Begrijpelijk communiceren
In onze snel veranderende samenleving is begrijpelijke communicatie belangrijker dan ooit. Steeds vaker wordt erkend dat veel mensen moeite hebben om hun weg te vinden in een wereld waarin communicatie een sleutelrol speelt. Denk aan mensen met een beperking, een andere moedertaal, laaggeletterdheid of culturele verschillen. Voor hen kan het een enorme uitdaging zijn om volledig mee te doen in de maatschappij.
Toch blijkt dat ondanks de inspanningen van professionals, het niet altijd lukt om echte gedragsverandering te realiseren. Hierdoor missen interventies soms hun doel. Er is dan ook een groeiende behoefte aan professionals die niet alleen goed kunnen communiceren, maar ook écht in staat zijn om anderen te bereiken, te betrekken en in beweging te krijgen.
🔹 Wat leer je in deze minor?
De minor "Begrijpelijk Communiceren (tussen professionals en burgers)" helpt je om een effectieve communicator te worden. Je leert hoe je complexe informatie op een heldere en begrijpelijke manier overbrengt en hoe je met de juiste strategieën en technologieën communicatiebarrières doorbreekt. Zo zorg je ervoor dat iedereen gehoord en begrepen wordt.
Je krijgt inzichten en tools aangereikt die zijn ontwikkeld binnen het bijzonder lectoraat Begrijpelijk Communiceren in samenwerking met het werkveld. Dit betekent dat je werkt met actuele vraagstukken uit de praktijk. Samen met andere studenten en professionals ga je aan de slag met echte opdrachten uit het werkveld, zoals in living labs en bij STERKplaats Heerlen.
🔹 Waar ga je mee aan de slag?
Je krijgt de kans om praktijkervaring op te doen bij organisaties zoals:
Gemeente (hoe zorg je dat overheidscommunicatie toegankelijk is?), Koraal & Daelzicht (ondersteun mensen met een verstandelijke beperking), MIKPIW – (begrijpelijke communicatie in de kinderopvang), KWECOO (werken met mensen met meervoudige communicatieve beperkingen), Zuyderland & Adelante – (heldere communicatie in de zorg), Grenzeloos Maastricht (een restaurant waar vluchtelingen integreren via werk), Penitentiaire inrichting (communicatie binnen detentie), ZO Wonen (toegankelijke communicatie in de woningbouwsector)
🔹 Waarom kiezen voor deze minor?
✔️ Je leert hoe je écht impact maakt met jouw communicatie.
✔️ Je werkt aan praktijkopdrachten die bijdragen aan een inclusieve samenleving.
✔️ Je ontwikkelt waardevolle skills als communicator, samenwerker, kritisch professional en coach.
✔️ Je bouwt aan een sterk netwerk en werkt samen met professionals uit verschillende disciplines.
Wil jij leren hoe je communicatie inzet om mensen écht te bereiken en te ondersteunen? Kies dan voor de minor Begrijpelijk Communiceren en maak het verschil!
Leerdoelen
Leeruitkomst 1: De student laat zien hoe hij met vertrouwen wederzijds succesvol communiceert in complexe situaties, vanuit een presente houding en het flexibel toepassen van communicatiemodaliteiten en hulpmiddelen en strategieën, om gezamenlijk tot betekenis te komen passend bij de behoefte van je gesprekspartner en de context.
Leeruitkomst 2: De student laat zien hoe je samen werkt, vanuit de eigen beroepsidentiteit en deskundigheid, in complexe situaties met formele en informele samenwerkingspartners, om de hoogste kwaliteit van communicatie te bereiken met de gesprekspartner.
Leeruitkomst 3: Studenten zijn in staat om hun eigen communicatief handelen kritisch te evalueren, feedback te integreren en actieplannen te ontwikkelen in complexe situaties binnen een authentieke en veranderende context met meerdere spelers voor voortdurende professionele groei en verbetering.
Leeruitkomst 4: Studenten onderbouwen in complexe en onvoorspelbare situaties hun communicatiestrategieën met het beste beschikbare wetenschappelijke bewijs, gecombineerd met hun klinische ervaring en de voorkeuren van de cliënt.
Leeruitkomst 5: Studenten kunnen preventieve activiteiten plannen en uitvoeren die gericht zijn op het bevorderen van communicatie en het voorkomen van problemen, afgestemd op de specifieke behoeften van de doelgroep en context.
Ingangseisen
Doelgroep: opleidingen in de domeinen Business en Recht, Hotel en Facility Management, International Business and Communication, Gezondheidszorg en Welzijn, Onderwijs.
Literatuur
Nog nader te bepalen.
Gebruik makend van technology space, denk aan VR brillen.
Rooster
Totaal aantal contacturen: circa 85
Contacttijden: verspreid over de hele week overdag
Werkvormen: Het onderwijs bestaat uit 3 lijnen cursus (theorielijn), training (praktijk/ vaardigheden) en buitenschoolse opdrachten (in groep en individueel). Het onderwijs wordt verzorgd middels: interactieve hoor- en werkcolleges, reflectie en feedbacksessies, ontmoetingen met mensen uit het werkveld, contact met de doelgroep, gastcolleges en zelfstudie.
Binnen het onderwijs gaan wij uit van een actieve participatie van studenten, er wordt geen formele aanwezigheidsplicht gehanteerd.
Toetsing
Portfolio-gesprek, 15 EC, minimumcijfer 5,5: In het portfolio-gesprek moet de student zijn/haar ontwikkeling kunnen aantonen wat betreft alle theoretische en praktische kennis binnen de minor De uitgevoerde opdrachten gedurende de minor worden hierbij als uitgangspunt genomen. Het voldoen aan alle opdrachten is een voorwaarde om aan het portfolio-gesprek deel te mogen nemen.