Kies op maat

Inloggen Menu

Franse taal en cultuur

Tijdens deze minor leer je succesvol samenwerken en communiceren in het Frans en verbreed je jouw kennis over de Franse taal, cultuur en professionele omgeving. Je oefent je spreek-, lees- , luister- en schrijfvaardigheden en je past in gesprekken, presentaties en e-mails je kennis, vaardigheden en grammatica toe.

Naast het opdoen van kennis van de taal, is ook inzicht in de Franstalige cultuur van belang. Daardoor creëer je sneller wederzijds begrip en kun je beter communiceren. Om goed samen te werken is het belangrijk om te weten hoe je je gesprekspartner het beste aan kunt spreken, wat de do’s en don’ts zijn en hoe je je presenteert over de grens. Dit leer je allemaal tijdens deze minor.

De minor is onderverdeeld in de volgende thema’s:

  1. Samenwerken over de grens
  2. Communiceren in diverse informele en zakelijke situaties
  3. La Francophonie: alles over de Franse taal en cultuur in de Euregio en in de wereld

Als afsluiting ga je op excursie naar een Franstalige stad in de Euregio.

Leerdoelen

Als student van Zuyd bevind jij je midden in de Euregio. Dit innovatieve en cultureel gevarieerde gebied heeft veel potentie voor jou tijdens en na je opleiding. We willen je bij Zuyd dan ook de kans geven om de kennis op te doen waar de beroepspraktijk in de Euregio om vraagt. Daarom kun jij je tijdens deze minor onderdompelen in de bruisende Franse taal en cultuur. Je leert dan ook om succesvol te communiceren en samen te werken in de Franse taal en cultuur. Dat is wel zo handig als je bijvoorbeeld stage gaat lopen in een Franstalige omgeving of als je na je opleiding contact hebt met Franstalige collega’s of klanten.

Bij het afronden van de minor streven we naar een schrijf-, spreek-, lees- en luistervaardigheid op niveau A2 tot B1. Zo begin jij goed voorbereid aan je carrière in de Euregio!

Ingangseisen

Doelgroepen: Alle opleidingen

Vereiste voorkennis: A1-niveau

Literatuur

Objectif Express 1 – Le monde professionnel en français niveau A1-A2, A.-L. Dubois et B. Tauzin

Rooster

Werkvormen: Werkcolleges, practica, excursie

Vaste contacttijden overdag

Toetsing

Schriftelijke toets, 5 EC, weging 40 %: Getoetst wordt de luister-, lees- en schrijfvaardigheid (DELF A2- of B1-toets).

Mondelinge toets Cultuur, 5 EC, weging 30 %: Getoetst wordt de kennis van de verschillende Franstalige culturen in een Euregionale context.

Mondelinge toets Frans, 5 EC, weging 30 %: Getoetst wordt de spreekvaardigheid (DELF A2- of B1-toets).

Aanvullende informatie

Meewerkende opleidingen of instanties: European Studies, International Business, Oriëntaalse Talen en Communicatie, Vertaalacademie