Voeding en Gezondheid - Semester 2
Ben jij geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding en hoe je voedingsstoffen kunt onderzoeken om nieuwe, duurzame én gezonde voedingsproducten te ontwikkelen? En wil je je verdiepen in wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van een nieuw voedingsproduct? Dan is de minor Voeding en Gezondheid iets voor jou!
Deze minor is een samenwerking van het Instituut voor Life Science & Technology (ILST) en opleiding Voeding & Diëtetiek van de Academie voor Gezondheidsstudies (V&D). In deze minor leer je analyseren wat een gezond product is en wat een gezond product doet in het lichaam.
Je gaat in op verschillende voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten en kijkt welke functie deze stoffen hebben in het lichaam. Daarnaast werk je veel aan projecten rondom concrete vraagstukken uit het werkveld en ga je een innovatief gezond product ontwerpen. Ook het in de markt zetten van een nieuw product komt aan bod.
De minor bestaat uit twee kwartalen waarbij zowel lessen en praktijkopdrachten gevolgd worden bij ILST (locatie van DoorenVeste) als bij V&D (locatie Wiebenga).
In de 1ste periode worden de lessen van productontwikkeling gegeven op locatie Wiebenga. In de 2de periode worden de overige lessen gegeven op locatie van Doorenveste.
Leerdoelen
Wat leer je
- Innovatief denken op het gebied van het ontwikkelen van een gezond product
- Analytische methoden om voedingsproducten te analyseren en gezondheidsclaims te testen
- Het aanpakken van concrete onderzoeksvragen uit het werkveld
- Projectmanagement en kwaliteitszorg
- Samenwerken met studenten uit verschillende disciplines
Ingangseisen
Deze minor is toegankelijk voor studenten die een Life Sciences opleiding volgen. Voor deze studenten geldt als toegangseis dat ze de propedeuse hebben voltooid.
Literatuur
Voor aanvang van deze minor krijg je de definitieve boekenlijst.
Toetsing
Ieder onderdeel dient afgerond te worden met een voldoende op een tentamen of een opdracht. Sommige onderdelen bevatten meerdere toetsen en opdrachten. Deze dienen allemaal te zijn beoordeeld met een voldoende.
Blok 1:
- Voedingsleer (5 EC) - Schriftelijk tentamen
- Productontwikkeling en analyse (POPA) (10 EC)- Opdracht
Blok 2:
- Voedingsmiddelenmicrobiologie & Kwaliteitszorg (5 EC) - Opdracht
- Analyse- & Screeningsmethoden (5 EC) Schriftelijk tentamen + Opdracht
- Projectmatig werken in een literatuurstudie (5 EC) - Opdracht