Kies op maat

Inloggen Menu

Inkoopmanagement

In de minor worden een aantal bedrijfskundige thema’s rondom inkoop centraal gesteld. Vanuit inkoopmissie, visie en strategie wordt de toegevoegde waarde van de inkoopfunctie in de organisatie beschreven. Deze zal vervolgens worden door vertaald in een inkooporganisatie die zowel intern als extern taken heeft. Tegelijkertijd gaan we praktisch aan de slag en kijken naar de leveranciersportfolio en op welke wijze deze kan worden geoptimaliseerd en naar de ins en outs van een inkooptraject.

Contract- leveranciersmanagement en contractbeheer zijn belangrijke onderwerpen die op een duurzame manier moeten worden ingericht. Het uitbestedingsvraagstuk en de bijbehorende regie-organisatie is tevens hot-item in de praktijk heeft ook een plek in deze minor. Tenslotte zal ook de waarde van big data en blockchaintechnologie aan de orde komen in relatie tot inkoop. Tijdens de minor ga je een integraal inkoopadvies opstellen t.b.v. een opdrachtgever uit de praktijk, waarbij bovengenoemde thema’s een plaats hebben. Kortom: voor een startende bedrijfskundige professional een must om aan deel te nemen!

Leerdoelen

Wij nemen je graag mee in de wondere wereld van inkoop en welke toegevoegde waarde deze voor organisaties kan hebben. De traditionele focus van inkopers en hun organisaties op het inkopen van goederen tegen zo’n laag mogelijke prijs, kantelt naar inkopen van diensten met toegevoegde waarde.

Dit leidt tot een nieuwe stap in de professionalisering van de inkoopfunctie en hierdoor is nu al een tekort ontstaan aan jonge ambitieuze inkoopprofessionals. 

Tijdens deze minor kun jij als student het verschil maken door de thema’s in deze minor toe te passen bij enthousiaste opdrachtgevers die hier een uitdaging hebben! Je wordt dus in de rol van inkoopconsultant gevraagd om een integraal inkoopadvies te geven aan de opdrachtgever uit de praktijk.

De minor wordt gelijk gesteld aan opleiding Nevi 1 van inkoopautoriteit Nevi. Succesvolle afronding van deze minor en HBO-opleiding geeft recht op vrijstellingen voor (delen van) het theoretische deel van Nevi 1 (afhankelijk van opleiding, FM geeft recht op 100% vrijstelling Nevi 1 Privaat en 25% Nevi 1 Publiek). Dit geeft een grote marktwaarde en wordt in veel gevallen bij inkoopfuncties als eis gesteld in vacatures.

Enkele leuke en waardevolle excursies zijn onderdeel van de minor.

 

Ingangseisen

Doelgroepen: Business en Recht, Hotel en Facility Management, International Business and Communication, Gezondheidszorg en Welzijn, Techniek en ICT.

Alleen toegang voor opleidingen met een bedrijfskundige of bedrijfseconomische achtergrond.

Literatuur

Professioneel Inkopen, Gelderman, Albronda en Andriesse, 6e druk, Noordhoff Uitgevers, ISBN 978-90-01-74999-6, prijs € 66,95.-

CATS CM Versie 4, Tonkes en Vlasveld, 4e druk, Van Haren, ISBN 978-94-018-0602-2, prijs € 45,65.-

Rooster

Totaal aantal contacturen: 100

Werkvormen: Hoorcolleges, werkcolleges, onderwijsgroepen, excursies, projectadvisering.

Het adviesrapport wordt door de hele projectgroep gedragen; van iedere student wordt daarom volledige inzet verwacht bij alle onderdelen. 

Gemiddeld 10 uur contacttijd per week, verspreid over de hele week overdag.

Toetsing

Bloktoets Inkoop, schriftelijk, 6 EC, weging 3

Project Inkoop, verslag, 8 EC, weging 3

Gesprek Onderhandelen/Professioneel Vakmanschap, mondeling per groep, 1 EC, weging 1

Aanvullende informatie

Meewerkende opleidingen of instanties: Nevi i.v.m. mogelijke vrijstellingen 100% Nevi 1 Privaat theorie en 25% Nevi 1 Publiek theorie