Kies op maat

Inloggen Menu

Urban transformation - ontwerp

De minor wordt ingebed in een of meer van de Urban Living Labs die zijn opgezet door het lectoraat Smart Urban Redesign. Een concrete stedelijke omgeving wordt gedefinieerd en centraal gesteld als projectgebied (een wijk, een stadsdeel, o.i.d.). Dit komt tot uiting door de betrokkenheid van experts uit de context, die een rol opnemen in de introductie van het project en bij de presentatie van tussentijdse en definitieve producten.  De visie en beroepsproducten die in de minor ontwikkeld worden, bouwen voort op de minor ‘Urban Transformation – Analyse’. (Een selectie van) de analyse-producten die hieruit voort kwamen, bieden een startpunt voor de deelnemers in deze minor. De studenten vormen groepen (van ca. 6-7 studenten) die zich organiseren als interdisciplinair consortium waarbij de verschillende beroepsprofielen van BBE (Bouwkunde, Civiele Techniek, Ruimtelijke Ontwikkeling) zijn vertegenwoordigd en (afhankelijk van de deelname) verder uitgebreid worden met deelnemers uit andere BBE profielen (archeologie, watermanagement, mobiliteit, BTB, etc.) en andere richtingen. Zij krijgen als projectgroep de opdracht een integrale en duurzame gebiedsvisie te ontwikkelen voor de gegeven locatie en daarbij individueel een nadere uitwerking te maken van deelprojecten, ingebed in deze gebiedsvisie.

De minor omvat de volgende onderdelen:

1 Leren van anderen (learning from others)

In deze minor wordt voortgebouwd op (een selectie van) de studentproducten ((gebieds)analyses) van de minor “Urban Transformation – Analyse”. Deze producten vormen (onderdeel van) de input waar studenten mee starten. Studenten maken hiervan een inventarisatie en een eigen interpretatie. Waar nodig wordt de analyse aangevuld door studentgroepen. De deelnemers ontwikkelen zo een eigen, kritische visie op reeds bestaande analyses. Daarnaast zoeken en analyseren studenten per projectgroep enkele praktijkvoorbeelden van gebiedsvisies (casestudy) met als doel te leren van deze voorbeelden (opbouw/structuur, ontwerpen/thematiek, (visuele) communicatie, e.d.) t.b.v. beeldvorming over het eindproduct. Ze organiseren hun samenwerking met een Plan van Aanpak (PvA).

2 Ontwikkelen van een gezamenlijke gebiedsvisie (learning by cooperating)

Studenten maken per projectgroep een plan van aanpak om te komen tot een integrale gebiedsvisie. Projectgroepen maken aan de hand van hun PvA en op basis van de eerder gemaakte én aanvullende eigen analyses de integrale duurzame gebiedsvisie. De integraliteit ligt in het samenleggen van verschillende beroepsexpertises. Dit toont zich ook in het te ontwikkelen product: de gebiedsvisie omvat zelf geproduceerde visuele materialen zoals plankaarten, kansenkaarten, doorsnedes, 3d-beelden, technische schema’s en diagrammen. Deze worden samengebracht in een geprint medium (verslag) en een digitaal medium (film/kennisclip). Door technieken voor zelf- en peer assessment maken de deelnemers zichzelf bewust van hun rol en functioneren in een complexe, meerstemmige groep.

3 Leren door te doen (learning by doing) ontwikkelen van een individueel beroepsproduct.

Passend binnen de gezamenlijke gebiedsvisie maken de studenten een individueel beroepsproduct t.b.v. een deeluitwerking van de gebiedsvisie. De deelproducten kunnen gestoeld zijn op de analytische producten uit de minor “Urban Transformation – Analyse”. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

  • Een renovatieconcept voor een bestaand gebouwontwerp plus technische uitwerking;
  • Een ontwerp voor een (vervangende) nieuwbouw;
  • Een ontwerp voor (herstructurering) van mobiliteitsinfrastructuur (verkeersknooppunt, parkeervoorziening, fietsinfrastructuur, etc.);
  • Een project voor ontharding, vergroening en regenwaterinfiltratie;
  • Een haalbaarheidsstudie met financiële, sociaal-culturele of ecologische nadruk;
  • Een procesvoorstel voor ontwikkelvolgorde, participatie, …
  • Etc.

Binnen de projectgroep zorgen studenten voor een goede afstemming op en samenwerking bij het maken van deze deeluitwerkingen binnen de gezamenlijke gebiedsvisie (consistentie, synergie).

Leerdoelen

Deelnemers meten zich een beroepsrol aan om oplossingen te vinden voor hedendaagse stedelijke uitdagingen in de context van Limburg. Transformaties die nodig zijn om steden vitaal en toekomstbestendig te maken/houden, vereisen een integrale aanpak. Binnen de minor werken studenten vanuit de diverse BBE profielen (bouwkunde, civiele techniek, ruimtelijke ontwikkeling) of vanuit een ander beroepsprofiel uit verwante vakgebieden samen aan een duurzame gebiedsvisie voor een gegeven gebied en aan de uitwerking van deelprojecten binnen die visie. Studenten leren met elkaar een integrale gebiedsvisie te ontwikkelen en uit te onderhandelen waarin wonen, werkgelegenheid, voorzieningen, gezonde leefomgeving, energietransitie, klimaatadaptatie, sociale cohesie, mobiliteit, etc. op elkaar worden afgestemd.

Studenten ontwikkelen 5 van de BE-competenties (eigen profiel vormgeven) naar niveau 2-3.  Van die 5 zijn de competenties ‘ontwerpen’, ‘specificeren’ en ‘communiceren’ al bepaald omwille van inhoud van deze minor.

Ingangseisen

Doelgroepen: Built Environment en verwante vakgebieden met aandacht voor stadsontwikkeling zoals (Interieur)Architectuur, CMD, Ecologie, Social Work, FM, Bestuurskunde (BS, TBK), Wijkgerichte Zorg (HBOV), etc.

Je hebt binnen je opleiding al enige ervaring opgedaan met (adviseren bij) ontwikkelen, ontwerpen, specificeren, realiseren en/of beheren op wijk- en/of gebouw niveau. Je hebt ervaring met het werken in projectgroepen.

Rooster

Werkvormen: Projectonderwijs

Onderwijscontacttijden: verspreid over de hele week overdag

Toetsing

Integrale gebiedsvisie, weging 30 %, minimumcijfer 5: Beroepsproducten plus verantwoording (groepsproduct)

Discipline-eigen, individuele beroepsopdracht, weging 40 %, minimumcijfer 5: Beroepsproducten plus verantwoording (individueel)

Eindpresentatie, weging 10 %, minimumcijfer 5: Presentatie en mondelinge verdediging

Groepsproces, weging 10 %, minimumcijfer 5: Permanente evaluatie

Individueel proces, weging 10 %, minimumcijfer 5: Permanente evaluatie

Aanvullende informatie

Meewerkende instanties: div. partners uit SURD Living Labs (gemeente, woningcorporatie, etc.)

Reiskosten: excursie, bezoek urban living labs.