Kies op maat

Inloggen Menu

Organisatie en Veiligheid

Integrale Veiligheidskunde: Organisatie & Veiligheid

Dit programma biedt een brede, praktijkgerichte kijk op veiligheid binnen organisaties. Je leert hoe je een RI&E opstelt voor een evenement, hoe je een organisatie adviseert bij terreurdreigingen en hoe je menselijk gedrag kunt beïnvloeden voor een veilige werkomgeving. Daarnaast onderzoek je wat er gebeurt als een organisatie digitale processen uitbesteedt. Wie is er dan verantwoordelijk voor de risico’s? Je werkt samen met echte opdrachtgevers en ontwikkelt waardevolle vaardigheden die direct inzetbaar zijn in het werkveld.

Beroepsproducten die jouw carrière versterken:

  1. Terreur en Veiligheid (5EC)

Jij wordt de adviseur van een iconisch gebouw en helpt de directeur bij het opstellen van maatregelen tegen terroristische dreigingen. Expertsessies over terrorismebestrijding, praktische trainingen zoals ‘schouw lopen’ en ‘scenario’s schrijven’, en een diepgaand onderzoek naar terroristische werkwijzen vormen de basis van jouw adviesrapport. Dit rapport presenteer je samen met je team aan de opdrachtgever.

  1. Evenementveiligheid (10EC)

Evenementen organiseren is meer dan een podium en een publiek. Jij leert hoe je een vergunningsaanvraag opstelt voor een evenement in categorie B of C. Je analyseert risico’s, ontwikkelt een veiligheidsplan en ontdekt hoe je een evenement veilig en succesvol laat verlopen. Van planning en coördinatie tot de evaluatie na afloop – jij hebt overal aan gedacht.

  1. Gedrag & Veiligheid (10EC)

Hoe beïnvloed je gedrag om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren? In dit vak onderzoek je welke interventies werken en pas je ze direct toe. Bewustwording alleen is niet genoeg – hoe zorg je ervoor dat veilig werken een tweede natuur wordt? Misschien bouw jij wel een escape room om collega’s bewust te maken van veiligheidsrisico’s. Jij wordt de expert die het verschil maakt.

  1. Veilig Digitaal Uitbesteden (5EC)

Digitale veiligheid is cruciaal in een tijd waarin steeds meer processen worden uitbesteed. Maar wie is verantwoordelijk als er iets misgaat? Jij onderzoekt hoe bedrijven en instellingen digitale risico’s kunnen beheersen en welke maatregelen noodzakelijk zijn om informatie veilig te houden. Door interviews en praktijkonderzoek stel je innovatieve beveiligingsstrategieën op en adviseer je een echte opdrachtgever.

Leerdoelen

Leeruitkomsten

Evenementveiligheid

Je kunt op basis van zelf uitgevoerde risico- en dreigingsanalyses een veiligheidsplan met mitigerende maatregelen voor fysieke, sociale en arbeidsveiligheidsrisico’s opstellen ten behoeve van de vergunningsaanvraag voor een evenement in categorie b of c.

 

Gedrag & Veiligheid 

Je kunt op basis van zelf uitgevoerde  internationale literatuurstudies en omgevingsanalyses, rekening houdend met principes van waarschijnlijkheid en impact, realistische terreurrisico’s voor objecten/organisaties en haalbare (financieel, materieel, factor mens, omgeving) integrale maatregelen identificeren en presenteren. 

 

Terrorisme & Veiligheid 

Je kunt op basis van zelf uitgevoerde  internationale literatuurstudies en omgevingsanalyses, rekening houdend met principes van waarschijnlijkheid en impact, realistische terreurrisico’s voor objecten/organisaties en haalbare (financieel, materieel, factor mens, omgeving) integrale maatregelen identificeren en presenteren. 

 

Veilig Digitaal Uitbesteden

Je kunt op basis van zelf uitgevoerd desk- en veldonderzoek (interviews) naar risico’s die voortvloeien uit het (vergaand) gebruik van digitale informatiesystemen door (semi-) publieke organisaties, gebruik makend van inzichten uit security management, een set vernieuwende integrale maatregelen voor de geïdentificeerde risico’s ontwerpen en de implementatie daarvan voorbereiden.

Ingangseisen

Deze module is geschikt voor studenten die affiniteit hebben met veiligheid, hun propedeuse hebben behaald en tenminste 45 EC uit jaar 2. 

Literatuur

Eventuele vereiste of gewenste literatuur wordt bekend gemaakt aan het begin van de module.

Rooster

Je volgt de lessen bij de Hogeschool Inholland-vestiging aan de Posthumalaan 90 in Rotterdam, bij het domein Business, Finance and Law.  Je bent 5 dagdelen (2,5 dag) aanwezig.

Actieve deelname kan deel uit maken van de beoordeling.
Verplichte contacturen: vanwege groepswerk geldt voor de samenwerkingsmomenten aanwezigheidsplicht. 

Toetsing

Andere wijze toetsing

Aanvullende informatie

Waarom kiezen voor dit programma?

  • Unieke praktijkervaring – Werk samen met echte opdrachtgevers en pas je kennis direct toe.
  • Brede veiligheidsexpertise – Fysiek, sociaal en digitaal: je leert het allemaal.
  • Uitdagende casussen – Je duikt in de wereld van terrorismebestrijding, evenementenveiligheid, gedragsverandering en digitale risico’s.
  • Professionele vaardigheden – Van adviseren en presenteren tot onderzoek doen en plannen: je wordt een veelzijdige professional.

Ben jij de perfecte kandidaat?

Wil jij bijdragen aan een veiligere samenleving en jezelf ontwikkelen tot een specialist in veiligheidskunde? Dan is Integrale Veiligheidskunde: Organisatie & Veiligheid de perfecte keuze voor jou!