Kies op maat

Inloggen Menu

Startup Zuyd I: van idee naar businessplan

Wil je een eigen onderneming starten en heb je al een idee, of wil je graag een idee ontwikkelen, maar weet je nog niet (zeker) of er markt voor is en heb je nog geen ervaring in het schrijven van een gedegen businessplan waarmee je ook eventueel financiering kunt ophalen? Of weet je nog niet helemaal of het ondernemerschap wel bij je past? Dan is deze minor voor jou. Je leert een onderbouwd businessplan op te stellen, marktonderzoek doen en een financieel plan maken om te weten of er toekomst voor jou idee is. En wellicht ontmoet je ook nog medestudenten om samen jullie plannen te verwezenlijken.

Tijdens de minor zal een methode worden aangereikt die studenten in staat stelt op een structurele en overzichtelijke manier hun businessidee te ontwikkelen aan de hand van een minimum viable product (MVP). Het MVP groeit mee aan de hand van de wekelijks verkregen feedback, inzichten en nieuwe kennis uit de werk-, gast- en instructiecolleges. Op wekelijkse basis houdt de student zijn persoonlijk portfolio bij met hierin aandacht voor de impact van het ondernemerschap op zijn persoonlijke leven.  De ondernemersvaardigheden worden ontwikkelend aan de hand van challenges, hackathons (real-life problems) en brainstormsessies. De studenten krijgen verschillende casussen waarin ze kennis en vaardigheden moeten koppelen om tot gedegen creatieve oplossingen te komen. Zie bijlage voor leerdoelen en deliverables per week.

Leerdoelen

Het doel van de minor is om studenten die een businessidee (= oplossing voor een probleem) hebben, maar dit nog niet verder hebben uitgewerkt, te ondersteunen bij het schrijven van een gedegen businessplan dat voldoende basis biedt om de haalbaarheid van het plan te beoordelen. Na het behalen van deze minor kan de student instromen in Minor II of zelfstandig een bedrijf starten. Naast het schrijven van het businessplan staat persoonlijke ontwikkeling met als hoofdvraag “past ondernemerschap bij mij” met daarin veel aandacht voor de impact van gemaakte keuzes op de persoonlijke levenssituatie, centraal. Op wekelijkse basis wordt er aandacht besteed aan het ontwikkelen van benodigde ondernemersvaardigheden. Zie bijlage voor leerdoelen en deliverables per week.

Ingangseisen

Doelgroep: alle opleidingen

Rooster

Aantal contacturen: ongeveer 12 per week

Werkvormen: Werkcollege, gastcollege, praktijkbijeenkomst, gastcolleges en vaardigheidsbijeenkomsten (challenges, hackathons en brainstormsessies)

Onderwijscontacttijden: vaste contacttijden overdag. In geval van gastcolleges kunnen vaste dagen wijzigen.

Toetsing

Businessplan, 10 EC, weging 10, minimumcijfer 5,5: De student mag zijn ondernemersplan pas presenteren als het verslag met minimaal een 5,5 beoordeeld is. Verslag bepaalt 80% van het cijfer, presentatie 20% van het cijfer.

Entrepreneursportfolio, 5 EC, weging 5, minimumcijfer 5,5: Verslag

Aanvullende informatie

Meewerkende opleidingen of instanties: Academie Commerciële Economie, Academie Business Studies en Lectoraat Innovatief Ondernemen