Kies op maat

Inloggen Menu

Innoveren & Ondernemen Advanced

Wil jij je skills als innovatieve ondernemer ontwikkelen? Wil je in alle vrijheid je ideeën uitwerken en plannen uitvoeren, onder begeleiding van ervaren professionals? Dan heten we je van harte welkom bij de minor Innoveren & Ondernemen Advanced, onderdeel van het bruisende Startup Lab van Inholland Alkmaar.  

In deze minor ben jij aan zet. Met jouw team bedenk je een duurzaam en innovatief product. Uniek aan deze minor is dat je jouw eigen plan en product ook écht gaat realiseren, tot aan een echt rendement voor jullie aandeelhouders. Dit doe je in een multidisciplinair team van medestudenten, ondersteund en in samenwerking met professionals uit het bedrijfsleven, waarin iedereen een eigen managementfunctie vervult. Samen leren jullie om aan het roer te staan van een innovatieve startup. 

Met de Minor Innoveren & Ondernemen Advanced (MIO ADV) ga je zelf in een interdisciplinair team en een innovatie en duurzame startup oprichten. Omdat er meerdere disciplines kunnen deelnemen aan de minor wordt de minor aangeboden in twee varianten: Minor Innoveren & Ondernemen Advanced (MIO ADV) en Minor Innoveren & Ondernemen (MIO).

Voor studenten die reeds een basis hebben in bedrijfskunde (van bijv. Business Studies, Technische Bedrijfskunde of Economie) schrijf je je in voor de Minor Innoveren & Ondernemen Advanced (MIO ADV). Studenten die nog geen ervaring of kennis hebben van bedrijfskunde schrijven zich in voor de Minor Innoveren en Ondernemen (MIO). Kies op maat - Innoveren & Ondernemen.

De studenten werken samen in de startup maar het aanvullende en ondersteunende onderwijs verschilt.

Je werkt in de minor aan management- innovatie- en ondernemersvaardigheden. Gaandeweg ontwikkel je zo een brede bedrijfskundige blik.

  • Je leert welke stappen je doorloopt in een innovatieproces, wat ondernemen inhoudt en waar jouw sterke kanten en ontwikkelpunten liggen. Je werkt zo aan je persoonlijke ontwikkeling en aan competenties als ware entrepreneur of toekomstig intrapreneur. 
  • Naast het opzetten van je eigen onderneming, spijker jij in deze minor ook je jouw kennis bij. Je krijgt interessante masterclasses en workshops over het ondernemerschap, zoals duurzaam ondernemen, innoveren en management skills, sales, het bouwen van dashboards en je krijgt een basis in bedrijfskunde of verdiept je bedrijfskundige kennis.  
  • Jij gaat jouw plan en product écht realiseren. Dat maakt deze minor uniek. Want het blijft dus niet bij enkel een plan of concept; je gaat het daadwerkelijk ook produceren en verkopen. Jullie ondernemersavontuur start door samen ideeën uit te werken en daar meerdere prototypes van te maken in afstemming met de markt en je potentiële klanten. In samenwerking met professionele partijen zet je je eigen product in de markt en keer je de founders een mooi rendement uit.  

De lat en niveau van deze minor liggen hoog. Die gevraagde ambities leiden tot mooie resultaten: al 4 keer op rij is een startup uit deze minor verkozen tot Beste Student Company van Nederland. Het team van de ZandZwiffer werd in de internationale finale in Estland bovendien ook nog beloond met de Europese titel Start-Up of the Year. Ben jij de volgende die het Europese toneel verovert?

 

Leerdoelen

Wat ga je doen?

In de startweek leer je je medestudenten kennen en vorm je een multidisciplinair team. Dan ga je gelijk aan de slag en steken jij en je teamleden de koppen bij elkaar. Jullie gaan brainstormen, de markt verkennen en de eerste prototypes ontwikkelen en verdelen de verschillende directeursrollen (algemeen, productie, marketing, finance en sales). Na deze eerste fase staat jullie product of dienst zo stevig dat jullie het op de markt kunnen brengen. Nu volgt de productie- en verkoopfase. Je schakelt hiervoor continu met verschillende stakeholders, zoals leveranciers, klanten, overheden of de pers. Zo bouw je aan een eigen netwerk.  

