Kies op maat

Inloggen Menu

Werk en inkomen met oog voor mens en recht

Het vak

Deze verdiepende interdisciplinaire minor richt zich op het versterken van de professionaliteit van uitvoerende professionals in het gemeentelijke domein van werk en inkomen. Het uiteindelijke doel is om via professionalisering bij te dragen aan het vergroten van bestaanszekerheid en maatschappelijke participatie van burgers. Professionals in het publiek sociaal domein hebben een belangrijke maatschappelijke taak. Ze vormen het gezicht, maar ook het hart en de handen van de overheid. De beslissingen die zij nemen hebben direct invloed op het leven van mensen.

Een belangrijke maatschappelijke opdracht vol dillema’s

Het Beroepsstatuut van de beroepsvereniging SAM (2020) omschrijft de beroepsopdracht als volgt: “Uitvoerders van publieke diensten in het sociaal domein bevorderen dat mensen tot hun recht komen. Ze streven ernaar dat mensen de ondersteuning krijgen waar ze zowel behoefte aan hebben als recht op hebben, om een ‘bestaans-zeker’ leven te leiden.” Het is dus een beroep waarin je daadwerkelijk een verschil kunt maken, maar ook een complex beroep, waarin professionals zowel rekening dienen te houden met de situatie en behoeften van individuele burgers, landelijke wetgeving en lokaal beleid en hun professionele normen en waarden.

Ze voeren hun maatschappelijke opdracht uit met schaarse middelen - tijd en geld zijn beperkt - en moeten daarom altijd afwegingen maken over wie, wanneer, welke ondersteuning ontvangt. Hoe de wet rechtvaardig toe te passen met oog voor ‘de menselijke maat’, zodat mensen tot hun recht komen? Hoe kom je tot passende beslissingen en hoe verantwoord je die? Hoe weet je dat je het goede doet? En hoe kun je als uitvoerend professional je stem laten horen in de politiek-institutionele context waarbinnen je werkt? Maar ook… wat is er nodig om met plezier en trots je werk te kunnen doen?

In deze minor gaan we aan de hand van inspiratiecolleges, literatuur, vaardigheidstrainingen, werkbezoeken en casuïstiekbesprekingen met bovenstaande vragen aan de slag.

Wat staat centraal?

Het werken binnen dit domein zit dus vol (ethische) dillema’s, waar geen kant en klare antwoorden op zijn. In deze minor worden handvatten geboden die jou helpen om hiermee om te gaan.

In de minor wordt de vertaling gemaakt van sociale grondrechten, landelijke wetten en lokaal beleid naar concrete dienstverlening. Je oefent in hoe je vanuit je maatschappelijke opdracht vanuit presentie en vertrouwen kunt samenwerken met burgers in een institutioneel krachtenveld. Je leert hoe je sociaal rechtvaardig kunt handelen op basis van professionele autonomie, specifieke expertise en erkend gezag. Je doet inzicht op in hoe persoonlijke, professionele en maatschappelijke normen en waarden van invloed zijn op jouw handelen en  leert reflecteren op en werken vanuit deze normatieve geladenheid waarbij je legitimeert naar jouw professie, de burger en de institutionele kaders.

Uniek in haar soort

Deze minor is een samenwerking tussen de Academie voor Sociaal Werk, De Juridische Academie en het werkveld, en daarmee in Zuid-Nederland uniek in haar soort. Het gemeentelijke werkveld heeft behoefte aan Hbo-opgeleide professionals die sociaal-rechtvaardig weten te handelen met oog voor mens en recht. Deze academieoverstijgende minor sluit op deze behoeften aan.

Voor wie is de minor?

De minor is bedoeld voor zowel voltijd- als deeltijd Hbo-studenten van opleidingen Social Work en HBO-Rechten. De minor duurt 10 weken en is opgebouwd uit drie doorlopende lijnen: positionering, sociale en juridische dienstverlening, en normatieve professionalisering. Deze opzet biedt deelnemers de kennis, ervaringen en inzichten die nodig zijn om hun werk met plezier en impact uit te voeren, en tegelijkertijd de maatschappelijke opdracht die zij hebben optimaal te vervullen.

Leerdoelen

De leeruitkomsten van deze minor zijn:

  • Positionering: De student ontwikkelt een beroepsidentiteit als uitvoerend ambtenaar in het gemeentelijk domein van werk en inkomen vanuit professionele waarden en houdt hierbij rekening met maatschappelijke, organisatorische en individuele belangen, is in staat zich te positioneren in het gemeentelijk krachtenveld.
  • Sociale en juridische dienstverlening: De student demonstreert dat hij/zij beargumenteerd kan handelen vanuit wettelijke kaders en discretionaire ruimte, communicatief vaardig is en op proactieve en presente wijze burgers tot hun recht kan laten komen ten aanzien van financiële bestaanszekerheid en (arbeids)participatie.
  • Normatieve professionalisering: Student evalueert en reflecteert op professioneel handelen vanuit meervoudig perspectief (professie, organisatie, burger) en doet op basis daarvan aanbevelingen ten behoeve van rechtvaardig professioneel handelen binnen de context van het publiek sociaal domein van werk en inkomen. Het gaat er hier om ‘professioneel handelen dat deugt en deugd doet'.

Ingangseisen

Doelgroep: opleiding Social Work, opleiding HBO-Rechten

Literatuur

Nader te bepalen

Rooster

Totaal aantal contacturen: ongeveer 80

Werkvorm(en):

  • Inspiratiecolleges door (gast)docenten en experts
  • Reflectie/verwerkingsgroep
  • Coachgroep
  • Vaardighedentraining (mmw simulatiecliënten)
  • Zelfstudie (ahv kennisclips/weblectures en literatuur)

Onderwijscontacttijden: op donderdag van 9:00 tot max. 17:30 uur

Toetsing

Portfolio en eindgesprek (CGI), 15 EC, minimumcijfer 5,5: De drie leeruitkomsten worden in één portfolio assessment beoordeeld.

Aanvullende informatie

Zie website betrokken bijzonder lectoraat: Beroepsvorming professionals in het publiek sociaal domein