Kies op maat

Inloggen Menu

Entangled Obsessions, een nieuwe wereld in gebreid materiaal

Deze minor richt zich op de brede inzet en mogelijkheden van de breitechniek en stimuleert studenten om met een open mind dit onderwerp te benaderen. Studenten doen hun eigen projectvoorstel waar zij gedurende 10 weken aan werken. Daarbij denken ze verder dan de grenzen van de techniek en materialen en passen de mogelijkheden ervan toe in kunst- en designprojecten.

De minor is multidisciplinair en gaat over het ontdekken en maken van een nieuwe wereld van gebreid materiaal, of om kennis te vergroten over de ontwikkeling van gebreide producten. Studenten experimenteren met garens en flexibele materialen als bouwmateriaal en ontdekken de mogelijkheden van de breimachine. Studeren bij de Kunstacademie Maastricht betekent maken, (makend) onderzoek doen, ideeën ontwikkelen, het creatieve proces documenteren en je visuele werk optimaliseren.

De resultaten kunnen zeer uiteenlopend zijn: bijvoorbeeld een onderzoeksprocesboek, een installatie, een performance, architectuur, product-, grafisch-, textiel- of modeontwerp. Neem een kijkje bij de volgende voorbeelden om een idee te krijgen van de mogelijkheden: https://tinyurl.com/minor-entangled-obsessions

De vakken die gegeven worden bestaan uit ontwerplessen, toegepaste Kunst- en Designgeschiedenis, materiaalkennis, en verschillende vaktechnieken op het gebied van breien en daaraan gerelateerd. Discussies helpen de student om te debatteren, een visie te creëren, en om hun positie te versterken binnen het werkveld van kunst en design, en moedigen creatief ondernemerschap aan.

Leerdoelen

In de minor leer je het volgende:

Introducties handbreien en machinebreien;

Uitgebreidere vaktechniek en vakkennis op het gebied van machinebreien;

Op gevorderd niveau onderzoek doen op het gebied van design, materiaal- en kleurexperiment; tekenen, kunst- en designgeschiedenis, materialenkennis.

Studenten omschrijven hun eigen projectvoorstel en worden hierin gecoacht. Gedurende de minor houdt de student een procesboek bij.

Cultureel ondernemerschap: we bezoeken verschillende ontwerpstudio’s, bedrijven en musea.

Ingangseisen

Specifieke kennis over breien is een plus, maar niet vereist.

Doelgroepen: alle opleidingen Arts/Design/Textiles

Rooster

Onderwijscontacttijden: Vaste contacttijden overdag

De minor bestaat uit één module van 10 weken. De studiebelasting is 15 ECTS en we verwachten dat de student voltijds beschikbaar is.

Praktisch onderwijs in kunst en ontwerp, hoorcolleges met bijbehorende onderwijsopdrachten, projecteducatie.

Toetsing

Presentatie, 15 EC's: The minor will be concluded with a site-specific presentation of the project and an oral presentation of the process and result.

Aanvullende informatie

Er zijn geen extra studiekosten verbonden aan deze minor, maar reserveer een budget voor materiaalkosten, literatuur, reiskosten, museumbezoek en werken in het Textiel Lab.

Locatie: Academie Beeldende Kunsten Maastricht, Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht.