Kies op maat

Inloggen Menu

Innovatief ondernemerschap

De wereld om ons heen verandert dankzij Artificial Intelligence, 5G en robotisering steeds meer in een geautomatiseerde wereld waarin slimme apparaten helpen met het uitvoeren van onze dagdagelijkse taken. Het gras wordt dankzij sensoren op tijd gesproeid en gemaaid, de slimme koelkast zet een pak melk op de digitale boodschappenlijst als het gewicht van het pak te laag wordt (of bijna leeg) en we kunnen via onze smartphone kleding bestellen en volgen tot en met de bezorging. Gebruiksgemak is hierin het nieuwe minimum.

Naast technologie zorgen sociaal-culturele- en maatschappelijke ontwikkelingen voor verschuivingen binnen de wensen en behoeften van klanten. Klanten verwachten meer dan kwaliteitsvolle producten en goede service voor een goede prijs. Organisaties moeten in staat zijn om fricties weg te nemen in het dagelijks leven van klanten en dienen ze een maatschappelijke meerwaarde te creëren. Dit zal de relatie tussen organisaties en klanten radicaal veranderen.

De minor ‘Innovatief Ondernemerschap’ is voor ondernemende studenten die hun creatieve ideeën graag om willen zetten in nieuwe business voor hun eigen onderneming (entrepreneur) of opdrachtgever/werkgever (intrapreneur). Gericht op het ontwikkelen van een innovatievoorstel om niet alleen de klant van vandaag en morgen, maar ook de klant van overmorgen, door middel van een optimaal gebruiksgemak te bereiken en hier hun organisatie op in te richten.

Leerdoelen

Na het volgen van de minor Innovatief Ondernemerschap kan de student een product/dienst/concept ontwikkelen en vermarkten om de klant van vandaag, morgen en overmorgen (beter) te bereiken en een wendbare en fluïde organisatie te bouwen en besturen om een optimaal gebruiksgemak te kunnen leveren.

De student presenteert aan het eind van de minor het ontwikkelde innovatievoorstel in de vorm van een Pecha Kucha (visuele storytelling). Hierbij dient de student zijn verhaal te ondersteunen met beelden, prototype en/of andere visualisaties.

Het doorontwikkelen van een onderneming of introduceren van een vernieuwd/verbetert product vraagt om een daadkrachtige leider. In het onderdeel persoonlijke groei wordt de focus gelegd op het ontwikkelen van ondernemerschaps-vaardigheden en leiderschap om een wendbare en fluïde organisatie te bouwen en besturen.

Ingangseisen

De propedeuse dient behaald te zijn.

Doelgroep: alle opleidingen.

Literatuur

Waarde propositie ontwerp, auteur Osterwalder e.a., ISBN 97-894-6276-015-8

The offer you can’t refuse, auteur Steven van Belleghem, ISBN 97-894-9287-305-7

Rooster

Onderwijscontacttijden zijn verspreid over de hele week overdag.

Onderwijsvormen: hoorcolleges, werkcolleges, creativiteitssessies  en persoonlijke ontwikkeling

Toetsing

Kennistoets 6 EC: Kennistoets waarbij aan de hand van een (kleine) casus open vragen worden gesteld. Daarnaast worden, apart van de casus, “stand alone” vragen gesteld. Het is een gesloten boektentamen.

Adviesrapport innovatievoorstel/business plan 5 EC: Studenten die de praktijkopdracht uitvoeren voor een opdrachtgever die werken in duo’s. Aan het eind van de minor leveren alle studenten een innovatievoorstel in. Indien de student de praktijkopdracht voor zijn eigen onderneming uitvoert dan is het een individueel product. De opbouw is hetzelfde als dat van het innovatievoorstel. Alleen de naam dient gewijzigd te worden in ‘business plan’. Door deze hybride vorm kunnen studenten die een eigen onderneming willen opzetten en studenten die ondernemendheid willen ontwikkelen elkaar helpen tijdens de praktijkbijeenkomsten.

Presentatie innovatievoorstel/business plan 2 EC: De student presenteert aan het eind van de minor het innovatievoorstel in de vorm van een Pecha Kucha (visuele storytelling). Hierbij dient de student zijn verhaal te ondersteunen met beelden, prototype en/of andere visualisaties.

Vaardigheden 2 EC: Het opzetten van een onderneming of het introduceren van een product, dienst of concept vraagt om een daadkrachtige leider. In het onderdeel innovatief leiderschap wordt de focus gelegd op het ontwikkelen van ondernemerschapsvaardigheden en leiderschap om een wendbare en fluïde organisatie te bouwen en besturen. Hierbij spelen de vaardigheden (persoonlijk) leiderschap, samenwerken, aanpassingsvermogen, creativiteit, kritisch denken, nieuwsgierigheid en communicatief een belangrijke rol.

Aanvullende informatie

Doelgroepen: alle opleidingen