gehele keten eruit en waar liggen de circulaire kansen?  Je stelt een ambitie op en komt tot een advies voor het bedrijf. Je bedenkt ook hoe deze kansen daadwerkelijk geïmplementeerd zouden moeten worden bij het bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat je adviezen ook tot uitvoer worden gebracht en waarde wordt gecreëerd voor het bedrijf en de maatschappij? Circulaire economie is meer dan technische innovatie. Bij deze minor leer je denken vanuit circulaire kansen en leer je deze te vertalen naar een business model.

Wij zoeken voor deze minor studenten van verschillende opleidingen zodat de diversiteit van achtergronden leidt tot bredere inzichten, grotere mate van creativiteit en hogere kans op innovatie. Misschien heb je al een geweldig circulair idee of heb je kennis over technische innovaties en wil je leren hoe je dat straks daadwerkelijk kan omzetten in een goed businessmodel.

Wil je je laten inspireren door bedrijven die al grote stappen hebben gezet op het gebied van circulariteit en zien hoe zij circulariteit aanpakken? Kijk dan eens naar:

Het tapijt bedrijf Interface (een mooi voorbeeld van een bedrijf uit een heel vervuilende bedrijfstak die enorm voorop loopt en grote stappen heeft gezet om zichzelf te verduurzamen): https://www.interface.com/EU/nl-NL/duurzaamheid/onze-reis-nl_NL

Het jeans bedrijf MudJeans, een jong bedrijf dat spijkerbroeken maakt van gerecycled jeans en deze leaset in plaats van verkoopt: https://mudjeans.nl/

Leerdoelen

Je leert waarom duurzaamheid een belangrijk thema is waar veel organisaties zich mee bezighouden en hoe circulariteit daaraan bijdraagt. Je leert circulaire kansen te ontdekken en daarvoor een concreet Circulair Business model te maken om een organisatie toekomstbestendig te maken. Hiermee kun je een organisatie bijvoorbeeld helpen om de klimaatdoelstellingen in 2030 te behalen of om koploper te worden op het gebied van circulariteit. Je gaat aan de slag met:

  1. Het creëren van bewustwording over duurzaamheid en circulaire economie.
  2. Het in kaart brengen van de hele keten van een bedrijf.
  3. Het ontwikkelen van en gedetailleerd uitwerken van de kansen op het gebied van circulariteit voor een organisatie.
  4. Het schrijven van een implementatieplan voor een van de gekozen kansen met behulp van het circulair business model.
  5. Dat doe je allemaal in een team van medestudenten van verschillende opleidingen.
  6. Je neemt deel aan de Hackathon Circulaire Economie waar je het geleerde samen met je team in de praktijk brengt.

Ingangseisen

Doelgroepen: alle opleidingen

Literatuur

Geen boeken, evt. excursiekosten en reiskosten.

Rooster

Totaal aantal contacturen: 90

De minor bestaat uit: projectwerk, werkcolleges, excursies, Hackathon, hoorcolleges, gastcolleges en eindpresentatie.

De projectgroep dient een adviesrapport te ontwikkelen en studenten nemen in week 10 deel aan de landelijke hackathon circulaire economie. Van iedere student wordt volledige inzet en dus aanwezigheid verwacht bij alle onderdelen.

De contacttijden zijn verspreid over de hele week overdag. Gemiddeld ca 10 uur per week.

Toetsing

Projectresultaten Circulaire economie, portfolio assessment, 5 EC: Het portfolio bestaat o.a. uit een schriftelijk advies en presentatie aan de opdrachtgever en zelfreflectie

Professioneel vakmanschap Circulaire economie, individueel assessment, 5 EC: Individueel assessment dmv reflectie op professioneel gedrag in Circulaire economie en deelname aan Hackathon. Student neemt deel aan de nationale circulaire hackathon Circulaire economie in blokweek 10 (deelname is verplicht).

Eindgesprek, individueel mondeling assessment, 5 EC

Aanvullende informatie

Meewerkende opleidingen of instanties: Lectoraat Facility Management, Lectoraat Innovatief Ondernemen, Lectoraat Employability, Lectoraat Future-proof financial.