Dit alles doe je niet alleen: je wordt ondersteund door docenten én professionals. Ieder team werkt samen met een accountant van BDO Accountants en krijgt begeleiding van een ervaren ondernemer. Experts uit het werkveld geven diverse relevante masterclasses die aansluiten bij je innovatieproces en onderneming. 

Het Startup Lab heeft een groot netwerk van partners in allerlei gebieden, waaronder het eigen Inholland Innovatielab. Ook kun je in deze minor meedoen aan diverse wedstrijden. 

Heb je de smaak te pakken? Na afloop van de minor krijg je de kans om je eigen onderneming professioneel door te starten in het netwerk van Fabriek C. Dit netwerk vorm je tijdens of na je studie met andere startups.

Voorbeelden van vraagstukken

Aangezien jij de touwtjes in handen hebt, denk je zelf na over het vraagstuk waarmee je aan de slag gaat. Ga jij een alternatief ontwikkelen voor een afvalstroom, of wil je een stapje hoger op de R-ladder? Of ga je een probleem oplossen voor een specifieke doelgroep en laat je je inspireren door de Sustainable Development Goals? Vele studenten gingen je voor en ontwikkelden unieke innovaties. Maak kennis met Deskey, ZandZwiffer en Cleanzy! 

Een opgeruimdere wereld met Deskey 

Een Deskey is dé oplossing voor een gestructureerde thuiswerkplek: met een laptopsteun en ruimte om je kantoorspullen in op te bergen, hoef je nooit meer iets kwijt te raken. Alle producten van Deskey worden gemaakt van PET-felt materiaal, dat bestaat uit gerecyclede PET-flessen. Zo draagt de Deskey bij aan meer werkgeluk, een gestructureerder leven en een opgeruimder milieu. 

Productiever én plezieriger met ZandZwiffer

In de bestratingswereld hebben veel werknemers een verkeerde houding als ze een zandbed vlakken. De ZandZwiffer is daar de oplossing voor: hiermee wordt dit werk makkelijker en lichter. Zo zorgt het voor minder ziekteverzuim, hogere arbeidsproductiviteit en meer werkplezier. Een win-, win-, winsituatie dus! De ZandZwiffer wordt gemaakt van hoogwaardige en duurzame materialen, waardoor ‘ie een leven lang meegaat. 

Cleanzy, een groen blokje  

Reguliere toiletblokjes zijn schadelijk voor micro-organismen. De Cleanzy brengt daar verandering in: dit is het eerste milieuvriendelijke toiletblokje op de markt. Het is gemaakt van materialen uit reststromen van veevoerproducenten en snoepgoedfabrikanten. Het frisse geurtje van het blok komt uit sinaasappelschillen die overblijven na het persen. Alle materialen zijn stuk voor stuk biologisch afbreekbaar en veilig in gebruik.  

Nog meer voorbeelden vind je op www.Studentpatent.nl

Wat studenten zeggen:

"Het leek me leuk om echt iets totaal anders te doen dan mijn eigen opleiding. Ondernemen is iets wat ik altijd interessant heb gevonden, en deze minor gaf me de kans om daar iets mee te doen."

"Iedereen had kennis over andere zaken en daardoor kon je veel van elkaar leren, en dat werkt goed in het bedrijf."

Ingangseisen

Aan deze minor kunnen studenten meedoen uit jaar 3 of 4 die ten minste hun propedeuse op zak hebben.

Literatuur

Wordt bij de start van de Minor bekend gemaakt.

Rooster

  • Dit keuzeonderwijs (30 EC) loopt van begin september 2025 tot en met eind januari 2026.  
  • De minor duurt 20 weken en heeft een studiebelasting van 40 uur per week. Je bent gemiddeld 3 dagen per week aan het innoveren en ondernemen in ons Startup Lab in Alkmaar. 
  • Vergeet blokken voor tentamens: jouw kennis en kunde wordt vooral getoetst met een groepsproject, assessments en een individueel portfolio.  

Toetsing

Jouw innovatie en de onderneming wordt, na een tussentijdse beoordeling met een Go (of NoGo) beoordeeld op groepsproducten (ondernemingsplan, productdirecteursdossier en halfjaarverslag) en een individueel reflectieverslag (obv peerassessments).

De kenniscomponenten van de Minor worden beoordeeld doormiddel van (groeps)opdrachten en assessments tijdens Learning Labs.

Aanvullende informatie

Voor meer informatie neem contact op met:

Annemarie.hoffman@inholland.nl en Nol.graas@inholland.nl