Making the change; van zelfbewustzijn naar zingeving
Vanuit bewustwording, zingeving en integratie tussen body and mind ga je situaties waarin je zelf terecht komt onderzoeken, inzichten verkrijgen en vanuit bewustzijn handelen.
Handelen vanuit zelfbewustzijn betekent o.a. bewust zijn van wie je bent, autonomie, eigen keuzes kunnen maken vanuit zelfrespect, verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes en je handelen en de consequenties daarvan aanvaarden.
Wanneer jij als professional vanuit zelfbewustzijn kan handelen, kun je ook een klant naar zelfbewustzijn begeleiden. Door je houding, uitstraling, taal ga je vanuit zelfbewustzijn en vanuit gelijkwaardigheid de samenwerking aan met anderen: de klant, collega, instelling.
De workshops zijn gebaseerd op verschillende theoretische concepten en ervaringsgerichte trainingen, waarbij je vanuit lichaamsbewustzijn en zelfacceptatie tot zelfrealisatie komt.
Vanuit deze inzichten ben je in staat de transfer te maken naar de authentieke beroepssituatie.
De inhoud van de minor is opgebouwd uit 3 thema's:
1. lichaamsbewustzijn
2. zelfacceptatie
3. zelfrealisatie
Leerdoelen
Doelen bevinden zich op 3 competentieniveau's:
Bewust worden en hanteren van de eigen zingeving in relatie tot die van de klant;
Aandacht voor zingeving in het methodisch proces;
Ontwikkelen van een eigen visie op de aandacht voor zingeving en de bijdrage daarover aan beleidsontwikkeling en kwaliteitszorg.
Ingangseisen
Doelgroep: alle opleidingen
Rooster
Totaal aantal contacturen: 97
Werkvormen: workshops, changesessies, colleges en excursies
Toetsing
Assessment (Persoonlijk reflectiejournaal is voorwaardelijk om te mogen deelnemen aan assessment), 10 EC, weging 67 %: Mondeling gesprek met 4 studenten waarbij de inhoud van de minor, eigen thema en persoonlijk proces centraal staan. Gedurende de looptijd van de minor wordt er middels vragen een persoonlijk reflectiejournaal en een eigen thema uitgewerkt middels de 3 thema’s van de minor: lichaamsbewustzijn-zelfacceptatie-zelfrealisatie. Dit verslag dient ter voorbereiding en ondersteuning van het assessment. In de beantwoording van de vragen tijdens het assessment staat de integratie van eigen reflecties, eigen thema's, ervaringen en theoretische concepten centraal.
Presentatie beroepsproduct en Individuele presentatie, 5 EC, weging 33 %: De studentgroep ontwerpt en presenteert een innovatief beroepsproduct voor een instelling, opleiding, organisatie uit het werkveld. Daarnaast presenteert elke student de betekenis van de minor ten aanzien van zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.