Kies op maat

Inloggen Menu

Circulaire impact en storytelling

Hoe maak je een organisatie toekomstbestendig in een circulaire economie? In deze minor leer je niet alleen hoe je een businessmodel van de toekomst ontwikkelt, maar ook hoe je dit effectief communiceert én hoe je consumentengedrag kunt beïnvloeden. Door middel van storytelling en gedragsinzichten help je organisaties hun duurzame transitie overtuigend over te brengen op klanten, partners en stakeholders.

Deze minor brengt studenten uit diverse opleidingen samen om circulaire vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Je duikt in thema’s als circulariteit, duurzaamheid, footprint, (verborgen) impact en consumentengedrag. Je leert hoe je organisaties helpt niet alleen economisch, maar ook sociaal en ecologisch waarde te creëren. Daarbij onderzoek je hoe consumenten keuzes maken en hoe je hen kunt stimuleren om duurzame producten en diensten te omarmen.

De kern van deze minor is een externe praktijkopdracht. Je analyseert hoe een organisatie momenteel met circulariteit omgaat, brengt de gehele keten in kaart en onderzoekt circulaire kansen. Vervolgens ontwikkel je een praktisch businessmodel en een strategie om consumenten te motiveren tot duurzame keuzes. Met je nieuwe vaardigheden op het gebied van creatief denken, innovatie, storytelling en gedragsbeïnvloeding maak jij circulaire impact tastbaar én zichtbaar!

Leerdoelen

Je leert hoe duurzaamheid een rol speelt binnen veel organisaties en hoe circulariteit daaraan bijdraagt. Je leert circulaire kansen te ontdekken en daarvoor een concreet Circulair Business model te maken om een organisatie toekomstbestendig te maken. Hiermee kun je een organisatie bijvoorbeeld helpen om de klimaatdoelstellingen in 2030 te behalen of om koploper te worden op het gebied van circulariteit. Je gaat aan de slag met:

  1. Het creëren van bewustwording over duurzaamheid en circulaire economie.
  2. Het in kaart brengen van de hele keten van een bedrijf.
  3. Het ontwikkelen van en gedetailleerd uitwerken van de kansen op het gebied van circulariteit voor een organisatie.
  4. Het schrijven van een implementatieplan voor een van de gekozen kansen met behulp van het circulair business model.
  5. Dat doe je allemaal in een team van medestudenten van verschillende opleidingen.
  6. Je neemt deel aan de Hackathon Circulaire Economie waar je het geleerde samen met je team in de praktijk brengt.

Ingangseisen

Doelgroepen: alle opleidingen

Literatuur

Geen boeken nodig.

Eventueel excursiekosten en reiskosten.

Rooster

Totaal aantal contacturen: 90

De minor bestaat uit: projectwerk, werkcolleges, excursies, Hackathon, hoorcolleges, gastcolleges en eindpresentatie.

De projectgroep dient een adviesrapport te ontwikkelen en studenten nemen in week 10 deel aan de landelijke hackathon circulaire economie. Van iedere student wordt volledige inzet en dus aanwezigheid verwacht bij alle onderdelen.

De contacttijden zijn verspreid over de hele week overdag. Gemiddeld ca 10 uur per week.

Toetsing

Projectresultaten Circulaire economie, portfolio assessment, 5 EC: Het portfolio bestaat o.a. uit een schriftelijk advies en presentatie aan de opdrachtgever en zelfreflectie

Professioneel vakmanschap Circulaire economie, individueel assessment, 5 EC: Individueel assessment dmv reflectie op professioneel gedrag in Circulaire economie en deelname aan Hackathon. Student neemt deel aan de nationale circulaire hackathon Circulaire economie in blokweek 10 (deelname is verplicht).

Eindgesprek, individueel mondeling assessment, 5 EC

Aanvullende informatie

Meewerkende opleidingen of instanties: Lectoraat Facility Management, Lectoraat Innovatief Ondernemen, Lectoraat Employability, Lectoraat Future-proof financial.