Circular urban challenge
De minor sluit aan bij de ambities van het Klimaatakkoord van Parijs, de vertaling hiervan naar het nationale Klimaatakkoord (Gebouwde Omgeving), en de noodzaak om onze gebouwde omgeving circulair, CO₂-arm en toekomstbestendig te maken. Deze maatschappelijke transitie brengt complexe, wijkgebonden vraagstukken met zich mee. In deze minor werk je aan zulke actuele challenges, waarbij je samen met anderen bijdraagt aan concrete oplossingen voor een circulaire leefomgeving.
De minor is ingebed in de Urban Living Labs (ULL) van het lectoraat Smart Urban Redesign (SURD), waar studenten samenwerken met praktijkpartners in buurten, wijken, stadscentra of bedrijventerreinen. In deze labs staat de revitalisatie van de gebouwde omgeving centraal – met oog voor o.a. circulariteit, energieprestaties, leefbaarheid en meerwaardige waardecreatie. De challenges zijn praktijkgericht en gekoppeld aan ontwerpvraagstukken die raken aan civieltechnische, bouwkundige of ruimtelijke opgaven.
Studenten werken in interdisciplinaire teams (circa vijf personen) als een consortium waarin diverse beroepsprofielen worden samengebracht. Geïnformeerd door het werkveld, experts en tutoren definiëren zij een gezamenlijke opdracht: het ontwerpen van een integrale circulaire interventie in de gebouwde omgeving. In deze groepsopdracht worden de verschillende perspectieven en disciplines samengebracht in één samenhangend en innovatief eindproduct.
Parallel aan het groepsproces ontwikkelt elke student een individueel beroepsproduct, met de integrale interventie als uitgangspunt. Hierin pas je jouw eigen vakkennis toe en toets je het ontwerp op bijvoorbeeld energieprestaties, materiaalgebruik of CO₂-reductie. Je brengt in kaart welke prestatieverbetering wordt bereikt ten opzichte van de beginsituatie, onderbouwd met data en relevante kennis uit de circulaire bouweconomie. Zowel het groepsproduct als het individuele werk worden ondersteund door instructiecolleges, themabijeenkomsten, workshops, veldwerk, excursies, coaching en feedbacksessies.
Tijdens deze minor leer je hoe je op basis van een integrale analyse ontwerpcriteria opstelt, keuzes onderbouwt en deze vertaalt naar een technisch en ruimtelijk haalbare interventie. Je ontwikkelt een plan van aanpak, werkt iteratief, verwerkt feedback en leert professioneel te presenteren en te reflecteren. Je betrekt actief stakeholders uit het werkveld en draagt bij aan de brede maatschappelijke opgave van circulariteit.
Met deze minor ontwikkel je je tot een circulair denker én doener die bijdraagt aan de duurzame transitie van de gebouwde omgeving. Je versterkt niet alleen je inhoudelijke en ontwerptechnische kennis, maar ook je vermogen om interdisciplinair samen te werken, te reflecteren en te innoveren binnen een realistische projectcontext.
Leerdoelen
Leeruitkomst: De student kan een integrale, interdisciplinaire circulaire ontwerpinterventie ontwikkelen, analyseren, onderbouwen en professioneel presenteren, gericht op meervoudige waardecreatie, milieu-impact en herbruikbaarheid.
De leerdoelen van deze minor zijn:
- De student kan principes van circulariteit toepassen in een ontwerpinterventie en onderbouwen hoe deze bijdragen aan duurzaamheid en herbruikbaarheid.
- De student kan een technisch en ruimtelijk haalbare circulaire ontwerpinterventie ontwikkelen en uitwerken, waarbij integraal wordt gestreefd naar meervoudige waardecreatie binnen de context van de gebouwde omgeving.
- De student kan de impact van circulariteit van de ontwerpinterventie analyseren, kwantificeren en onderbouwen met relevante data en argumentatie.
- De student kan een integrale analyse uitvoeren van een locatie gebonden circulair vraagstuk en de relevante inzichten vertalen naar goed onderbouwde ontwerpcriteria die logisch voortvloeien uit de analyse.
- De student kan ontwerpbeslissingen onderbouwen en integreren in een samenhangend eindproduct, waarbij verschillende disciplines en expertisegebieden op elkaar zijn afgestemd.
- De student kan een volledig en gestructureerd Plan van Aanpak opstellen waarin probleemverkenning, doelstelling, onderzoeksopzet en planning helder zijn uitgewerkt.
- De student kan effectief samenwerken en communiceren binnen een multidisciplinair team en externe stakeholders betrekken in het ontwerp- en besluitvormingsproces.
- De student kan iteratief ontwerpen en feedback verwerken door ontwerpkeuzes continu te evalueren en verbeteren op basis van verkregen inzichten.
- De student toont probleemoplossend vermogen en zelfstandigheid door actief uitdagingen in het project te signaleren en strategisch aan te pakken.
- De student kan het ontwikkelde product professioneel presenteren en verdedigen, waarbij de ontwerpkeuzes, impact en relevantie helder worden toegelicht en geëvalueerd.
- De student kan kritisch reflecteren op het ontwerpproces en de eigen rol, waarbij sterke en verbeterpunten inzichtelijk worden gemaakt.
Ingangseisen
Doelgroep: opleidingen in de domeinen Business en Recht, Hotel en Facility Management, International Business and Communication, Techniek
Je hebt binnen je bacheloropleiding al ervaring opgedaan met het analyseren op gebieds- en/of gebouwniveau. Je hebt ervaring met het werken in projectgroepen gericht op het ontwerpen van praktijkgerichte interventies.
Literatuur
Kosten: reiskosten, excursie(s), bezoek urban living labs; plot- en printkosten.
Rooster
Werkvormen: Projectonderwijs
Onderwijscontacttijden: Vaste dag(deel) in de week (nader te bepalen)
Toetsing
Integraal circulaire ontwerp interventie -groepsproduct, weging 30 %, minimumcijfer 5: Tussentijdse resultaten worden formatief getoetst middels een vooraf vastgestelde toetsmatrijs t.b.v. feedback en feed forward
Integraal circulaire ontwerp interventie – individueel product, weging 40 %, minimumcijfer 5: Tussentijdse resultaten worden formatief getoetst middels een vooraf vastgestelde toetsmatrijs t.b.v. feedback en feed forward
Integraal ontwerpproces, weging 20 %, minimumcijfer 5: Tussentijdse resultaten worden formatief getoetst middels een vooraf vastgestelde toetsmatrijs t.b.v. feedback en feed forward
Eindassessment: presentatie en verdediging, weging 10 %, minimumcijfer 5
Aanvullende informatie
Meewerkende opleidingen of instanties:
- Stakeholders in de Urban Living Labs van Lectoraat Smart Urban Redesign: zoals gemeenten, bedrijven, woningcorporaties en welzijnsorganisaties
- Lectoraten Techniek Domein
De minor kan in samenhang met de minor Urban Transformation – Analysis (UT-A) worden gevolgd; de minor CIRC bouwt daarbij voort op de analyses die in de minor UT worden gemaakt. De totale omvang is 2x 15 EC en wordt in semester 2 van het collegejaar aangeboden.